Skip to main content

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση: «Μην πας για ύπνο θυμωμένη»; Άπειρες!

Αυτή τη φράση την ακούν πολύ συχνά τα ζευγάρια. Ωστόσο, θα συμφωνήσεις ότι είναι αδύνατον να είσαι κάθε βράδυ τρισευτυχισμένη και χαλαρή, χωρίς σκοτούρες στο κεφάλι σου. Οι σχέσεις δεν είναι πάντα μέλι-γάλα, αντίθετα είναι δύσκολες και θέλουν δουλειά.

Είναι, λοιπόν, αυτή η κλισέ φράση ξεπερασμένη και μη ρεαλιστική; Οι ψυχολόγοι και οι relationship experts λένε ναι, ωστόσο μπορείς να την «εκμεταλλευτείς» για να αποφύγεις έναν πιθανό καυγά.

«Το να μείνεις όλη νύχτα ξύπνιος για να βρεις λύση συχνά έχει ως αποτέλεσμα την κούραση και τη δημιουργία νέων προβλημάτων», αναφέρει o κλινικός ψυχολόγος Dr. Joshua Klapow στο HelloGiggles.

«Το challenge δεν είναι να μην πας για ύπνο θυμωμένος αλλά να έχεις μια παραγωγική διαφωνία και να προχωρήσεις προς τη λύση της».

Οπότε μένεις ξύπνια για να το λύσεις ή όχι;

Μερικές φορές, ένα πρόβλημα δεν λύνετε εν μία νυκτί. Ένας τσακωμός μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα που χρειάζονται χρόνο και χώρο για να εκτονωθούν.

«Το να σεβαστείς τη διαδικασία της επίλυσης μιας αντιπαράθεσης και να αναγνωρίσεις ότι μπορεί να πάρει πάνω από μία μέρα για να λυθεί είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθήσεις να βρεις γρήγορα μια λύση ώστε να μην πας για ύπνο θυμωμένη», αναφέρει ο ειδικός. «Πιέζοντάς τον σύντροφό σου ή ακόμη και τον εαυτό σου πριν να είστε έτοιμοι είναι πιο επικίνδυνο για την ευημερία της σχέσης».

Από την άλλη, υπάρχουν καυγάδες που ανακυκλώνονται και που δεν καταλήγουν σε κοινό έδαφος, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα και στους δύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να αφήσεις τη συζήτηση για το επόμενο πρωί, όταν θα είσαι ξεκούραστη και με καθαρό μυαλό.

«Αν νιώθεις ότι μπορείτε να φτάσετε σε μια αμοιβαία κατανόηση, συζήτησέ το», όπως αναφέρει ο Dr. Jess O’Reilly, δημιουργός του podcast «Sex With Dr. Jess». «Αν όμως επαναλαμβάνεστε και δεν μπορείτε να δείτε την οπτική του συντρόφου σας, κάντε ένα διάλειμμα και ξεκουραστείτε».

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορείτε να δείξετε τρυφερότητα ο ένας στον άλλον, να φιληθείτε ή να αγκαλιαστείτε. Έτσι, θα μειώσετε και την ένταση και τα αρνητικά αποτελέσματα ενός τσακωμού.

Ωστόσο, ο καθένας διαχειρίζεται πολύ διαφορετικά μια τέτοια κατάσταση. Ο ένας μπορεί να βάλει στην άκρη τα συναισθήματά του για μια νύχτα ενώ ο άλλος μπορεί να στριφογυρνάει χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί. «Όταν ένα ζευγάρι έχει διαφορετική στάση απέναντι σε ένα θέμα, πρέπει να βρει μια μέση λύση που να ικανοποιεί και τους δύο», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Dr. Carla Manly.

Ο κάθε σύντροφος πρέπει να κατανοεί την οπτική του άλλου. Η αλληλοκατανόηση είναι και το κλειδί για τη λύση μιας διαφωνίας. Πρέπει να αναρωτηθείς, λοιπόν, αν πραγματικά ακούς τον άλλον ή απλώς προσπαθείς να τον πείσεις για το δικό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει.

«Αν δεν το δουλέψετε μαζί, οι καυγάδες μπορεί να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Αν βάλετε ως κοινό στόχο την αλληλοκατανόηση, θα νιώσετε ανακουφισμένοι και πιο κοντά μετά από έναν καυγά».

Δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν κλείσεις τα φώτα, πριν λύσεις ένα πρόβλημα. Σιγουρέψου όμως ότι έχεις επικοινωνήσει τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου, πριν αποκοιμηθείς.

featured photo: @patong_ens