Skip to main content

Όταν όλα φαίνονται ειδυλλιακά αλλά δεν είναι.

Μερικοί λένε ότι είσαι από τους τυχερούς. Έχεις βρει τον τέλειο άνθρωπο για να μοιραστείς τη ζωή σου, έχεις μια υπέροχη σχέση και μια θαυμάσια ζωή. Κι ενώ όλοι σε θαυμάζουν και κατά βάθος σε ζηλεύουν, η δική σου αλήθεια ίσως να μην είναι και τόσο ειδυλλιακή.

Γιατί ενώ μπορεί όλα να κυλούν ήρεμα και όμορφα, εσύ διαισθάνεσαι κάτω από το δέρμα σου, βαθιά στην καρδιά σου ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάτι σου προκαλεί μια αποστροφή, ένα φόβο, μια απελπισία.

Τα φαινόμενα απατούν

Υπάρχει λοιπόν, και μια περίπτωση να μην είσαι τρελ@, να μην τα έχεις χάσει. Απλά να εισπράττεις κάτι αρνητικό, το οποίο όμως να μην μπορείς να το δεις ξεκάθαρα, να μην είναι χειροπιαστό. Αυτή είναι η αόρατη τρομοκρατία στη σχέση σου κι εσύ είσαι το θύμα.

Κι ενώ @ σύντροφός σου μπορεί να σου φέρεται με το γάντι, υπό την έννοια του ότι δεν σε βρίζει, δεν σε χτυπάει και γενικά δεν ασκεί βία πάνω σου, μολαταύτα υπάρχει κάτι στη συμπεριφορά τ@, που σου δημιουργεί άγχος, ακόμα και φόβο.

Κι ενώ δεν μπορείς συγκεκριμένα να προσδιορίσεις τι είναι αυτό, που σε κάνει να νιώθεις έτσι, εσύ ξέρεις ότι είναι εκεί, ότι κρύβεται πίσω από την φαινομενικά άψογη συμπεριφορά και σε παραμονεύει. Και τότε ειδικά, είναι που εσύ παραλύεις από τον φόβο, γιατί αυτή η άγνωστη αλλά και τόσο καλά κρυμμένη πλευρά τ@ συντρόφου σου, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο μοχθηρό, πιο βίαιο, σε μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα σημάδια

Όπως όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά, έτσι και οι παραπλανητικές συμπεριφορές, είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν και ο καθένας να δείξει επιτέλους ποιός πραγματικά είναι.

Ωστόσο, τα σημάδια μιας σχέσης υπό καθεστώς κεκαλυμμένης τρομοκρατίας υπάρχουν. Ας πούμε ότι ένα τυπικό γνώρισμα μιας τέτοιου είδους συμπεριφοράς είναι ο έλεγχος. Ένας έλεγχος, που παίρνει τη μορφή του ενδιαφέροντος, για το πώς πέρασες τη μέρα σου, πώς ένιωσες, με ποιούς μίλησες. Κι όταν κάτι δεν αρέσει, ξεκινούν τα “θα σου πρότεινα να αποφεύγεις τέτοιου είδους συναναστροφές” και άπειρα παρόμοια.

Βέβαια, εδώ το θέμα είναι το πώς σου λέει @ σύντροφός σου κάτι. Το επιβλητικό ύφος, η στάση του σώματος, ο τόνος της φωνής, που δεν σε αφήνει να αντιδράσεις, το σφιγμένο γελάκι του “για το καλό σου”. Γιατί η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ο τρόπος που θα σου πει κάποιος κάτι, είναι αυτό που μετράει και όχι τόσο αυτό που θα σου πει.

Επίσης, η συνεχόμενη κριτική, που σου ασκεί, είναι basic αυτής της αόρατης τρομοκρατίας. Είναι μια ισχυρή τεχνική, που σιγά σιγά σε αποδυναμώνει, ρίχνει τις αντιστάσεις σου και σε οδηγεί να χάσεις τη δυναμική σου. Καταλύει τις άμυνες σου και σε κάνει έρμαιο της βούλησης τ@.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό αυτής της συμπεριφοράς, είναι το λεγόμενο stone walling. Κοινώς η σιωπή. Είναι αυτές οι στιγμές, που θέλεις πραγματικά να τσακωθείς, να τα πεις και να ξαλαφρώσεις, αλλά βρίσκεις μπροστά σου ένα τοίχο. Κι αυτή σιωπή είναι τόσο εκκωφαντική, που τελικά σε κάνει να χάνεις κι εσύ τη λαλιά σου.

Η αόρατη τρομοκρατία στη σχέση σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε μια πραγματική κόλαση. Γι’ αυτό μην την αγνοείς.