Skip to main content

Ως ”μήνας του μέλιτος” μία σχέσης θεωρείται εκείνο το πρώτο διάστημα, με τον/την σύντροφο σου, πού γνωρίζεστε αρκετά καλά ώστε να υπάρχει οικειότητα αλλά είναι όλα τόσο φρέσκα και ρομαντικά που κάθε μέρα μοιάζει μοναδική.

Η φάση του μήνα του μέλιτος είναι τα πρώτα στάδια μιας σχέσης, όταν ο ενθουσιασμός αυξάνεται και τίποτα άλλο δεν φαίνεται να έχει τόση σημασία όσο ο χρόνος που περνάτε με τον/την σύντροφό σας.

Η Lindsey Mestelaar, οικοδέσποινα του podcast ‘’We Met at Acme’’, ορίζει τη φάση του μήνα του μέλιτος ως “μια εποχή που ο άλλος δεν μπορεί να κάνει λάθος και η σχέση μοιάζει ανέγγιχτη, σαν να μην μπορεί τίποτα και κανένας να την αγγίξει”. Είναι σαν να είστε και οι δύο σε μια μαγική φούσκα και ο υπόλοιπος κόσμος δεν επεμβαίνει επειδή αισθάνεστε τόσο συνδεδεμένοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρχίζετε να ονειρεύεστε το μέλλον σας μαζί και το στομάχι είναι πιθανότατα γεμάτο με αυτές τις πεταλούδες.

Πόσο διαρκεί ο ‘’μήνας του μέλιτος’’;

Η φάση αυτή σε κάθε ζευγάρι διαφέρει αλλά κατά γενική ομολογία διαρκεί από μερικούς μήνες έως τα πρώτα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το χρόνο που περνάτε με τον σύντροφό σας. Αν για παράδειγμα, τον πρώτο καιρό περνάτε την κάθε μέρα μαζί πιθανότατα, ο μήνας του μέλιτος να κρατήσει λιγότερο, από ένα ζευγάρι το οποίο να έχει μία απόσταση τον πρώτο καιρό. Δεν σημαίνει ότι η αγάπη και ο έρωτας πέρασαν, σημαίνει μόνο πως ο μήνας του μέλιτος έχει ίσως περάσει.

Σε κάποια ζευγάρια, η φάση του μέλιτος τελειώνει με τον πρώτο πιο σοβαρό καυγά ή με μία διαφωνία που θα σε κάνει να δεις κάποιο ελάττωμα που δεν είχες παρατηρήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Και τι συμβαίνει όταν ο μήνας του μέλιτος περάσει;

Όταν περάσει ο μήνας του μέλιτος, δεν τελειώνει κι η ζωή. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα παραπάνω στη σχέση σας, ότι σημαίνει αυτό για τον κάθένα. Μάλιστα αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητα κάτι κακό. Σε πολλές σχέσεις, με το τέλος του μήνα του μέλιτος, έρχεται η έναρξη της πιο ουσιαστικής επικοινωνίας, αφού πλέον υπάρχει αρκετή τριβή στη σχέση και άρα έχει αναπτυχθεί οικειότητα. Όταν τελειώνει αυτή η φάση, είναι συνήθως που φαίνεται και η πραγματικότητα στις σχέσεις. Μόλις φύγουν οι πεταλούδες, αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και μαζί με τον άλλον και μόνοι μας σαν μονάδες στη σχέση, αλλά και πως νοιώθουμε όταν δεν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον ή να είμαστε ο καλύτερός μας εαυτός.

Πώς θα κάνετε το ”μήνα του μέλιτος” να κρατήσει λίγο παραπάνω;

Η επικοινωνία και εδώ είναι το κλειδί. Όσο πιο ουσιαστικά επικοινωνείς με το ταίρι σου τόσο πιο εύκολο θα είναι να διατηρήσεις το ‘’μήνα του μέλιτος’’, γιατί θα έχεις πρωτίστως κατανόηση. Θα αντιλαμβάνεσαι τα θέλω του, τα όρια του και την ανάγκη για το χρόνο με τον εαυτό του. Αντίστοιχα και τα δικά σου θέλω, όρια και χρόνο. Με άλλα λόγια, όσο πιο καλά νοιώθουμε με τον εαυτό μας μέσα στην σχέση, τόσο πιο καλή θα είναι η σχέση με τον σύντροφό μας. Παρόλα αυτά, το τέλος της φάσης του μέλιτος δεν είναι κάτι τρομερό και αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Καλύτερα λοιπόν να χαρείς αυτά που φέρνει το τέλος του μήνα του μέλιτος παρά να τον αναπολείς!

Πηγή: Savoir Ville
featured photo: ©pexels/@Vanessa Garcia