Skip to main content

Παρόμοια με τη γλώσσα της αγάπης είναι και η γλώσσα της συγνώμης. Ουσιαστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνεις και λαμβάνεις ένα «Λυπάμαι». Και ενώ πιθανότατα δεν έχεις σκεφτεί ποτέ ποιος είναι ο δικός σου τρόπος για να απολογείσαι, ο τρόπος με τον οποίο ζητάς συγγνώμη από τον σύντροφό σου είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ειδικά επειδή οι περισσότεροι απαιτούν κάτι διαφορετικό για να ξεπεράσουν τα απλά επιχειρήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους με διαφορετικό τρόπο. Για εσένα για παράδειγμα, μπορεί να αρκεί να ακούσεις τις λέξεις “Λυπάμαι, έχεις δίκιο” μετά από έναν καυγά. Αλλά για κάποιον άλλο, οι λέξεις αυτές ίσως δείχνουν άδειες και ρηχές.

Ποιες είναι λοιπόν οι γλώσσες της συγνώμης;

Οι γλώσσες της συγνώμης έγιναν πραγματικότητα όταν ο Gary Chapman, έγραψε για αυτό το θέμα στο βιβλίο του The Five Languages of Apology.

Συνολικά λοιπόν υπάρχουν πέντε γλώσσες συγνώμης:

  1. Εκφράζοντας λύπη (Ντρέπομαι για το πώς σε έβλαψα)
  2. Αποδοχή της ευθύνης (Έκανα λάθος που έκανα αυτό σε εσένα.)
  3. Πραγματική μετάνοια (Μπορώ να φανταστώ πως μόνο πόνο σου προκάλεσα, λυπάμαι τόσο πολύ. Δεν θα το κάνω ξανά.
  4. Προσπαθώντας να επανορθώσεις
  5. Ζητώντας συγχώρεση (Θα με συγχωρήσεις που σε απογοήτεψα;)

Τι παραπάνω πρέπει να ξέρεις για τη συγνώμη;

«Οι γλώσσες της συγνώμης επιτρέπουν στα άτομα να ενισχύσουν τις σχέσεις τους βελτιώνοντας την ικανότητά τους να διευκολύνουν τη συγχώρεση», λέει η ψυχίατρος Leela R. Magavi . Η σωστή κατανόηση της γλώσσας συγνώμης του συντρόφου βοηθάει τα άτομα να ζητήσουν συγνώμη με τέτοιο τρόπο που όλα τα μέρη αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμούνται», προσθέτει.

«Οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές γλώσσες συγνώμης και είναι σημαντικό να τις κατανοήσουμε», λέει η ειδική σχέσεων και γνωριμιών Amy Olson. «Οι παρεξηγήσεις μπορεί να σας χωρίσουν εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετικές γλώσσες απολογιών. ”

Τι μπορείς να κάνεις αν μιλάς διαφορετική ”γλώσσα συγνώμης” με το σύντροφό σου;

Ας χρησιμοποιήσουμε τις γλώσσες της αγάπης ως παράδειγμα. Εάν γνωρίζεις ότι η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου είναι φυσική αφή και το άγγιγμα θα τον αγκαλιάσεις για να τον κάνεις να αισθανθεί ωραία μετά από μια δύσκολη μέρα, σωστά;

Το ίδιο ισχύει για τις γλώσσες συγγνώμης: «Πρέπει να κατανοήσετε και να είστε πρόθυμοι να εξασκήσετε τις γλώσσες συγγνώμης ως μέσο για να έρθετε πιο κοντά», λέει η κλινική ψυχολόγος Janet Brito.

Ακόμα κι αν σου φαίνεται τρομερά δύσκολο το να ζητήσεις συγχώρεση ή να αποδεχτείς την ευθύνη για κάτι, οι ανάγκες του συντρόφου σου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Όπως φυσικά και οι δικές σου. Και αυτό μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου μέσω της επικοινωνίας.

featured photo: @lesiaboiko