Skip to main content

Μήπως αλλάζεις ή κρύβεις όσα νιώθεις για να ταιριάζεις με τον σύντροφο σου;
Λίγο πριν μπούμε στο ζητούμενο, ας επισημάνουμε πως το να βρίσκεται κανείς μέσα σε μια ευτυχισμένη σχέση είναι πραγματικά υπέροχο.

Πόσο μάλλον αν μέσα σε αυτή την σχέση υπάρχει ασφάλεια, κατανόηση, εμπιστοσύνη και πάθος. Υπάρχουν φορές όμως που οι σύντροφοι δυσκολεύονται να βρουν την επικοινωνιακή επαφή τους, εξαιτίας του ότι απομακρύνονται από τον αληθινό εαυτό τους. Και κάπου εδώ παρουσιάζονται τα λεγόμενα σημάδια.

Τα σημάδια

Ασυναίσθητα μάλλον τελευταία παρατηρείς και εσύ πως θα παρακολουθήσεις τις ταινίες που μόνο εκείνος θέλει να δει. Θα βγεις περισσότερο με τους φίλους και την οικογένεια του παρά με την δική σου. Θα αποφύγεις να διασκεδάσεις γιατί μάλλον εκείνος θα προτιμήσει για ακόμα μια φορά να κάτσετε σπίτι. Σταδιακά αλλάζεις. Και εσύ και ο τρόπος που ζούσες μέχρι να γνωριστείτε. Και όλα αυτά; Για χάρη της σχέσης σας.

Τι να κάνεις για να αλλάξει αυτό;

Eπανέφερε την αυθεντικότητά σου

Πόσο αυθεντικός παραμένει ο εαυτός σου μέσα στη σχέση σας; Τι σημαίνει για σένα αυθεντικότητα;
Η αυθεντικότητα ορίζεται από το κατά πόσο έχεις την τάση να αγαπάς και κατ’ επέκταση να αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι. Όχι τον τέλειο εαυτό σου μόνο! Όχι αυτόν που θέλει εκείνος ή εκείνη! Αλλά τον μοναδικό «εσύ». Εφόσον γνωρίζεις ποιες είναι οι αξίες, οι ανάγκες και γενικότερα τα «θέλω» σου, τότε είναι πολύ καλύτερο για την αυτοφροντίδα σου να επιδιώκεις να πορεύεσαι σύμφωνα με αυτά σου τα χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρεις να ταιριάξεις απόλυτα και με όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου.

Αγάπα τον εαυτό σου πριν θελήσεις να αγαπηθείς

Η ποιότητα, η διάρκεια και η ένταση με την οποία θα βιώνεις την κάθε σου σχέση πάντα θα καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου! Αν οι ανάγκες σου και τα συναισθήματα σου, νιώθεις πως δεν έχουν αξία, τότε είναι αδύνατο να σε βοηθήσει κάποιος άλλος να το πιστέψεις αυτό για εσένα. Ξεκίνα με μια λίστα καταγραφείς των όσων αγαπάς και θαυμάζεις στον εαυτό σου. Πήγαινε μια μεγάλη βόλτα! Σκέψου και αν χρειαστεί αναθεώρησε! Τα όσα λες και κυρίως τα όσα δεν λες! Ναι, αν χρειαστεί επαναπροσδιόρισε το ποιος είσαι, το τι θέλεις και το προς το που πηγαίνεις! Ειλικρινά, θα εκπλαγείς, just give it a try!

Ώρα για όρια

Σε αυτές τις αόρατες γραμμούλες αναφέρομαι, ναι. Τις διαχωριστικές που είναι επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιούμε όταν οι καταστάσεις στη προσωπική μας ζωή γίνονται ζόρικες. Αλήθεια, ποια ήταν η τελευταία φορά που ξεκαθάρισες μέσα στη σχέση σου τι ανέχεσαι, τι σε στεναχωρεί και τι θα ήθελες να μην επαναληφθεί; Αν δεν θυμάσαι, αν πάει καιρός ή αν δεν το έχεις κάνει ποτέ έως τώρα είναι μάλλον αυτή η καταλληλότερη στιγμή για να εκφράσεις τα όρια σου, με απώτερο σκοπό να γίνει η σχέση σου πιο αληθινή και σίγουρα πιο υγιής.

