Skip to main content

Οι ελεύθερες σχέσεις φαντάζουν για κάποιους ονειρικές και ιδανικές. Για κάποιους. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι που δε βρίσκουν τίποτα λογικό σε αυτές. Αλλά και μερικοί που απλά δεν είναι σίγουροι εάν αυτό τους ταιριάζει ή όχι. Εάν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, και προκειμένου να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερα δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε πριν κάνετε το μεγάλο βήμα. Ας δούμε, λοιπόν, παρέα 11 πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε, να συζητήσετε και να ξεκαθαρίσετε πριν ξεκινήσετε μία ελεύθερη σχέση.

 1. Γιατί να κάνετε αυτήν την επιλογή;

Έχετε βαρεθεί ο ένας τον άλλον; Θέλετε απλά να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό; Ή μήπως αναγκάζεστε να ακολουθήσετε αυτήν την επιλογή προκειμένου να μη χάσετε τον σύντροφό σας; Ξεκαθαρίστε μέσα σας τους ακριβείς λόγους που σας οδηγούν σε αυτήν την επιλογή.

 1. Πρέπει να ξεκινήσετε με μία δοκιμαστική περίοδο;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε πριν ξεκινήσετε μία ανοιχτή σχέση είναι εάν μπορείτε να ξεκινήσετε με μία δοκιμαστική περίοδο. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κολλήσετε σε μια δυστυχισμένη κατάσταση. Δοκιμάστε το για μερικούς μήνες και μετά συζητήστε με τον σύντροφό σας εάν θέλετε να συνεχίσετε με την ελεύθερη σχέση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 1. Συμφωνήστε πόσα θα μοιράζεστε.

Προτού μπείτε σε μία ελεύθερη σχέση ξεκαθαρίστε με τον σύντροφό σας πόσα πρέπει να μοιράζεστε.

 1. Ορίστε το αν υπάρχουν «ετικέτες» και ποιες είναι αυτές.

Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το αν θα μιλάτε ανοιχτά για το ύφος της σχέσης σας. Και όχι δεν αναφέρομαι στο status σας στα social media, αλλά στο τι θα απαντήσετε εάν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας σας ρωτήσει.

 1. Ασφαλείς ερωτικές επαφές.

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που πρέπει να συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Ορίστε τους κανόνες που σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή μία αναπάντεχη εγκυμοσύνη.

 1. Ορίστε τα χωρικά όρια.

Σε κάποιους ίσως ακούγεται ανόητο, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό. Όσο μεγάλη κι αν είναι η πόλη που μένετε, ο κόσμος είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος. Συζητήστε, λοιπόν, με τον σύντροφό σας εάν μπορείτε να βγείτε με άλλους ανθρώπους που ζουν στην ίδια πόλη με εσάς. Εάν δε θέλετε να βρεθούν κάποιοι που θα σχολιάσουν την ανοιχτή σχέση σας ή εάν δε θέλετε φίλοι και συγγενείς να το ανακαλύψουν, τότε καλό θα ήταν οι ερωτικοί παρτενέρ εκτός της σχέσης να μη μένουν στο ίδιο μέρος με εσάς.

 1. Καθορίστε τα όρια.

Το να είσαι σε μία μη μονογαμική σχέση δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να συζητήσετε και αρκετά συναισθήματα που πρέπει να ελέγξετε. Συζητήστε ποια είναι τα όρια. Κάντε ερωτήσεις όπως εάν επιτρέπονται μόνο οι ερωτικές επαφές ή και το dating, ή αν θα έχετε λόγο στο ποιον βλέπει ο σύντροφός σας. Θέστε τα όρια και σεβαστείτε τα.

 1. Ποιοι είναι οι κανόνες;

Και οι δύο πρέπει να είστε πολύ σαφείς σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τη σχέση σας, τους οποίους εσείς θα θέσετε. Όλες οι ελεύθερες σχέσεις είναι διαφορετικές, επομένως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε. Απλώς κάντε ό,τι σας φαίνεται σωστό και θυμηθείτε ότι το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι ότι και οι δύο πρέπει να αισθάνεστε άνετα. Επιτρέπεται το σεξ στο πρώτο ραντεβού; Επιτρέπεται το σεξ γενικά; Μπορείτε να κάνετε σεξ με κοινούς φίλους; Μπορείτε να φέρετε ερωτικούς παρτενέρ στο σπίτι; Μπορείτε να αλλάξετε τα κοινά σας σχέδια για να βγείτε με κάποιον άλλον; Συζητήστε όλα όσα έρχονται στο μυαλό σας και συμφωνήστε για όλα αυτά πριν ξεκινήσετε μία ελεύθερη σχέση.

 1. Τι γίνεται αν αναπτύξετε συναισθήματα;

Το πρόβλημα με τη γνωριμία και τις ερωτικές επαφές με άλλα άτομα εκτός από τον σύντροφό σας είναι ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αναπτύξετε συναισθήματα για κάποιον άλλον. Πρέπει να μιλήσετε από την αρχή για αυτό το ενδεχόμενο και τι πρέπει να κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση.

 1. Τι διάρκεια θα έχει;

Είναι κάτι που πρόκειται να κάνετε για πάντα; Θα σταματήσετε όταν αποφασίσετε πως θέλετε να κάνετε οικογένεια; Πολλά ζευγάρια είναι απόλυτα ευχαριστημένα με τη διατήρηση της ανοιχτής σχέσης τους για πάντα, αλλά υπάρχουν και άλλα που θέλουν να πειραματιστούν με αυτό για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα. Αν πάλι δεν μπορείτε να ορίσετε από την αρχή συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ορίστε μία ημερομηνία μερικούς μήνες μετά ώστε να το συζητήσετε εκ νέου.

 1. Τι επιθυμείτε;

Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα από όλα. Αναρωτηθείτε αν το να είστε σε μία ανοιχτή σχέση είναι κάτι που θέλετε να κάνετε. Μην μπείτε σε αυτό για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας. Μην μπείτε σε αυτό γιατί φοβάστε τη μοναξιά. Πρέπει να σας ταιριάζει 100% πριν συμφωνήσετε. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα κάτω για την αξιοπρέπεια και τον εαυτό σας. Σεβαστείτε πρώτα τον εαυτό σας και θα ξέρετε μέσα σας εάν είναι κάτι που θέλετε να κάνετε.

Ανάλογα με το πώς το βλέπετε, μία ελεύθερη σχέση θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που σας συνέβη ποτέ. Απλώς βεβαιωθείτε ότι νιώθετε άνετα με αυτό και ποτέ μην αφήσετε τον σύντροφό σας να σας ωθήσει να κάνετε κάτι που δε θέλετε να κάνετε.