Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση του δημιουργείται ο φόβος ότι δεν έχει απολύτως καμία αξία. Έτσι, ψάχνει να βρει αυτή την αξία στον σύντροφό του, για αυτό και εξαρτάται από εκείνον και δεν θέλει να τον χάσει. Αν τον χάσει θα επιβεβαιώσει τον φόβο του και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να συμβεί. Έτσι η εξάρτηση έχει καταλήξει να είναι ο κανόνας σε πολλές σχέσεις αλλά τις καθιστά δυσλειτουργικές. Τι μπορείς να κάνεις εσύ εκεί όμως;
Όταν είσαι single είναι εύκολο να θέλεις τα όριά σου αλλά όταν είσαι σε σχέση αυτό αλλάζει
Ως single μπορείς να προσδιορίσεις τι θέλεις, τι δεν θέλεις, τι σου αρέσει και που θέλεις να βρίσκονται τα όριά σου σε σχέση με του άλλους. Όταν όμως δημιουργείς μία σχέση η δυναμική αλλάζει. Η μονάδα γίνεται δυάδα και εκεί τα πράγματα περιπλέκονται. Υπό υγιείς συνθήκες θα πρέπει η δυναμική αυτή να βοηθάει και τα δύο άτομα να εξελιχθούν σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Όταν όμως υπάρχει δυσλειτουργία τα πράγματα αλλάζουν.
Οι ανασφάλειες του ενός επηρεάζουν άμεσα τη σχέση
Άνθρωποι ανασφαλείς επιζητούν επί μονίμου βάσεως την επιβεβαίωση. Έτσι έχουν την ανάγκη να επιβληθούν επάνω στον άλλον και να αρχίσουν να τον ελέγχουν. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω έμμεσων χειριστικών συμπεριφορών είτε ακόμα και με λεκτική ή σωματική βία. Ακριβώς επειδή ο άνθρωπος αυτός εξαρτάται από το άτομο που έχει δίπλα του προσπαθεί να το έχει υπό τον έλεγχο του.
Δεν φταίει μόνο η ανεπάρκεια που φέρει το άτομο αυτό
Η εξάρτηση στις σχέσεις είναι ένα φαινόμενο που απαντάται καθημερινά στις σχέσεις ανεξαρτήτου ηλικίας. Δεν είναι μία συμπεριφορά επιλογής ή προτίμησης. Είναι μία συμπεριφορά που αναπτύσσεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι διότι το άτομο αυτό χρησιμοποιεί αυτή την συμπεριφορά ως μηχανισμό άμυνας απέναντι στους δικούς του δαίμονες όπως όλα αυτά που συζητήσαμε παραπάνω.
Φταίνε και τα κοινωνικά πρότυπα
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την πεποίθηση που υπάρχει -δυστυχώς- ακόμα και σήμερα για το ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου εξαρτάται από τη σχέση του. Άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να κάνουν μία σοβαρή σχέση, ειδικά αν βρίσκονται στα early 30s τους είναι κατά κανόνα δυστυχισμένοι. Το ίδιο και χειρότερο συμβαίνει σε μία γυναίκα που στα 35 της δεν έχει παιδί. Ωστόσο, όλα αυτά είναι απλώς αντιλήψεις που έχουν φυτευτεί στο κεφάλι μας και είναι καιρός να τις ξεριζώσουμε.
Αν έχεις εντοπίσει την εξάρτηση στη σχέση σου
Είσαι το άτομο που εξαρτάται από τον σύντροφό του; Αν ναι τότε πρέπει να γυρίσεις και να δεις λίγο μέσα σου. Ποια είναι αυτή η ανάγκη που σε κάνει να εξαρτάσαι από κάποιον άλλον; Όλες οι απαντήσεις που χρειάζεσαι για να διορθώσεις αυτή σου τη στάση και να αισθάνεσαι καλύτερα εσύ με εσένα, βρίσκονται μέσα σου.
Αν πάλι είσαι το άτομο που δέχεται την εξάρτηση από τον σύντροφό του τότε η θέση σου είναι λεπτή. Δεν μπορείς να διορθώσεις τον άλλον, ειδικά αν εκείνος δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα είναι δικό του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σταματήσεις να είσαι υποχείριο του. Μην υποκύπτεις στις χειριστικές του συμπεριφορές και σε καμία περίπτωση μην του επιτρέπεις να σε μειώνει με κανέναν τρόπο. Αναγνώρισε την πραγματική σου αξία και δέξου μόνο συμπεριφορές που την αντανακλούν. Ειδικά στην αρχή αυτό δεν είναι εύκολο. Αν όμως θέλεις πραγματικά να κάνεις τη σχέση σου πιο υγιή και λειτουργική η δουλειά με τον εαυτό σου είναι μονόδρομος.
featured photo: mstandret