Skip to main content

Το να είσαι παρούσα στη σχέση σου και στην κάθε στιγμή της είναι κάτι που έχεις ακούσει σίγουρα πολύ. Και σου φαίνεται κλισέ. Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι κάτι που μπορείς να το δουλέψεις και να γίνεις καλύτερη; Εδώ θα δεις μερικές συμβουλές που θα σε κάνουν και να καταλάβεις τι σημαίνει αυτή η τόσο πολυφορεμένη έκφραση αλλά και πως να την κατακτήσεις στη δική σου σχέση.

Να τον ακούς, πραγματικά

Το να είσαι καλό ακροατής είναι μια ικανότητα που μπορεί να βελτιωθεί. Πρέπει να μάθεις να ακούς ολόκληρο το μήνυμα και όχι μεμονωμένες λέξεις. Μέσα στην ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνεται και η γλώσσα του σώματος. Να έχεις επαφή με τα μάτια με το σύντροφό σου, να του δείχνεις ότι τον ακούς και δεν σκέφτεσαι τη λίστα του σούπερ μάρκετ. Όταν δεν καταλαβαίνεις ή δεν είσαι σίγουρη για αυτό που σου λέει μπορείς απλά να ρωτήσεις επαναλαμβάνοντας τα λόγια του.

Κρατήστε απόσταση από τα κινητά σας

Το ξέρουμε, ακούγεται τρομακτικό το να αποχωριστείς το τηλέφωνό σου. Αλλά είναι και σημαντικό. Όταν είσαι με το σύντροφό σου, όταν τρώτε, όταν βλέπετε μια ταινία, όταν είστε βόλτα, άσε στην άκρη το κινητό σου και μην το τσεκάρεις κάθε δύο λεπτά. Σίγουρα αυτός είναι ένας τρόπος και για τους δυο σας να είστε πιο παρόντες στη στιγμή. Δεν θα σας αποσπούν την προσοχή οι ειδοποιήσεις και απλά θα απολαμβάνετε ο ένας τη συντροφιά του άλλου.

Βάλε ένα stop στο Multi-tasking

Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας μπορεί να επικεντρωθεί 100% μόνο σε ένα πράγμα κάθε φορά. Έτσι, εάν όταν συζητάς με το σύντροφό σου κάνεις ταυτόχρονα και άλλα πράγματα δεν του δίνεις την μέγιστη προσοχή σου. Όταν παίζετε για παράδειγμα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μην απαντάς ταυτόχρονα στα emails σου. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά προσπάθησε να οργανώσεις έτσι τον χρόνο σου που όταν θα είστε μαζί να μην χρειάζεται να κάνεις άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Φυσικά, εξαιρούνται οι έκτακτες περιπτώσεις.

Εκφράσου

Να είσαι απόλυτα ειλικρινής για το τι σε απασχολεί. Ναι, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αισθάνεσαι απόλυτα θυμωμένη και καθόλου έτοιμη εκείνη τη στιγμή για να το συζητήσεις. Προσπάθησε όμως όταν καταλαγιάσει όλο αυτό να να μοιραστείς με το σύντροφό σου τα συναισθήματα που ένιωσες. Τι έχεις στο μυαλό σου, και στην καρδιά σου. Όταν επιλέγεις να είσαι με έναν άνθρωπο πρέπει να μπορείς να μοιραστείς τις απογοητεύσεις, τις χαρές αλλά και τους φόβους.

Να έχεις ”περιέργεια” για το σύντροφό σου

Εάν ο σύντροφός σου είναι κακόκεφος για παράδειγμα, ρώτησέ τον τι συνέβη. Ακόμα και εάν τον βλέπεις παραπάνω ευδιάθετο από ότι συνήθως επίσης ρώτησέ τον. Μάθε τι τον ευχαριστεί, τι τον θυμώνει. Όταν σου μιλάει για ένα γεγονός δες προσεκτικά το πως εκφράζεται. Πως μιλάει. Όλα αυτά που θα αντιληφθείς θα σε κάνουν περισσότερο παρούσα σε αυτήν τη σχέση.

featured photo: unsplash.com/@aranprime