Skip to main content

«Όταν κάτι τελειώνει, άφησέ το πίσω σου».

Η παραπάνω είναι μία φράση που άκουσα πολλές φορές στο παρελθόν από ανθρώπους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους από εμένα.

Κι εν μέρει φυσικά δεν είχαν άδικο καθώς το να αφήσει κανείς το παρελθόν στη ησυχία του είναι σε κάποιες περιπτώσεις ο μοναδικός τρόπος για να ανοίξουν διάπλατα οι πύλες για το μέλλον.

Μπορούμε ωστόσο να είμαστε τόσο απόλυτοι πάντα;

Για παράδειγμα όταν μιλάμε για την επανασύνδεση σχέσης μετά από ένα χωρισμό είναι κάτι που θα πρέπει να το αποκλείσουμε; Κι αν όχι σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει ίσως να σκεφτούμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία;

«Η Νίκη και  Λεωνίδας ήταν μαζί 2 χρόνια και τα πράγματα φαινόντουσαν να κυλάνε ομαλά μεταξύ τους. Στον ορίζοντα της σχέσης τους δεν έμοιαζαν να υπάρχουν σύννεφα. Πόσο μάλλον η καταιγίδα που ακολούθησε όταν η Νίκη έμαθε για την απιστία του Λεωνίδα. Αν και το γεγονός ήταν μεμονωμένο ήταν αρκετό για να πληγώσει τη Νίκη βαθιά και να την οδηγήσει στην απόφαση να χωρίζει.

Πέρασαν τέσσερις μήνες μέσα στους οποίους η Νίκη και ο Λεωνίδας δεν είχαν καμία επικοινωνία. Μέσα σε αυτούς ήρθαν οι καλοκαιρινές διακοπές κατά τις οποίες ήταν για πρώτη φορά χωριστά μετά από αρκετό καιρό. Όμως όσο κι αν η Νίκη προσπαθούσε να ξεπεράσει αυτό το οποίο συνέβη ένιωθε ότι ο Λεωνίδας της έλειπε.

Η ευκαιρία να κάνουν και οι δυο ένα πρώτο βήμα προς της πορεία της επανασύνδεσης δόθηκε όταν βρέθηκαν να είναι καλεσμένοι των ίδιων κοινών γνωστών που από την αρχή τους είχαν φέρει κοντά. Η Νίκη μας λέει ότι αν και ποτέ κανείς δεν το επιβεβαίωσε είχε πάντα την υποψία ότι η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν προσχεδιασμένη. Θυμούμενη μάλιστα εκείνη την περίοδο σκέφτεται ότι αν και είχε περάσει καιρός ένιωθε άβολα στην ιδέα  να συναντήσει το Λεωνίδα.

Οι υποψίες της Νίκης δεν ήταν βέβαια αβάσιμες καθώς ο Λεωνίδας είχε όντως καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να γίνει η παραπάνω συνάντηση.

Η επανασύνδεση ήρθε και η αφετηρία για αυτή ήταν το γεγονός που περιγράφηκε παραπάνω.

Δεν ήρθε αμέσως, πέρασε αρκετός καιρός και πολλές συναντήσεις πριν η Νίκη και ο Λεωνίδας ξαναγίνουν ζευγάρι. Στο τέλος πάντως και οι δύο αυτό που έχουν να πουν είναι ότι μέσα από τη δεύτερη αυτή ευκαιρία βρήκαν και οι δύο  αν όχι τον ιδανικό σύντροφο, σίγουρα κάποιον ο οποίος στιγμάτισε θετικά τη ζωή τους».

