Skip to main content

Κι όμως, υπάρχει τρόπος να τσακωθείς σωστά και με υγιή τρόπο.

Συχνά στις σχέσεις υπάρχουν συγκρούσεις και τσακωμοί. Και πίστεψέ με όταν δεν ξεπερνούν τα όρια, αυτά τα καυγαδάκια κάνουν καλό στη σχέση σου.

Ωστόσο, πολλές φορές τα νεύρα, ο θυμός η κούραση, η απογοήτευση, σε κάνουν να λες πράγματα που δεν θες, να φωνάζεις και γενικά, να βγαίνεις εκτός εαυτού. Αυτό λοιπόν, μπορεί να λαβώσει τη σχέση σου.

Τι σημαίνει πραγματικά ένας τσακωμός

Για να μην παρεκτραπούν τα πράγματα και για να μην δημιουργήσεις ρωγμές στη σχέση σου, υπάρχουν τρόποι για να τσακωθείς σωστά σαν κύρι@.

Καταρχάς ένας τσακωμός δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα. Δύο άνθρωποι, που αγαπιούνται, έρχονται σε αντιπαράθεση. Αυτό λοιπόν από μόνο του είναι μια συνθήκη, που μπορεί να σε ωφελήσει. Γιατί μέσα από έναν τσακωμό μαθαίνει περισσότερα ο ένας για τον άλλο. Είναι ένα στάδιο αναγνωριστικό, μια φάση κατανόησης δηλαδή.

Το ότι θα τσακωθείς επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν ταιριάζετε ή ότι δεν είστε ευτυχισμένοι. Τουναντίον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια τσακώνονται κανονικά, απλά με διαφορετικό τρόπο.

Το χρονικό ενός σωστού τσακωμού

Ο τρόπος λοιπόν, είναι που κάνει την διαφορά.

Το βασικό συστατικό ενός τίμιου τσακωμού είναι ο σεβασμός. Μπορείς να εκφράσεις τον θυμό, την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση χωρίς όμως να προσβάλλεις και χωρίς να μειώσεις τον άλλο. Είναι σημαντικό να κρατήσεις ένα πολιτισμένο επίπεδο στον τσακωμό σου, οπότε βρισιές και προσβλητικές εκφράσεις μένουν εκτός.

Το επόμενο που πρέπει να κάνεις είναι να μην είσαι κάθετ@ στις απόψεις σου. Κάνε λίγο κριτική στον εαυτό σου. Δες αν είναι βάσιμα τα όσα σου καταλογίζει @ σύντροφός σου κι αν όχι, απάντα με επιχειρήματα και λογική.

Μοιράσου τα συναισθήματά σου και υπέδειξε με ήρεμο τρόπο αυτό που σε πληγώνει ή σε ενοχλεί. Από την άλλη, άκου και κάνε υπομονή χωρίς να εκνευρίζεσαι παραπάνω και χωρίς να διακόπτεις. Ψάξε να βρεις μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, κάτι πιο βαθύ.

Αν τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν και πιάσετε κόκκινο, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε τη συζήτηση-τσακωμό και να απομακρυνθείτε έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Προσπαθήστε να βρείτε μια λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με συγχώρεση και με ειλικρίνεια. Μην ξεχνάς ότι είστε στην ίδια ομάδα .

Και να θυμάσαι ότι ένας τσακωμός γίνεται γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και νοιάξιμο και αγάπη.