Skip to main content

Μπορεί να νομίζεις πως σε μια νέα σχέση είναι όλα ρόδινα και δεν υπάρχουν καυγάδες, αλλά δεν ισχύει. Όσο και να μην έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή της η ρουτίνα, οι καυγάδες -ακόμα και μικροί- υπάρχουν, ανεξάρτητα από το πόσο νέα είναι μια σχέση.

Το να καυγαδίζεις σε μια νέα σχέση δεν σημαίνει πως η σχέση δεν είναι υγιής ή δεν θα κρατήσει για πολύ. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας που να ισχύει για όλες τις σχέσεις.

Εδώ απλά θα δεις πώς μπορείς να κάνεις αυτούς τους καυγάδες πιο λίγους, πιο παραγωγικούς και πιο υγιείς.

Θέσε τα όρια και τις προσδοκίες σου

Στην αρχή μιας σχέσης οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν σοβαρές συζητήσεις, να μιλάνε για τα θέλω τους, για τις προσδοκίες τους. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί έτσι καταλήγεις στο να πνίγεις τα συναισθήματα σου, να συμβιβάζεσαι με κάτι που δεν σου αρέσει και στο τέλος να ξεσπάς και να καταλήγεις σε τσακωμούς.

Όλα αυτά θα τα είχες αποφύγει εάν μιλούσες την ώρα που το είχες ανάγκη και έλεγες όλα αυτά που έχεις ανάγκη. Κάνε τις προσθέσεις, τα όρια και τις προσδοκίες σου ξεκάθαρα και μετά βλέπεις πως προχωράει η σχέση και εάν ο άλλος τα έχει κατανοήσει.

Μη φοβάσαι τις δύσκολες συζητήσεις

Στο πλαίσιο του πρώτου tip έρχεται αυτό το δεύτερο να το ολοκληρώσει. Μίλα. Πες ό,τι σκέφτεσαι, ό,τι νιώθεις, ό,τι φοβάσαι. Εάν πιστεύεις πως ο άλλος θα σε κρίνει, θα σε κοροϊδέψει, θα σε μειώσει μάλλον δεν κάνει για εσένα και καλύτερα να προχωρήσεις μόνη σου.

Κάποιες φορές κρύβουμε κάτω από το χαλί όλες τις συζητήσεις που μας δυσκολεύουν ή νιώθουμε ότι θα καταλήξουν σε αντιπαράθεση με τον φόβο μη γίνουμε δυσάρεστοι. Ε, και τι έγινε; Πώς θα μάθεις εάν όντως ταιριάζεις με κάποιον εάν δεν συζητήσεις για όλα τα θέματα;

Μάθε να κάνεις υγιείς τσακωμούς

Είναι απολύτως εντάξει να υπάρχουν καυγάδες μέσα σε μια σχέση. Και αντιθέτως είναι ουτοπικό να νομίζεις πως οι υγιείς σχέσεις δεν έχουν σκαμπανευάσματα, δεν υπάρχουν καυγάδες και είναι όλα ρόδινα.

Όλες οι σχέσεις θέλουν καθημερινή, αδιάκοπη προσπάθεια. Μπορείς να τσακωθείς αλλά μάθε να το κάνεις σωστά. Μην πληγώσεις τον άλλον, μην πεις πράγματα που δεν τα εννοείς, μην φερθείς όπως δεν θα ήθελες να σου φερθούν. Ακόμα και στους τσακωμούς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως συζητάτε σαν ομάδα και ψάχνετε το κοινό καλό. Δεν είστε αντίπαλοι.

featured photo: ©pexels/@Jonathan Borba