Skip to main content

Η σεξουαλική ανορεξία είναι σοβαρή και βλάπτει σοβαρά την ερωτική σου ζωή.

Το ότι το σεξ είναι μια βιολογική ανάγκη, δεν σημαίνει κι ότι όλοι νιώθουν έτσι. Υπάρχει πολύ κόσμος εκεί έξω -και κυρίως γυναίκες- που δεν επιθυμούν και δεν νιώθουν κιόλας, να κάνουν σεξ.

Κι αυτό είναι απολύτως φυσικό, γιατί για εμάς τις γυναίκες κυρίως, το σεξ είναι κατά κύριο λόγο εγκεφαλική υπόθεση. Δεν ξυπνάμε για παράδειγμα και σκεφτόμαστε το σεξ, ούτε η τελευταία μας σκέψη το βράδυ είναι αυτό. Υπάρχουν μερικές γυναίκες μάλιστα, που είναι λίγο “αν είναι να έρθει καλώς, αλλιώς και πάλι καλώς”.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που βιώνουν μια μόνιμη “ξηρασία”. Που μπορεί να περάσουν μήνες και να μην νιώσουν ερωτική επιθυμία. Κι αυτό να συμβαίνει, ακόμα κι αν είναι σε σχέση ή σε ένα γάμο.

Τι συμβαίνει τελικά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα ή ακόμα κι ένας άνδρας σταματούν να έχουν διάθεση για σεξ.

Ο κυριότερος λόγος είναι η κούραση. Οι σημερινοί ρυθμοί είναι τόσο έντονοι, που στο τέλος της ημέρας σχεδόν όλοι πέφτουμε ξεροί. Ναι, αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο καλή δικαιολογία, αν σκεφτείς ότι μπορείς να βάλεις το σεξ στην καθημερινότητά σου, να βρεις μια ώρα, που να έρθεις πιο κοντά με τ@ν σύντροφό σου.

Επίσης, ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι το στρες. Ναι, σίγουρα το στρες μπορεί να σε αποσυντονίσει. Γενικά όμως, πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι.

Μπορεί επίσης, να έχεις κάποιο ορμονικό θέμα, που να μην γνωρίζεις ή να είσαι φρέσκια μαμά, οπότε έχεις ελαφρυντικά για λίγο. Μπορεί πάλι να είναι συναισθηματικό το θέμα. Να μην νιώθεις πια στοργή και αγάπη για το ταίρι σου, να μην είσαι πια ερωτευμέν@ μαζί τ@. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν.

Το γεγονός είναι ότι σαφώς και υπάρχουν πολλοί λόγοι, στους οποίους οφείλεται η ανορεξία του σεξ, αλλά υπάρχουν και λύσεις. Το βασικό είναι εσύ να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις θέμα και να το αντιμετωπίσεις με ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα, που του αρμόζει.

Πώς όμως αυτή ανορεξία επηρεάζει τη σχέση σου;

Η αλήθεια είναι, ότι το σεξουαλικό είναι βασικό κομμάτι της ερωτικής και της συναισθηματικής σου ζωής. Και σε μια σχέση, η σεξουαλική ανορεξία επηρεάζει και τα δύο μέρη.

Μπορεί λοιπόν, μια τέτοια κατάσταση, που δεν είναι παροδική αλλά εμμένει, να φέρει γκρίνιες, κόντρες, τσακωμούς, αδιαφορία, ακόμα και χωρισμό. Γιατί είναι θέμα, να θέλει ο άλλος και να μην θέλεις εσύ. Και φυσικά μπορεί να το δεχτεί μια, δύο, τρεις φορές…, αλλά μετά θα αρχίσει να γίνεται πρόβλημα.

Γιατί πρέπει να καταλάβεις, ότι το να μην θέλεις να κάνεις σεξ -για οποιοδήποτε λόγο- έχει αντίκτυπο και στον άλλο. Πρώτα απ’ όλα τ@ δημιουργείς ανασφάλεια, γιατί θεωρεί ότι είναι δικό τ@ φταίξιμο. Επιπλέον είναι ένα χτύπημα στο εγώ του και αν είναι άνδρας, στον εγωισμό του. Το παίρνει δηλαδή, πάνω του και νιώθει ότι εκείνος φταίει, ότι εκείνος δεν σε εξιτάρει.

Από την άλλη, είναι σημαντικό για σένα, που είσαι σε μια σχέση που σε ενδιαφέρει να διαφυλάξεις, να επικοινωνήσεις το πρόβλημά σου. Η σεξουαλική ανορεξία είναι πρόβλημα και θα έπρεπε να το αντιμετωπίζεις ως θέμα υγείας. Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ταμπού. Γιατί σίγουρα δεν μπορείς να αποφεύγεις για καιρό, αλλά και ούτε να προσποιείσαι.

Η σεξουαλική υγεία είναι κι αυτή εξίσου σημαντική. Μοιράσου το πρόβλημά σου με τ@ν σύντροφό σου και απευθύνσου σε έναν ειδικό. Γιατί το σεξ είναι υγεία, είναι χαρά, είναι απόλαυση. Κι εσύ το αξίζεις.