Skip to main content

Κρυφά, κατά βάθος ή ακόμα και εντελώς υποσυνείδητα πιστεύουμε ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι σαν εμάς. Έτσι λοιπόν ερωτευόμαστε, ξεκινάμε μια σχέση και θεωρούμε πως και οι δύο βλέπουμε τα πράγματα με την ίδια οπτική, αγνοώντας τις ενδείξεις που μας λένε ξεκάθαρα, ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Οπότε εμείς τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Σπαταλάμε όλο μας τον χρόνο και την ενέργεια, προσπαθώντας να πείσουμε τον σύντροφό μας να δει τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπουμε εμείς.

Τη σημερινή εποχή, είναι πολλά τα ζευγάρια που παραδέχονται ότι πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία στη σχέση τους. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, στην πραγματικότητα, αυτό που ουσιαστικά αποζητούν, είναι να βρουν ένα τρόπο, ώστε ο σύντροφός τους να συμφωνήσει μαζί τους.

Αντιμέτωποι με μια τέτοια συνθήκη, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε… Τι είναι τελικά ακριβώς αυτή η πολυπόθητη επικοινωνία;

Σκέψου την υγιή σχέση, σαν μια μαγειρική συνταγή. Προκειμένου να την εκτελέσουμε σωστά και να προκύψει ένα όμορφο αποτέλεσμα, η επικοινωνία είναι ίσως ένα από τα πιο ουσιώδη και καθοριστικά «συστατικά». 

Το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια σήμερα δεν επικοινωνούν πραγματικά και δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις ανάγκες του άλλου, οδηγεί σε «χαμένες ευκαιρίες» να δημιουργήσουν και να ζήσουν, την ευτυχισμένη σχέση που τόσο επιθυμούν.

Τι είναι στην πραγματικότητα η επικοινωνία στη σχέση;

Η επικοινωνία είναι η πρώτη μας πράξη αλληλεπίδρασης, όταν συναντάμε ανθρώπους. Η επικοινωνία χτίζει και διατηρεί επαφή και είναι ο «κρίκος» που συνδέει τις σχέσεις μεταξύ τους. Η επικοινωνία είναι απαραίτητη για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε από τη ζωή. Σε μια σχέση ζωής, όποια κι αν είναι αυτή, η ανοιχτή, ειλικρινής και αποτελεσματική επικοινωνία είναι απαραίτητη. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται και ανθίζει ολόκληρη η σχέση.

Με λίγα λόγια η επιτυχημένη επικοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, ανάμεσα σε δύο μέρη που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Ανάμεσα σε έναν πομπό και έναν δέκτη. Πρέπει πρώτα να λοιπόν να παρουσιάσεις τις ιδέες σου σε μια μορφή που ο άλλος μπορεί να καταλάβει  και στη συνέχεια να ακούσεις και τον άλλο, για να κατανοήσεις πώς λαμβάνεται το μήνυμά σου. 

Αυτή η αμοιβαία κατανόηση είναι απαραίτητη, για να επιτευχθεί ο σκοπός οποιασδήποτε επικοινωνίας.

Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα της επικοινωνίας σήμερα;

Όταν ένα ζευγάρι, έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με έναν σύμβουλο σχέσης  ή έναν coach, το πιο συχνό πράγμα που θα πει είναι ότι «Δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας» ή «Δεν με καταλαβαίνει».

Πόσες φορές αλήθεια σου έχει τύχει, να μιλάς με τον σύντροφό σου και στην πραγματικότητα, να μην ακούει καθόλου ο ένας τον άλλο; Ο καθένας λέει απλά το δικό του κομμάτι και όσο μιλάει, ο άλλος κάνει έναν παράλληλο εσωτερικό μονόλογο, προετοιμάζοντας την απάντηση που θέλει να δώσει, χωρίς πραγματικά να έχει ακούσει ή να έχει προσπαθήσει να καταλάβει τον άλλον.

Εσύ ακούς πραγματικά τον απέναντί σου; Κατανοείς τι λέει και τι εννοεί; 

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν για μια στιγμή, τι πραγματικά συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, που δεν επικοινωνούν. Φαντάζομαι πως δεν θα σου είναι δύσκολο να μαντέψεις, μιας και σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση και εσύ. 

Aυτοί οι δύο άνθρωποι, δεν ακούνε πραγματικά, δεν προσπαθούν να μπουν στα παπούτσια του άλλου και δεν δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον να δουν τα πράγματα από την οπτική του άλλου που συνήθως είναι διαφορετική από του πρώτου. 

Επιπλέον, δεν δίνουν προσοχή στην γλώσσα του σώματος που έχει ο άλλος. Τους ενδιαφέρει περισσότερο τι θα πουν οι ίδιοι, παρά να ακούσουν και να κατανοήσουν τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί τους.

Κάπως έτσι, η συζήτηση τελειώνει και τα 2 μέρη νιώθουν πως “δεν ακούστηκαν”  και πως ο απέναντι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό που του λέω!

Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται όταν ένα ζευγάρι δεν επικοινωνεί;

Ανεξάρτητα από το αν το πιστεύουμε ή όχι και αν γίνεται σωστά ή λανθασμένα, στην πραγματικότητα, επικοινωνούμε διαρκώς με τους γύρω μας. Πέρα από τις κυριολεκτικές λέξεις, ασυνείδητα επικοινωνούμε μέσω μη λεκτικών μέσων, όπως είναι οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής μας και η ίδια μας η συμπεριφορά.

