Skip to main content

Έμοιαζε σαν να είναι μόλις χθες όταν ήρθε και σου χτύπησε της πόρτα κρατώντας στο χέρι του την ανθοδέσμη. Ένιωθες λες και χιλιάδες πεταλούδες χόρευαν μέσα σου.

Έρωτας. Ένα συναίσθημα έντονο, καταιγιστικό. Ικανό να σε ωθήσει να κάνεις πράγματα που η λογική θα προσπαθούσε να σε αποτρέψει.

Και κάπως έτσι ξεκινάει η σχέση δυο ανθρώπων άγνωστων πολλές φορές μεταξύ τους. Αυτών των δύο που πρόκειται να ενώσουν τη ζωή τους σε ένα κοινό μονοπάτι.

Στοπ.

Δέκα χρόνια μετά.

Το τηλέφωνο κουδουνίζει σαν δαιμονισμένο. Δεν μπορείς να το σηκώσεις. Βλέπεις με το ένα χέρι κρατάς την κουτάλα και ανακατεύεις το φαγητό. Με το άλλο το μπόμπιρα που αν τον αφήσεις κάτω θα βάλλει τα κλάματα.

Το παραπάνω θα μπορούσε να είναι στιγμιότυπο από τη ζωή σε ένα γάμο. Σκέψου το λίγο. Υποχρεώσεις στο σπίτι, παιδιά δουλειά. Ο γάμος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Κι έτσι έρχεται αναπόφευκτα το ερώτημα:

Μήπως τελικά ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Μήπως μέσα σε όλο αυτό το χαμό από υποχρεώσεις κι αφού πλέον αισθανόμαστε ασφαλής η σχέση με το σύντροφό μας καταντάει μία συνήθεια;

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μια σχέση δεν είναι ίδια πριν και μετά από κάποια χρόνου γάμου. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό.

Διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο την απάντηση μίας μητέρας όταν ρωτήθηκε από το γιο της το εξής:

«Μαμά πιστεύεις ότι απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή σου ως παντρεμένη τώρα ή όταν πρωτοπαντρεύτηκες;»

Σου παραθέτω την απάντηση την οποία και θεωρώ εξαιρετική. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική και για το δικό μας ερώτημα.

«Ξέρεις, ο γάμος μοιάζει σαν ένα ποτάμι. Όταν πρωτοξεκινά, μπορεί να είναι αρκετά έντονος. Υπάρχουν τόσα πολλά βράχια και αναταράξεις. Αφρός απλώνεται στην επιφάνεια περιμένοντας μία ευτυχισμένη ζωή. Και αυτό είναι συναρπαστικό. Όταν ο πατέρας σου και εγώ πρωτοπαντευτήκαμε , μου άρεσε το πώς όλα ήταν μια νέα περιπέτεια. Υπήρχαν  τόσα να  ανακαλύψουμε. Αλλά, όπως ο ποταμός συνεχίζει την πορεία του, το κανάλι στενεύει και γίνεται βαθύτερο και το ρεύμα ρέει πιο ομαλά και με μεγαλύτερη δύναμη. Πρέπει να πω ότι μου αρέσει ο γάμος μου τόσο πολύ περισσότερο τώρα που που ταξιδεύω με  βαθύ ρεύμα.»

 διάβασε το άρθρο: 20 γνωμικά για τον έρωτα και την αγάπη

Η παραπάνω περιγραφή της πορείας ενός γάμου μοιάζει να συμφωνεί με τον τρόπο που περιγράφει το δικό της γάμο η Heather Havrilesky συγγραφέας του What Romance Really Means After 10 Years of Marriage. Σύμφψνα με την Havrilesky ο πρώτος ενθουσιασμός έρχεται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας να αποδείξεις ότι αγαπάς και σε αγαπάνε. Καθώς ο χρόνος περνάει το να μην υπάρχει η ανάγκη αυτής της απόδειξης σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: φαίνεται ότι όλα πηγαίνουν καλά. Και με αυτό τον τρόπο τα πρώτα επιφανειακά συναισθήματα μεταλλάσσονται σε κάτι βαθύτερο.

Μοιάζει περίεργο πως δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι – η μητέρα της πρώτης περίπτωσης και η Havrilesky, καταφέρνουν στην πραγματικότητα να κάνουν με διαφορετικό τρόπο μία τόσο ίδια περιγραφή για την ορμητικότητα και τα αγκάθια του έρωτα τον πρώτο καιρό της γνωριμίας και τη βαθύτερη και δυνατότερη σύνδεση που προκύπτει μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης.

Στο ερώτημα λοιπόν αν ο γάμος σκοτώνει το έρωτα, απαντάνε και οι δύο όχι. Τον μεταλλάσσει ωστόσο σε κάτι ανώτερο.

Έχω την αίσθηση ότι στην ελληνική γλώσσα είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε αγάπη.