Skip to main content

Τελικά πόσο μεγάλ@ είσαι για να κάνεις παιδιά;

Υπάρχει μια κουλτούρα που υποβόσκει στη χώρα μας, αλλά και αλλού, όπου θέλει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά σε μικρή ηλικία. Πρόσεξε, όχι τους άνδρες. Τις γυναίκες μόνο. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον κύκλο μητρότητας των γυναικών, όπου ενδεικτικά μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μέχρι τα σαράντα περίπου.

Ωστόσο, σήμερα με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, μια γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει όποτε θέλει. Το βασικό είναι να έχει ωάρια, τα οποία μπορεί να συλλέξει και να αποθηκεύσει. Από εκεί και πέρα και ανάλογα με την ηλικία και την υγείας της, μπορεί είτε να τα χρησιμοποιήσει η ίδια είτε να τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας.

Ο μύθος

Παρόλα αυτά, αυτή η κουλτούρα συνεχίζει να υποστηρίζεται.

Κι αυτό φαίνεται από το πώς αντιδρούν κάποιοι αντικρίζοντας ένα ζευγάρι σε ώριμη ηλικία να έχει ένα μωράκι ή ένα μικρό παιδί.

Σίγουρα λοιπόν, για τον γονέα, που αποφασίζει και καταφέρνει να αποκτήσει παιδί με οποιοδήποτε τρόπο, σε μια πιο ώριμη φάση της ζωής του είναι αρκετά δύσκολο από μόνο του. Πρωτόγνωρα πράγματα, φόβος άγχος και από πάνω τα επίμονα βλέμματα, τα σχόλια και η κριτική.

Ποιός λοιπόν, έβαλε όρια στην τεκνοποίηση; Η φύση ή τελικά τα όρια τα βάζουμε εμείς; Και φυσικά τα βάζουμε όποτε και όπως μας συμφέρει.

Η κατάρριψη

Γιατί λοιπόν, ένας άνθρωπος που αποφασίζει να πάρει μια τέτοια σημαντική απόφαση, πρέπει να ανέχεται και αυτή την μικροαστική κουλτούρα; Ποιός μας έβαλε επιτηρητές στη ζωή του;

Οι άνθρωποι λοιπόν, που αποκτούν παιδιά σε μεγάλη ηλικία (συγκριτικά με τα 20-30 έτη που θεωρούνται ιδανικά) είναι άνθρωποι που το έχουν δουλέψει πολύ μέσα τους. Είναι άνθρωποι που το έχουν σκεφτεί πολύ, που το θέλουν πολύ.

Το βασικότερο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι μεγαλύτεροι, έχουν τεράστια ψυχικά αποθέματα και τόλμη, που αξιώνουν να έχουν δικαίωμα στην ευτυχία. Που θέλουν να ολοκληρωθούν σαν άτομα και σαν οικογένεια.

Που έχουν αγάπη περίσσεια να δώσουν και φροντίδα, και ας είναι πιο ώριμοι. Είναι πιο νέοι στην καρδιά και πιο γενναίοι. Γιατί αυτοί θα δυσκολευτούν και μπορεί να έχουν δυσκολευτεί πιο πολύ στη ζωή τους για να αποκτήσουν ένα παιδί. Αλλά θα αντέξουν και ίσως να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς.

Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα πέσει το βλέμμα σου σε έναν τέτοιο γονιό, μην τον κρίνεις. Κράτα τον σαν παράδειγμα προς μίμηση.