Skip to main content

Ένας νάρκισσος είναι πιθανό να προβεί σε απιστία μόνο κάτω από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τι περισσότερες φορές υπαίτια είναι ο φόβος και το άγχος του.

Σίγουρα θα θεωρείς πως ένας νάρκισσος είναι εγωιστής, δεν ενδιαφέρεται για κανέναν άλλον και πως το μόνο που θέλει να κάνει είναι να ικανοποιεί τις δικές του ηδονές, ώστε να είναι πάντα αυτός ο νικητής. Τι θα έλεγες αν μάθαινες πως όλα αυτά είναι λάθος

Η απιστία και ο νάρκισσος πάνε μαζί μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όμως πριν φτάσουμε σε αυτές ίσως πρέπει να μάθεις λίγα παραπάνω για το τι είναι πραγματικά ένας νάρκισσος.

Γιατί κάποιος είναι νάρκισσος;

Ένας άντρας γίνεται νάρκισσος κατά την παιδική του ηλικία. Τις περισσότερες φορές είναι η ανάπτυξη μίας άμυνας προς τον κόσμο που τον πληγώνει και τις καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ο νάρκισσος πηγάζει από το αίσθημα ανασφάλειας και το εσωτερικευμένο άγχος.

Κάθε άτομο μπορεί να γίνει νάρκισσος, χωρίς να το επιλέγει. Είναι μία ψυχολογική κατάσταση που αναπτύσσεται μόνη της και στιγματίζει το άτομο για όλη του ζωή, ενώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μεταστραφεί και να ακυρωθεί.

Τι θέλει ένας νάρκισσος από μία σχέση;

Η σχέση, είναι το άρμα του νάρκισσου για να αποδείξει πως έχει ξανά τον έλεγχο της ζωής του. Μέσα από μία σχέση αναζητά την εσωτερική γαλήνη που δεν είχε σαν παιδί, το αίσθημα ασφάλειας, την εκτόνωση των φόβων του και την ανάγκη να ακούει συνεχώς το «σ’ αγαπώ» που χρειάζεται για να νιώθει αρεστός και αποδεκτός. 

Ο άντρας νάρκισσος αναζητά γυναίκες δοτικές, υποστηρικτικές που έχουν ανεξαρτησία, όμως που δεν την εκφράζουν τόσο έντονα και του δίνουν την ευκαιρία να νιώθει πως αυτός είναι το σημείο αναφοράς τους στον κόσμο γιατί θέλει να νιώθει ο ίδιος σημαντικός.

Με απλά λόγια, ο νάρκισσος αποζητά τον έλεγχο που ποτέ δεν είχε και τον θαυμασμό μίας συντρόφου ώστε να είναι ικανοποιημένος

Πότε ένας νάρκισσος δεν είναι ευχαριστημένος σε μία σχέση;

Όταν δεν παίρνει αυτά που θέλει. Εάν είναι σε μία σχέση που δεν του προσφέρονται όλα όσα θέλει αρχίζει και βιώνει το αίσθημα του ανικανοποίητου, τον φόβο των λάθος επιλογών, το συνεχόμενο και αυξανόμενο στρες και έτσι οδηγείται σε σπασμωδικές κινήσεις ή την διαφύγει από τη σχέση.

Ο νάρκισσος ακόμα και αν δεν είναι ικανοποιημένος δεν θα παραδεχτεί ποτέ πως ήταν λάθος αυτός και θα τα ρίξει όλα στη σύντροφο του. Όμως μέσα του ξέρει πως η αποτυχία μίας σχέσης του κόστισε πολύ περισσότερο και αυτός είναι ο λόγος που αναζητά τρόπους για να μειώσει τον δικό του επικείμενο πόνο από πριν.

Απάτη και νάρκισσος

Ο νάρκισσος θα απατήσει μονάχα σε δύο περιπτώσεις

Η πρώτη είναι η όταν βρίσκεται σε μία σχέση και νιώθει εγκλωβισμένος. Είναι ο τρόπος του για να διαφύγει χωρίς να λύσει την σχέση, αλλά μέσα του ξέρει πως κάτι έχει τελειώσει και στην πραγματικότητα είναι θέμα χρόνου.

