Skip to main content

Ανάλογα με το τι πιστεύει ο καθένας μας για το τι σημαίνουν λέξεις όπως σύνδεση, πάθος αγάπη, θηλυκότητα ή ανδρισμός, δομεί τις σχέσεις του. Η λέξη πάθος για παράδειγμα, για κάποιον μπορεί να εμπεριέχει μέσα τη ζήλεια και την κτητικότητα ενώ για άλλον τον ενθουσιασμό και τη σεξουαλικότητα. Το τι ζητάμε και το τι ψάχνουμε στην ερωτική μας ζωή σχετίζεται άμεσα με τις αντιλήψεις που έχουμε. Αυτές έχουν δομηθεί από την παιδική μας  ηλικία που ακόμα παρατηρούσαμε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι γύρω μας. Βάση αυτών των πεποιθήσεων λοιπόν συνδεόμαστε με τους ανθρώπους.

Αυτή λοιπόν, η αποδεδειγμένη θεωρία έχει καταλήξει στο ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ανθρώπου. Ανάλογα με το σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας μας, δημιουργεί αντίστοιχες σχέσεις. Αν λοιπόν αντιληφθείς ότι ανήκεις σε κάποια, τότε μπορείς να δεις τα τρωτά σου σημεία και να τα δουλέψεις υπέρ σου. Αν πάλι καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου ανήκει σε μία από αυτές, τότε ίσως έχεις την ευκαιρία μίας πιο αντικειμενικής ματιάς στη σύνδεση που έχεις μαζί του.

Αγχώδης τύπος (25%)

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι σε μία συνεχή ανησυχία για τις σχέσεις του. Συνεχώς προσπαθεί να βρίσκεται σε μία και όταν δεν το κάνει ψάχνει την επόμενη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να επιβεβαιωθεί για το για το αν είναι αρκετός, αν τον αγαπάει το ταίρι του και έχει πολλές ανασφάλειες τις οποίες προβάλει στον άλλον. Ακόμα, μπορεί να κάνει διάφορα σενάρια στο μυαλό του αν καθυστερήσεις να απαντήσεις σε μήνυμά του πάνω από 5 λεπτά, ενώ είναι πολύ πιθανό να ζηλεύει με το παραμικρό και να κατηγορεί τον σύντροφό του για απιστία. Μάλιστα τις περισσότερες φορές το κάνει χωρίς καμία απτή απόδειξη, παρά μόνο με υποθετικά σενάρια που δημιουργεί ο ίδιος στο κεφάλι του.

Αποφευκτικός τύπος (25%)

Αυτός ο τύπος ανθρώπου συνδέει την εγγύτητα και την σύνδεση με έλλειψη ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Προσπαθεί λοιπόν να αποφεύγει το να έρχεται πολύ κοντά και είναι αρκετά πιθανό να απιστεί. Έτσι, προσπαθεί υποσυνείδητα να πάρει πίσω τον έλεγχο της ζωής του που θεωρεί ότι έχασε λόγω μίας σχέσης. Επιπλέον, του είναι αδύνατον να μείνει για πολύ καιρό σε μία σχέση και συνήθως προτιμάει να βγαίνει με πολλά άτομα παρά να μένει σταθερός κάπου.

Ασφαλής τύπος (50%)

Ίσως ο πιο υγιής όταν η συζήτηση αφορά τις σχέσεις. Είναι σταθερός, άνετος με την εγγύτητα, δεν φοβάται να έρθει κοντά και αγαπάει το ταίρι του με έναν υγιή τρόπο. Είναι ευθύς, ξέρει τι θέλει και συνήθως λειτουργεί θεραπευτικά στις σχέσεις του. Για τον λόγο αυτό μπορεί να είναι ένα καλός σύντροφος σε αγχώδεις ή αποφευκτικούς τύπους, αφού μπορεί να τους καλύψει τις ανάγκες και τις ανασφάλειες που έχουν. Ωστόσο, σε τέτοιες σχέσεις είναι αμφίβολο το πόσο σωστή θέση έχει ο ασφαλής τύπος απέναντι στους άλλους.

Δεν είναι δουλειά του συντρόφου να καλύπτει τις ανασφάλειες και να καθησυχάζει τα παράλογα σενάρια που κάνει ο άλλος. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να δουλεύει ο καθένας για τον εαυτό του. Έτσι ακόμα και αν υπάρξει μία τέτοια σχέση, είναι αμφίβολο το πόσο υγιής και λειτουργική θα είναι.

featured photo: @nd3000