Skip to main content

Όταν βρίσκεσαι στη μέση ενός καβγά τα συναισθήματα είναι πολλά και σε κατακλύζουν, με κύριο πρωταγωνιστή τον θυμό. Είναι λοιπόν λογικό και επόμενο να μη μπορείς να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση με ψυχραιμία. Αν όμως δεν μαζέψεις εκείνη τη στιγμή τον εαυτό σου για να ηρεμίσεις, μπορεί να πεις ή να κάνεις πράγματα που καλύτερο θα ήταν να αποφύγεις. Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείς να απομακρυνθείς από αυτήν την κατάσταση; Μήπως ο καβγάς σας έχει γίνει πλέον εθισμός;

Πολλά ζευγάρια αισθάνονται ότι μέσω ενός καβγά έρχονται πιο κοντά

Βλέπεις σκοπός μίας σχέσης είναι το να είσαι μαζί με τον άνθρωπό σου, να τον αισθάνεσαι κοντά σου και να υπάρχουν συναισθήματα που σας γεμίζουν και τους δύο. Κατά τη διάρκεια ενός καυγά τα συναισθήματα -ανεξάρτητα από το αν είναι όμορφα και υγιή ή άσχημα και δυσλειτουργικά- σας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι έρχεστε πιο κοντά. Ό μόνος λόγος για τον οποίο στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει είναι ότι εκείνη τη στιγμή νιώθετε πράγματα.

Στην πραγματικότητα οι συχνοί καβγάδες δείχνουν πόσο απομακρυσμένοι είστε

Ένας καβγάς μία στο τόσο είναι απόλυτα φυσιολογικός ανάμεσα στα ζευγάρια. Ειδικά σε περιόδους που υπάρχει πίεση στη ζωή σας μπορεί το φαινόμενο να είναι και λίγο πιο συχνό απ’ ότι συνήθως. Αν όμως ο καβγάς γίνει η καθημερινή σας συνήθεια και μάλιστα ξεκινάει από ασήμαντες αφορμές, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Οι άνθρωποι φωνάζουν όταν οι καρδιές τους αποστασιοποιούνται

Σε φυσικό επίπεδο, αν κάθεσαι δίπλα στον άλλον μιλάς με κανονικό τόνο στη φωνή σου. Αν όμως βρίσκεσαι στην άλλη άκρη του σπιτιού αναγκάζεσαι να φωνάξεις για να σε ακούσει. Το ίδιο συμβαίνει και σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν αισθάνεσαι ότι ο άνθρωπός σου είναι κοντά σου δεν έχεις ανάγκη για φωνές. Αν όμως αισθάνεσαι ότι έχετε απομακρυνθεί συναισθηματικά τότε προσπαθείς να καλύψεις αυτή την απόσταση μέσω της δυνατής φωνής.

Ο φόβος της εγκατάλειψης σε εμποδίζει από το να βγεις από τον καβγά

Με τη λογική σου σίγουρα γνωρίζεις ότι η καλύτερη στιγμή να λύσεις ένα θέμα είναι να το συζητήσεις όταν θα είσαι ήρεμη. Ωστόσο, όταν βρίσκεσαι στη μέση του καβγά αδυνατείς να κρατηθείς και το μόνο που καταλήγεις να κάνεις είναι να βάζεις και άλλο λάδι στη φωτιά. Το πιθανότερο είναι πως αυτό το κάνεις από φόβο μήπως χάσεις τον άλλον. Αν απομακρυνθείτε τη στιγμή που τσακώνεστε θα αισθανθείτε ότι υπάρχει κάτι άλυτο ανάμεσά σας το οποίο σας κρατάει μακριά. Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί και η υποσυνείδητη εντύπωση ότι εγκαταλείψατε ο ένας τον άλλον και αυτή η κατάσταση της μοναξιάς δεν είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε μέσα στη σχέση.

Μην επιτρέπεις σε φόβους και ψευδαισθήσεις να εμποδίζουν τη λειτουργικότητα της σχέσης σου

Μάθε να εκλογικεύεις τα συναισθήματά σου τις στιγμές που δεν μπορείς να τα διαχειριστείς. Μάθε να τα επεξεργάζεσαι όταν είσαι ήρεμη και μπορείς να δεις με καθαρά μάτια. Μπορεί τη στιγμή του καβγά να φοβάσαι να φύγεις αλλά βαθιά μέσα σου ξέρεις πως αυτό είναι το καλύτερο που έχεις να κάνεις. Ακόμα και αν στη “μικρή εικόνα” εκείνης της στιγμής φαίνεται λάθος, γνωρίζεις πως στη “μεγάλη εικόνα” της σχέσης αυτό είναι που θα βοηθήσει.

featured photo: LightFieldStudios