Σε αυτή την περίπτωση ο νάρκισσος αναζητά μία σύντροφο πιο δοτική από την υπάρχουσα με την ελπίδα πως θα του καλύπτει στο 100% όλες τις ανάγκες και με ελπίδα να την αντικαταστήσει. Έτσι έχει τον έλεγχο για το πότε θα λήξει μία σχέση και να μην σκεφτεί ούτε στιγμή τις αρνητικές συνέπειες, καθώς έχει επενδύσει στην προσωπική του κάλυψη, αφήνοντας την σύντροφο του να διαχειριστεί όλο το βάρος.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ο νάρκισσος να θέλει εκδίκηση. Εάν ξέρει ή υποθέτει πως η σύντροφος του τον απατά, τον πρόδωσε, του κρύβει πράγματα ή ήταν αντάξια των προσδοκιών του, τότε χάνει τον έλεγχο και αναζητά μία πολύ πιο όμορφη γυναίκα ώστε να ξεκινήσει σεξ μαζί της. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει την άλλη γυναίκα, καθώς θεωρεί πως ο κάθε της οργασμός είναι το δώρο του και παράλληλα αυτό που στερεί από την σύντροφο του.

Ο νάρκισσος της δεύτερης περίπτωσης είναι απογοητευμένος, οργισμένος και επιζητά μονάχα τρόπους να «τιμωρήσει» τη σύντροφο του.

Πώς απατά ένας νάρκισσος;

Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο που αναζητά απόλαυση, ο νάρκισσος εκδηλώνει μέσα από την απιστία όλη του την ανάγκη για προσοχή. Δεν είναι απίθανο να αφήσει εσκεμμένα στοιχεία για το τι κάνει, να το αρνηθεί με ειρωνικό τρόπο και να κοροϊδέψει τη σύντροφο του, ενώ τα στοιχεία τον προδίδουν.

Στην πιο ακραία του εκδήλωση, ο νάρκισσος θα απατήσει με τα πιο λάθος άτομα. Έτσι μπορεί να είναι η κολλητή σου ή η αδερφή σου και να στο πει κατάμουτρα μόνο και μόνο για να σε πονέσει. 

Είπαμε πως όταν ο νάρκισσος φτάσει στο σημείο να απατήσει σημαίνει πως τα είχε μαζεμένα στη σύντροφο του και πως είναι γεμάτος οργή. Αυτό που θα τον σκοτώσει είναι η γυναίκα που θα μάθει τις πράξεις του να αδιαφορήσει και να μην τον πάρει στα σοβαρά.

Πως πρέπει να δεις εσύ την απάτη; 

Όχι σαν απιστία. Ο νάρκισσος είναι ένας ψυχικά ιδιαίτερος άνθρωπος. Το να πάει με μία άλλη γυναίκα δεν είναι ένα κέρατο γιατί του έλλειπε το σεξ, ήταν πιο όμορφη από εσένα ή απλά δεν σε υπολογίζει, αλλά είναι η τελευταία του εκδικητική πράξη πριν αποχωρήσει από τη ζωή σου.

Σίγουρα το να μάθεις πως ο σύντροφος σου πήγε με κάποια άλλη δεν είναι και τόσο ευχάριστο, όμως σκέψου πως είναι ένας νάρκισσος και δεν θέλει κάτι περισσότερο από το να σε πληγώσει γιατί σε θεωρεί άτρωτη με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Ο νάρκισσος σύντροφος που φτάνει να σου πει ή να σου δείξει πως σε κεράτωσε δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πληγωμένο, ανώριμο άτομο που έχει ανάγκη και πάλι την προσοχή σου. Εσύ οφείλεις να δεις πίσω από τα γεγονότα και να διαχειριστείς την όλη κατάσταση με ψυχραιμία. Ναι, η απάτη σημαίνει άμεσα χωρισμό, όμως για τον νάρκισσο δεν σταματά εκεί κάποιες φορές. Θα προσπαθήσει να σου δείξει τι κάνει και μετά από εσένα και πόσο πιο καλά περνάει. Όλες του οι πράξεις στοχεύουν σε ένα πράγμα, στο να σε κάνει να χάσεις την αυτοπεποίθηση σου και να νιώσεις χάλια.

Είναι αναπόφευκτη η απιστία;

Η απάντηση είναι όχι. Ο νάρκισσος όσο δύσκολος και δύσκαμπτος και αν φαίνεται μπορεί να διαχειριστεί εύκολα. Εάν του μιλάς συχνά, θα καταλάβεις τι συγκρατεί και τι τον πειράζει. Με την συζήτηση, όσο και να μην στο παραδεχτεί, θα καταλάβει πράγματα και θα νιώσει πως είσαι ένα άτομο που νοιάζεται γι’ αυτόν και δεν θες να τον αφήσεις. 

Μόλις νιώσει συναισθηματική ασφάλεια θα αφήσει πίσω κάθε σκέψη γι’ απάτη. Το θέμα είναι εσύ αν μπορείς να τα δεις όλα αυτά νωρίς.