Skip to main content

Κανείς δεν γεννήθηκε έχοντας τις ιδανικές ικανότητες επικοινωνίας. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε πως να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό το κομμάτι. Πως να ακούμε τον συνομιλητή μας, και το κυριότερο πως να έχουμε υγιείς αντιπαραθέσεις.

Επειδή όμως είναι πολλά αυτά που μπορεί να πάνε στραβά σε μια συζήτηση με τον σύντροφό μας, παρακάτω θα δεις μερικά tips για να έχεις μια πιο εποικοδομητική συζήτηση που δεν θα καταλήξει σε μια ακόμη διαμάχη.

Να τον ακούς, προσεκτικά

Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Ή μάλλον έτσι πρέπει να είναι. Το να μιλάς είναι εξίσου σημαντικό με το να ακούς, και αυτό ισχύει σε όλων των ειδών τις σχέσεις. Οπότε, μην τον διακόπτεις όταν σου μιλάει. Και μην σκέφτεσαι μόνο το τι θα πεις εσύ στη συνέχεια. Μόνο εάν τον ακούς προσεκτικά θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοεί. Άφησέ τον να ολοκληρώσει και μετά θα πεις και εσύ όλα αυτά που θέλεις.

Να μιλάς για εσένα και όχι γενικολογώντας

Εάν έχεις μια διαφωνία με τον σύντροφό σου, πρέπει να εκφράζεις τις απόψεις και τα συναισθήματά σου συγκεκριμένα και όχι γενικολογώντας. Εάν του πεις πώς αισθάνεσαι εσύ για κάτι που έκανε ή κάνει, πολύ δύσκολα θα στο απορρίψει. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για το πώς αισθάνεσαι εσύ, γιατί μόνο εσύ το γνωρίζεις. Για παράδειγμα, αντί να πεις ‘’είσαι αγενής και με κάνεις να αισθάνομαι άβολα’’ πες ‘’αυτό που έκανες χθες ήταν αγενές και εκείνη τη στιγμή εγώ αισθάνθηκα άβολα’’. Δεν σου ακούγεται λιγότερο επιθετικό; Μόνο έτσι θα καταλάβει ακριβώς τι κάνει, τι νιώθεις και πως να το διορθώσει. Οτιδήποτε άλλο θα καταλήξει σε καυγά.

Πες και κάτι θετικό!

Είναι λογικό όταν έχει γίνει κάτι που σε θύμωσε να μην μπορείς να το εκφράσεις με έναν γλυκό και όμορφο τρόπο. Αλλά προσπάθησε να εντάξεις αυτό το αρνητικό σχόλιο που θέλεις να κάνεις μέσα σε μια πρόταση που ξεκινάει θετικά. Μπορείς να πεις ‘’μου αρέσει πολύ που με αγκαλιάζεις εκεί που δεν το περιμένω, αλλά κάποιες φορές είσαι απότομος και με πονάς’’ ή ‘’το σεξ μαζί σου είναι τέλειο αλλά σε εκείνο το κομμάτι θέλω κάτι διαφορετικό’’. Εξήγησέ του δηλαδή τι ακριβώς σε ενοχλεί αλλά χωρίς να του ακυρώνεις ότι κάνει.

Κράτα την ψυχραιμία σου

Όλα τα συναισθήματα είναι υγιή και φυσιολογικά. Και καλό είναι να τα εκφράζουμε και να μην τα κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας. Είναι όμως κάποια συναισθήματα, για παράδειγμα ο θυμός, που είναι πιο χρήσιμο να τον επεξεργάζεσαι και να τον εκφράζεις σε ένα επόμενο στάδιο και όχι τη στιγμή που σου γεννιέται. Ναι, είναι δύσκολο. Αλλά σκέψου πόσες φορές δεν έχεις μετανιώσει για πράγματα που είπες πάνω στο θυμό σου. Δεν εννοούμε να ‘’θάψεις’’ το γεγονός και να καταπνίξεις ότι νιώθεις. Μια καλή συμβουλή είναι να πάρεις λίγο χρόνο και να καταγράψεις αυτά που αισθάνεσαι και θα έλεγες στον σύντροφό σου. Λίγο αργότερα, και αφού έχεις ηρεμήσει λίγο, ξαναδιάβασέ τα και κράτα μόνο αυτά που πραγματικά θέλεις να του πεις. Στοιχηματίζουμε ότι έσβησες τα μισά!

Μάθε από τα λάθη

Ακόμα και εκείνες οι συζητήσεις που κατέληξαν σε καυγά, σου δίδαξαν κάτι. Κάτι για εσένα, για τον σύντροφό σου, για το δικό σας τρόπο επικοινωνίας. Μάθε από αυτές τις λάθος συζητήσεις, μάθε από τα λάθη σας και χρησιμοποίησε αυτή τη γνώση για τις μελλοντικές σας συνομιλίες.

featured photo: unsplash.com/@designecologist