Skip to main content

Ο Pickup Artist (PUA) είναι ένας άντρας (ή σπανιότερα γυναίκα) που μελετάει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναζητήσει, να προσεγγίσει, να προσελκύσει και να αποπλανήσει ερωτικά τις γυναίκες (ή τους άντρες αντίστοιχα). Το πρόσωπο αυτό λειτουργεί βάσει κανόνων μιας ομάδας που ονομάζεται «Κοινότητα της αποπλάνησης» και είναι ουσιαστικά συμβουλές για τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και των κοινωνικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων του ατόμου.

 

Ιστορική Αναδρομή

Ο όρος «pickup» προέρχεται από την αργκό της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναφέρεται στην παρέα με έναν άγνωστο, για τον οποίο έχεις σεξουαλικές βλέψεις. Ο όρος αυτός έγινε ευρύτερα γνωστός το 1970 από το βιβλίο του Eric Weber “How to pick up girls”, το περιοδικό “Pick up Times” και την κωμική αυτοβιογραφία του James Toback “The Pick up Artist”.

Όσο για την επονομαζόμενη «Κοινότητα της αποπλάνησης» έχει τις ρίζες της στο 1980 και συγκεκριμένα στον Ross Jeffries και τους μαθητές του. Ο Jeffries έκανε μαθήματα τεχνικών νευρο – γλωσσολογικού προγραμματισμού όπου τις ονόμαζε «γρήγορη αποπλάνηση», ενώ εξέδωσε και σχετικό βιβλίο με τίτλο «Πώς να ρίξετε στο κρεβάτι τις γυναίκες που ονειρεύεστε».

Το 1994, ο Lewis De Payne, μαθητής του Jeffries, ίδρυσε το δίκτυο alt.seduction.fast, όπου γινόντουσαν συζητήσεις περί τεχνικών αυτοβελτίωσης και αποπλάνησης.

Ακολούθησαν διάφορα βιβλία, μέχρι που το 2005 κυκλοφόρησε η λεγόμενη Βίβλος των PUA’s, το βιβλίο του Neil Strauss με τίτλο «The Game: Penetrating the secret Society of Pickup Artists», το οποίο βρέθηκε στη λίστα των New York Times με τα καλύτερα bestseller.

Η Διδασκαλία του Strauss

Ο Neil Strauss, στο βιβλίο του «The Game: Penetrating the secret Society of Pickup Artists»,  αναφέρει τις διάφορες τεχνικές τις οποίες εφαρμόζει η «Κοινότητα της Αποπλάνησης». Τα μέλη αυτής πιστεύουν στην επιτυχία με τις γυναίκες μέσω επιστημονικών και πειραματικών τεχνικών, αντί να βασίζονται στο ένστικτο και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Οι PUA’s λειτουργούν πάντοτε με το σκεπτικό ότι ο άντρας θα πρέπει να ηγείται και να παίρνει πρωτοβουλία στις επαφές και τα σχέδια για να είναι πιο ελκυστικός. Πιστεύουν ότι οι γυναίκες, ενώ το θέλουν, δεν θα επιχειρήσουν προσέγγιση και περιμένουν από τον άντρα να το κάνει. Επιπλέον, δίνουν μεγάλη σημασία στα άμεσα αλλά και τα έμμεσα μηνύματα ενός πιθανού σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Οι PUA’s κάνουν αμέτρητες προσεγγίσεις γυναικών, με απώτερο σκοπό να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και την επιτυχία τους με τις γυναίκες.

Οι υποστηρικτές της κοινότητας θεωρούν ότι οι συμβατικές συμβουλές στο θέμα των ραντεβού είναι προβληματικές. Για παράδειγμα, απορρίπτουν την ιδέα ότι οι άντρες πρέπει να προσπαθήσουν να καλοπιάσουν τις γυναίκες ξοδεύοντας λεφτά γι’ αυτές (κερνώντας τους ποτό, αγοράζοντάς τους ακριβά δώρα) καθώς θεωρούν ως ικεσία.

Η κοινότητα πλέον έχει δημιουργήσει αρκετές ομάδες, οι οποίες συναντιούνται είτε σε φυσικό περιβάλλον, είτε σε forums, και εκεί γίνεται ανταλλαγή απόψεων, τεχνικών και συμβουλών αυτοβελτίωσης.

Οι PUA’s κατατάσσουν το «παιχνίδι» της αυτοβελτίωσής τους σε δύο κατηγορίες, το εσωτερικό (inner) και το εξωτερικό (outer), το άμεσο (direct) και το έμμεσο (indirect), με απώτερο σκοπό την αύξηση της επιτυχίας με τις γυναίκες.

Το εσωτερικό παιχνίδι περιλαμβάνει συμβουλές και διδαχές με σκοπό τη βελτίωση των παρακάτω:

  • Αυτοπεποίθηση,
  • Αυτοεκτίμηση,
  • Επικοινωνιακές Ικανότητες (Τρόπος ομιλίας, στάση του σώματος, γλώσσα του σώματος).

