Skip to main content

Πολλές ερωτήσεις, αλλά μια η απάντηση.

Κάθε σχέση είναι μοναδική. Διαφορετικοί άνθρωποι, σε διαφορετικές φάσεις, σε διαφορετικές ηλικίες. Ότι ισχύει για τη μια, δεν ισχύει για την άλλη. Αλλιώς ήσουν στα 20 σου και αλλιώς τώρα, στα 30,40,50 σου.

Άρα και το πώς βιώνεις τη σχέση σου είναι διαφορετικό κάθε φορά. Κι επίσης, το τι ισχύει για σένα μπορεί να μην ισχύει για μένα και γενικότερα για τους άλλους.

Φτάνουμε λοιπόν σε ένα συμπέρασμα, ότι δεν μπορεί κανείς να κρίνει αν μια σχέση είναι υγιής, γιατί τα κριτήρια είναι διαφορετικά για τον καθένα μας.

Αν όμως μπορούσε να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, τι θα έκανες; Με τη σοφία των τωρινών σου χρόνων, τι θα άλλαζες πραγματικά σε μια σχέση, που είχες και έληξε άδοξα;

Η απάντηση λοιπόν, είναι τίποτα. Γιατί τότε σκεφτόσουν αλλιώς και τώρα σκέφτεσαι αλλιώς. Και ίσως αν τότε σκεφτόσουν όπως σήμερα, μπορεί να μην είχες μπει καν σε αυτή τη σχέση.

Tα σημάδια.

Το γνωμικό λέει “προς γνώσιν και συμμόρφωση”.

Και στη δική σου περίπτωση, που σκέφτεσαι τις περασμένες σου αγάπες, ισχύει απόλυτα.

Η εμπειρία, που σου δίνουν οι σχέσεις του παρελθόντος είναι πολύτιμη. Είναι μαθήματα ζωής, τα οποία σε προετοιμάζουν για την σχέση της ζωής σου. Ή για τις σχέσεις της ζωής σου.

Οπότε η εμπειρία αυτή, όποια κι αν είναι, όλο και κάτι θα σου έχει δώσει. Εμείς λοιπόν, συγκεντρώσαμε κάποια βασικά και λογικά στοιχεία για μια υγιή σχέση.

1.Σεβασμός

Σε όποια σχέση κι αν είσαι, ο σεβασμός είναι αυτονόητος. Είναι σημάδι καλού χαρακτήρα και ηθικής. Σέβεσαι τον άλλο γι΄ αυτό που είναι και εισπράττεις κι εσύ το ίδιο.

2. Εμπιστοσύνη

Επίσης, σημαντική για μια υγιή σχέση. Η ζήλεια και η καχυποψία είναι επικίνδυνοι σύμβουλοι για τη σχέση σου. Θα σε οδηγήσουν σε παράξενα μονοπάτια, παράλογα και υστερικά. Η εμπιστοσύνη είναι αγάπη και αποδοχή.

3. Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια είναι σημαντική για να εδραιωθεί μια σχέση. Πρέπει να είσαι ειλικρινής κι αληθινός απέναντι στ@ σύντροφό σου. Για να μπορεί να σε αγαπάει γι΄ αυτό που είσαι. Να σε νιώθει και να καταλαβαίνει τις ανάγκες σου. Κι αντίστροφα.

4. Ισότητα

Σε μια σχέση πρέπει να υπάρχει ισοτιμία. Να αξίζουν δηλαδή και οι δύο το ίδιο. Να υπάρχει ισορροπία και να καταλαμβάνει ο καθένας τον ίδιο χώρο σε αυτή τη σχέση.

5. Χαρά

Υγιής είναι μια σχέση, που και οι δύο εταίροι της είναι χαρούμενοι. Γελάνε και απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Η χαρά και η ευτυχία είναι το θεμέλιο της σχέσης σου.

Για αυτές που θα έρθουν και γι΄ αυτές που θα φύγουν, απλά κράτα τα καλά.