Skip to main content

Ένας “ανοιχτός” ή αλλιώς ένας μη μονογαμικός γάμος μπορεί τελικά να είναι επιτυχημένος.

Στη σημερινή εποχή όλα έχουν αλλάξει. Πράγματα που δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχτούμε τα δεχτήκαμε, ταμπού απαγορευτικά τα αποκλείσαμε και γενικά, γίναμε πιο δεκτικοί και πιο ανεκτικοί.

Ειδικά οι σχέσεις, που είναι φύσει περίπλοκες και που επιβαρύνονται από τους απαιτητικούς καιρούς, άλλαξαν και άλλαξαν πολύ. Ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι η ηθελημένη μη μονογαμία στους γάμους ή στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Τι είναι ένας ανοιχτός γάμος;

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, υπάρχει μια συμφωνία των δύο για μη αποκλειστικότητα. Συμφωνούν δηλαδή, ότι αγαπιούνται και ότι θέλουν να είναι μαζί, αλλά και ότι χρειάζονται να έχουν σεξουαλικές εμπειρίες και με άλλους.

Η επιτυχία δηλαδή, του γάμου τους βασίζεται σε αυτή την άνεση και την ελευθερία κινήσεων. Απολαμβάνουν τη συντροφικότητα, αγαπιούνται μεταξύ τους και καταφέρνουν να έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο, διατηρώντας όμως σεξουαλικές κυρίως σχέσεις και με άλλους.

Πετυχαίνει;

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος εξαρτάται από εσάς και μόνο από εσάς. Το κατά πόσο δηλαδή θέλετε να μπείτε σε μια τέτοια φάση, αν την έχετε ανάγκη και αν τελικά θα σας κάνει καλό.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να δεχτείς μια τέτοια κατάσταση. Θα πρέπει να είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ή αν όχι να υπάρχει πολλή κατανόηση και πολύ ανοιχτό μυαλό.

Θα πρέπει να το έχετε συζητήσει πολύ, να έχετε αναλύσει ενδελεχώς την ανάγκη για να προχωρήσετε σε κάτι τέτοιο και προπάντων, να είστε έτοιμοι για όλα. Η επικοινωνία και η ειλικρίνεια είναι η βάση. Η συναίνεση είναι το σημείο εκκίνησης και τα όρια είναι μέχρι που θα το πάτε.

Κάθε ζευγάρι έχει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας. Κάποιοι θέλουν αποκλειστικότητα στη σχέση τους, κάποιοι είναι πιο ανεκτικοί. Κάποιοι ζηλεύουν και κάποιοι το παίρνουν χαλαρά.

Το κατά πόσο θα πετύχει λοιπόν, μια τέτοια κατάσταση εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους εταίρους αυτής της σχέσης. Τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν, σε τι μπορούν να κάνουν πίσω και μέχρι που είναι τα όρια τους.

Αν εσύ πιστεύεις ότι μια τέτοια επιλογή, ότι μια τέτοιου είδους συμφωνία θα κάνει καλό στο γάμο σου, τότε τόλμησέ το. Αν πάλι έχεις αμφιβολίες, ίσως είναι καλύτερα να βρείς άλλο τρόπο για να κατακτήσεις την ευτυχία.