 

Το εξωτερικό παιχνίδι αφορά συμβουλές και διδαχές για τη βελτίωση των παρακάτω:

  • Εξωτερική Εμφάνιση (Να δείχνεις περιποιημένος, κομψός και στυλάτος),
  • Γνώσεις στην επικοινωνιακή, φυσιολογική και προοδευτική ψυχολογία (δημιουργία οικειότητας, μείωση αυτοπεποίθησης και των αμυνών της γυναίκας).

Αντίστοιχα, το άμεσο παιχνίδι αφορά την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος σε μια γυναίκα, ενώ το έμμεσο αφορά την πλάγια προσέγγιση της, με σκοπό την αποκάλυψη του ενδιαφέροντος σε επόμενο στάδιο.

Ο σκοπός των PUA’s είναι να βελτιωθούν οι ικανότητες τους με καθημερινή εξάσκηση σε πρακτικό επίπεδο.

Ορολογία και λέξεις κλειδιά

Τα μέλη της κοινότητας χρησιμοποιούν μια σειρά ορολογιών για να περιγράψουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τη δυναμική των σχέσεων αντρών – γυναικών. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • AFC (Average Frustrated Chump) που περιγράφει έναν άντρα ανίδεο και ανίκανο να προσελκύσει γυναίκες,
  • AMOG (Alpha Male of the Group) που περιγράφει έναν ανταγωνιστικό άντρα που έχει τα πρωτεία με τις γυναίκες,
  • Sarging που περιγράφει τη βόλτα κάποιου ατόμου με σκοπό να γνωρίσει γυναίκες. Μπορεί να πάει μόνος, ή με τη συνοδεία κάποιου έμπειρου wingman.
  • Wingman, που περιγράφει έναν άντρα με υψηλή αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση που έχει ως σκοπό να γνωρίζει γυναίκες στον άντρα που συνοδεύει.
  • Negging, που περιγράφει το αρνητικό σχόλιο που κάνει ένας άντρας για να ρίξει την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας.
  • Going Caveman, που περιγράφει την ελάττωση της επικοινωνίας μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας και την αύξηση φυσικής και σωματικής επαφής,
  • Pawning, που περιγράφει την απόρριψη μιας γυναίκας από έναν PUA, με σκοπό να αναπτερώσει το ηθικό του.

Επιστημονικές Πηγές

Η κοινότητα υποστηρίζει ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιεί πηγάζουν από επιστημονικές πηγές, όπως την κοινωνική απόδειξη από την ψυχολογία της επιρροής, καθώς και από άλλες διδαχές της σοσιοβιολογίας και προοδευτικής ψυχολογίας. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Παρόλ’ αυτά, ο Γερμανός ερευνητής Andres Baranowski με πρακτική εξάσκηση σε εθελοντές, είδε ότι βελτιώθηκαν οι ικανότητές τους στο θέμα των ραντεβού. Επιπλέον, μια έρευνα του Nathan Oesch, του πανεπιστημίου της Οξφόρφης στον τομέα της Πειραματικής Ψυχολογίας, έδειξε ότι οι διδασκαλίες που αναφέρονται στο βιβλίο του Strauss έχουν πραγματική βάση στην κοινωνική, φυσιολογική και προοδευτική ψυχολογία.

 

Διάσημοι PUA’s

  • David DeAngelo γνωστός και ως Eban Pagan, σπεσιαλίστας μαρκετίστας και συγγραφέας του ebook «Διπλασίασε τα Ραντεβού σου»
  • Heartiste, γνωστός και ως «Rossy»
  • Richard La Ruina γνωστός και ως “Gambler”, ιδρυτής του PUA Training,
  • Hayley Quinn, μια από τις ελάχιστες γυναίκες PUA με έδρα το Λονδίνο,
  • Mystery, γνωστός και ως Erik von Markovic, ταχυδακτυλουργός από τον Καναδά, του οποίου οι διδαχές και o νευρικός κλονισμός αποτέλεσαν πηγή για τη συγγραφή του βιβλίου «The Game» από τον Neil Strauss.
  • Neil Strauss, μουσικός κριτής και συγγραφέας του bestseller «The Game». Στο τελευταίο του βιβλίο «Η Αλήθεια» αναφέρει πολλές από τις συμβουλές που γράφει στο «The Game», αλλά αποκαλύπτει ότι βρισκόταν σε ομάδα θεραπείας λόγω της εξάρτησής του στο σεξ.
  • Matt Cross, συγγραφέας του “Chair game”
  • Sasha Daygame, κωμικός από τον Καναδά όπου μαζί με τον Yad από το Daygame.com, εφηύρε την εναλλακτική μέθοδο γνωριμίας γυναικών κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί των νυχτερινών μαγαζιών και των μπαρ.
  • Tariq Nasheed, συγγραφέας του βιβλίου “The Art of Mackin’”,
  • Tucker Max, ο οποίος χρησιμοποίησε τις διδαχές του «Mystery»,
  • Roosh V, ο οποίος χρησιμοποίησε τις διδαχές του Strauss.