Skip to main content

Η χειριστική συμπεριφορά είναι και αυτή μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι μας θα χρησιμοποιούσαμε μια μορφή χειραγώγησης για να πάρουμε αυτό που θέλουμε. Τις περισσότερες φορές, αυτός ο ”χειρισμός” είναι αβλαβής. Το άλλο άτομο μπορεί να δει ξεκάθαρα τι κάνουμε -και ξέρει γιατί το κάνουμε-. Και παρόλο που το κίνητρό μας είναι προς το δικό μας συμφέρον, δεν είναι ταυτόχρονα τόσο κακό για τον άλλον.

Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να χειραγωγήσουν τους γονείς τους κάνοντάς τους να αισθάνονται ένοχοι επειδή δεν τους αγόρασαν το πιο πρόσφατο παιχνίδι. Ωστόσο, η σοβαρή χειραγώγηση σε μια ρομαντική σχέση θα πρέπει να σηκώνει κόκκινες σημαίες γιατί μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Τα παιχνίδια χειραγώγησης είναι συνηθισμένα στον κόσμο του dating. Έτσι δεν είναι πάντα εύκολο να αισθανόμαστε σίγουροι ότι κάποιος έχει τις καλύτερες προθέσεις για μας ή ότι έχουμε πέσει θύματα ναρκισσιστών.

Θα δούμε τις τρεις πιο κοινές τακτικές χειραγώγησης καθώς και συμβουλές για το πώς μπορείς να προστατευτείς.

Ενοχή

Το παιχνίδι της ενοχής είναι πολύ συνηθισμένo στις σχέσεις, με τον σύντροφό σου να σου μεταφέρει το βάρος για να διορθώσεις εσύ την αίσθηση του με κάθε κόστος. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις προγραμματίσει μια βραδιά με φίλους, αλλά την προηγούμενη μέρα, ο σύντροφός σου να σου πει ότι δεν αισθάνεται καλά και πραγματικά χρειάζεται να μείνεις στο σπίτι μαζί του. Εάν υποστηρίξεις ότι έχεις ήδη κανονίσει και αυτό δεν αλλάζει, θα σε γεμίσει ενοχές. Αμφισβητώντας τα συναισθήματά σου για αυτόν ή ίσως απειλώντας να βλάψει τον εαυτό του.

Ντροπή

Η ντροπή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Ένα οδυνηρό αίσθημα ταπείνωσης ή δυσφορίας που προκαλείται από τη συνείδηση λανθασμένης συμπεριφοράς – ή αυτό που μας λένε οι άλλοι ότι αντιλαμβάνονται ως τέτοια. Ένας σύντροφος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ντροπή γελοιοποιώντας τις πράξεις ή τις απόψεις σου, είτε πίσω από κλειστές πόρτες είτε μπροστά σε άλλους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προσπαθήσει να σε κάνει να νιώσεις σαν να προσπαθεί να σε σώσει από το να φαίνεσαι ανόητη ή να κάνεις κάτι λάθος.

Gaslighting

Το gaslighting είναι μια τακτική που προτιμάται από τους ναρκισσιστές. Θα σου ζητήσει να τον εμπιστευτείς, επειδή ισχυρίζεται ότι ξέρει τι είναι καλύτερο για εσένα. Το Gaslighting βασίζεται στο ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να σε κάνει να αμφισβητήσεις τη δική σου κρίση. Να είσαι προσεκτική με όποιον παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό σου, σου λέει τι να σκέφτεσαι ή προσπαθεί να αλλάξει τη μνήμη σου για τα γεγονότα.

5 τρόποι να δεις τα προειδοποιητικά σημάδια

Δώσε προσοχή στην πρώτη σου αντίδραση. Πως πραγματικά αισθάνεσαι για αυτά που λέει;

Ρώτα τον εαυτό σου. Προσπαθεί ο άλλος να σε επηρεάσει σε ένα αποτέλεσμα που είναι καλό για εσένα και σύμφωνα με τις αξίες σου; Ή, ενδιαφέρεται μόνο για τις ανάγκες και τις επιθυμίες του;

Θυμήσου ότι η απώλεια της υποτιθέμενης ευνοϊκής γνώμης του συντρόφου σου για εσένα δεν αποτελεί απώλεια εάν δεν σέβεται τα όριά σου.

Αν σου φαίνεται ασφαλές, ενημέρωσέ τον ότι έχεις εντοπίσει αυτές τις μορφές χειραγώγησης. Αυτό θα σου δώσει μια ένδειξη εάν είναι σε θέση να έχει έναν υγιή διάλογο.

Εάν δεν αισθάνεσαι ασφαλής να τον ενημερώσεις για αυτά που βλέπεις, αυτή είναι από μόνη της μια τεράστια κόκκινη σημαία. Θα πρέπει να εγκαταλείψεις τη σχέση το συντομότερο δυνατό.

featured photo: unsplash.com/@mikepalmowski