Τα ζευγάρια που δεν μαθαίνουν να επικοινωνούν συνειδητά, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν πρόκειται για ζητήματα όπως είναι η οικειότητα, η σύγκρουση και εξέλιξη της σχέσης τους. Η κατανόηση του εσωτερικού κόσμου του συντρόφου μας και η κατανόηση του δικού μας, είναι καθοριστικής σημασίας για να πετύχουμε την πραγματική σύνδεση. 

Εάν έχεις παρατηρήσει πως «αγωνίζεστε» να επικοινωνήσετε μεταξύ σας και αυτό γίνεται με έναν τρόπο που δεν  βοηθάει τη σχέση σας να εξελιχθεί, τότε με την πάροδο του χρόνου, θα διαπιστώσεις ότι αργά και σταδιακά, θα αρχίσετε να απομακρύνεστε. 

Η έλλειψη επικοινωνίας στις σχέσεις, είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ούτε να «κρυφτεί», ειδικά σε περιπτώσεις που νιώθεις ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, δεν μπορεί να επικοινωνήσει ενεργά μαζί σου. 

Οι επιπτώσεις της έλλειψης επικοινωνίας σε μια σχέση 

Μερικές από τις πιο κοινές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια με έλλειψη επικοινωνίας, περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:

  • Κλιμακούμενη σύγκρουση
  • Μια αρνητική θεώρηση, αλλά και εχθρική διάθεση απέναντι στον σύντροφο
  • Απομάκρυνση από τις προσπάθειες σύνδεσης του άλλου συντρόφου
  • Αίσθημα αβεβαιότητας και παράπονο ότι «δεν είμαστε ορατοί»
  • Μοναξιά
  • Έλλειψη οικειότητας
  • Δυσκολία καθορισμού και επίτευξης στόχων
  • Ανάγκη να ασκήσεις κριτική στη συμπεριφορά του άλλου
  • Αμυντική στάση
  • Παθητική επιθετικότητα
  • Έλλειψη συμβιβασμού 
  • Λιγότερες προσπάθειες και από τα δυο μέρη, να συνδεθούν πραγματικά μεταξύ τους
  • Φαύλοι καβγάδες, που δεν επιλύονται ποτέ και επιστρέφουν πάντα στην επιφάνεια
  • Επικέντρωση στα «γεγονότα» πίσω από τη σύγκρουση και όχι στο πως πραγματικά βιώνει ο κάθε σύντροφος αυτή την κατάσταση

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις έμπρακτα την κατάσταση; 

Όσον αφορά στο πως μπορείς να διορθώσεις την έλλειψη επικοινωνίας ή την κακή επικοινωνία σε μια σχέση, ο χρυσός κανόνας είναι ο εξής: Μην προδικάζεις, μην επικρίνεις και δεν ρίχνεις το φταίξιμο απλά στον άλλο. Αντ ‘αυτού, προσπάθησε  να ακούσεις προσεκτικά και να επιβεβαιώσεις την εγκυρότητα των συναισθημάτων, που έχει ο άλλος άνθρωπος απέναντί σου. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ο σύντροφός σου δεν πρόκειται να σε ακούσει πραγματικά, παρά μόνο όταν νιώσει ότι τον καταλαβαίνεις. Στις περισσότερες διαφωνίες ή στους τσακωμούς σας, αυτό που πρέπει να αντιληφθείς, είναι πως ο σύντροφός σου, νιώθει πως δεν είναι αρκετά καλός ή ότι δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που βιώνει. 

Και ακριβώς επειδή, το να επικοινωνείς πραγματικά είναι δείγμα συναισθηματικής νοημοσύνης και αυτό δεν υπάρχει σε πολλά ζευγάρια, καταλήγουμε να καταπιέζουμε αυτά τα συναισθήματα και να προβάλλουμε λάθος συμπεριφορές, όπως είναι τα νεύρα, το παράπονο και η ειρωνεία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι διαφωνείτε για κάτι. Αντί να συμπεριφερθείς με τον τρόπο που ίσως συνηθίζεις μέχρι τώρα, δοκίμασε μια διαφορετική προσέγγιση. Άφησε τον σύντροφό σου να μιλήσει και εσύ με τη σειρά σου, κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να ακούσεις αυτά που σου λέει. Δείξε ενδιαφέρον για την συζήτηση, ζήτα περισσότερες πληροφορίες (“Μίλησε μου περισσότερο για το Χ ”).  Αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο , μπορείς απλά να ρωτήσεις “τι ακριβώς εννοείς; ” και ο σύντροφος σου θα σου εξηγήσει αναλυτικότερα

Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι νιώθει αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα για το οποίο σου μίλησε, χωρίς να το αρνηθείς ή να προβάλλεις άλλες δικαιολογίες και προσπάθησε να αιτιολογήσεις  μέσα σου, αλλά και σε εκείνον, τους πιθανούς λόγους, για τους οποίους αισθάνεται έτσι.

Το κομμάτι της επικοινωνίας είναι πραγματικά ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα μέσα σε ένα και μόνο άρθρο.

Γι’ αυτό και σου υπόσχομαι πως θα επανέλθω με ένα δεύτερο μέρος, στο οποίο θα σου δώσω συγκεκριμένους τρόπους, τεχνικές και παραδείγματα, για να γίνεις καλύτερος συνομιλητής και κατ’ επέκταση, καλύτερος σύντροφος.

Κλείνοντας, θέλω να σε αφήσω με μια σοφή κουβέντα της Αμερικανίδας ποιήτριας Maya Angelou, η οποία είπε πολύ εύστοχα πως:

«Οι άνθρωποι μπορεί ξεχάσουν τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν».

Photo by @usmfalina