Η σπουδαιότητα των φίλων

Πόσο συχνά επιλέγεις να διατηρείς επαφή με εκείνους τους ανθρώπους που αποκαλείς φίλους; Oι φίλοι σου, αυτοί οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν και σε αγαπούν, σε βοηθούν με την παρουσία τους να διατηρείς στη ζωή σου έναν ανεξάρτητο κοινωνικό κύκλο. Μη τους θεωρείς δεδομένους, ούτε και να πιστεύεις πως θα είναι για σένα πάντα παρόν αν εσύ επιλέγεις συνήθως να είσαι απών. Είναι στα αλήθεια ζωτικής σημασίας το να κρατάς επαφές με όσους σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και αληθινά. Συν της άλλης, με αυτόν τον τρόπο καταφέρνεις να διατηρείς την μοναδική σου ταυτότητα ζωντανή.

Απέβαλε την ανασφάλεια

Μήπως φοβάσαι την μοναξιά και έτσι οδήγησε τελικά σε έναν φαύλο κύκλο απομάκρυνσης από τον εαυτό σου; Εάν έχεις στόχους ακολούθα τους επειδή αποτελούν προσωπική σου επιθυμία, ανεξάρτητα από το αν αυτή η επιθυμία εγκρίνεται ταυτόχρονα και από τον σύντροφό σου. Αν θες να αναπτύσσεσαι ολοένα και περισσότερο τότε και αυτό αποτελεί δική σου επιλογή. Γιατί αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι πριν αποφασίσουμε να πούμε πως ανήκουμε σε μια σχέση να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε στον εαυτό μας πως αν δεν ανήκουμε σε εμάς, τότε είναι πρακτικά αδύνατο να ανήκουμε κάπου αλλού με όλο μας το ‘είναι’. Προσωπικότητα λέγετε και είναι καιρός να γίνει η πρώτη μας σχέση και παντοτινή. Το χούμε;

Μη φοβάσαι να εκφέρεις αντίθετη γνώμη

Αν εκείνος ή εκείνη διαφωνεί με τα πιστεύω σου ή αν εσύ δεν συμφωνείς με όλα όσα κάνει, τότε καλό θα ήταν να το εκφράσεις. Αν δεν δείξεις την διαφωνία σου όπως και τον λόγο για τον οποίο αισθάνεσαι έτσι, τότε είναι βέβαιο και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια πως η σχέση σας πιο πολύ θα αποδυναμώνετε λόγο της ασυμφωνίας που θα υποβόσκει μεταξύ σας, παρά θα ενδυναμώνεται χάρις την αμοιβαιότητα σας.

Αν κάποιες φορές δυσκολεύεσαι να διαφωνήσεις, θα σου πω πως ταυτίζομαι και πως σε καταλαβαίνω απόλυτα. Βλέπεις, δεν μας έμαθαν να υποστηρίζουμε τα ‘’όχι’’ μας με την ίδια ευκολία που υποστηρίζουμε τα ‘’ναι’’ μας. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά, σωστά;
«Η διαφωνία δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά ένα δώρο επαναπροσδιορισμού του ‘εγώ’ μας καθώς και των σχέσεων μας.» Σοφός αυτός που μου το είπε και τον ευχαριστώ! Από εκείνη την στιγμή κατάλαβα πόσο λάθος τελικά αντιμετώπιζα ορισμένες φορές τις διαπροσωπικές μου σχέσεις.

Εσύ; Πόσο ενδιαφέρον δείχνεις τελικά στον εαυτό σου πριν το προσφέρεις κάπου αλλού;

featured photo: Twenty20.com/zubeyda.ismailova