Διάβασε το άρθρο: Ανδρική απιστία. Γιατί οι άνδρες είναι άπιστοι; 

Με βάση την ιστορία που περιγράψαμε  το «όταν κάτι τελειώνει, τελείωσε», μοιάζει να μην είναι και τόσο απόλυτο τελικά. Διότι αν η επανασύνδεση μετά από απιστία – μία πράξη που αφήνει το άτομο που την υφίσταται με έντονα αρνητικά συναισθήματα, είναι εφικτή, ένας χωρισμός για λιγότερο σοβαρούς λόγους δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί πιο εύκολα;

Προτού επιδιώξουμε να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να δούμε κάτι ακόμα που προκύπτει από την παραπάνω ιστορία. Η Νίκη και ο Λεωνίδας έκαναν προφανώς κάτι σωστά. Άφησαν ένα μεγάλο διάστημα να περάσει δίνοντας χρόνο και χώρο ο ένας στον άλλο, μέσα στον οποίο εκτός από το ότι και οι δύο συνειδητοποίησαν το πόσο σημαντικός ήταν ο άλλος για αυτούς, κατάφεραν να εντοπίσουν ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πριν τελικά οδηγηθούν στο χωρισμό απότομα εξαιτίας της απιστίας.

«Όταν χωρίσαμε συνειδητοποίησα ότι είχα να δω τους φίλους μου καιρό», μας λέει η Νίκη, για να συμπληρώσει ο Λεωνίδας, « ένιωθα ότι είχα μπει σε μία ρουτίνα που με πίεζε. Σπάνια είχαμε εξωτερικά πράγματα να μοιραστούμε». «Τελικά αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουμε το χρόνο που περνάμε μαζί, με δραστηριότητες και ανθρώπους ξεχωριστά για τον καθένα μας».

Απαντώντας στο ερώτημα το οποίο διατυπώθηκε παραπάνω θα πρέπει να πούμε ότι η επανασύνδεση μετά από ένα χωρισμό είναι εφικτή προφανώς, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάποιες από αυτές μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντενδείκνυται.

Προκειμένου να γίνει αυτό περισσότερο κατανοητό ας δούμε την ιστορία του Γιώργου και της Μαρίνας.

« Ο Γιώργος και η Μαρίνα ήταν ζευγάρι για περίπου πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια είχαν ζήσει πολύ καλές στιγμές, δεν έλειπαν ωστόσο τα προβλήματα τα οποία προέκυπταν κυρίως από το γεγονός ότι η Μαρίνα ένιωθε να καταπιέζεται σε ορισμένα σημεία. Αν και είχαν συζητήσει αρκετές φορές αυτό το γεγονός – τα πράγματα έφτιαχναν για λίγο προτού κυλήσουν και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση, οριστική λύση δεν είχε βρεθεί κάτι που τελικά τους οδήγησε στο χωρισμό. Πέρασαν έξι μήνες μέσα στους ο Γιώργος έκανε προσπάθειες για να τα ξαναβρούν με τη Μαρίνα, ένα διάστημα μέσα στο οποίο τα πράγματα δεν έμοιαζαν ακριβώς ρόδινα για αυτή. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στο Γιώργο»

Πριν δούμε το τέλος της ιστορίας θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρων μας στον λόγο για τον οποίο η Μαρίνα αποφάσισε να τα ξαναβρεί με το Γιώργο, το βασικό στοιχείο γύρω από το οποίο επικεντρώνεται είναι το γεγονός ότι στη ζωή της δεν έμοιαζε να συμβαίνει κάτι ενδιαφέρων.

Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά θα έπαιρνε η Μαρίνα την ίδια απόφαση;

Δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση  στο παραπάνω ερώτημα – ούτε αν η απόφαση ήταν σωστή ή λανθασμένη, η κατάληξη της ιστορίας πάντως δείχνει ότι η επανασύνδεση δεν είχε τελικά ευτυχή κατάληξη. Μέσα σε λίγο διάστημα από αυτήν η Μαρίνα βρέθηκε στην ίδια καταπιεστική κατάσταση οπότε και ήρθε ο οριστικός χωρισμός.

Πολλοί είναι οι λάθος λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να επιδιώξει την επανασύνδεση. Συνήθεια, το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο διαθέσιμο, εκδίκηση είναι μερικοί από αυτούς. Οι σωστοί λόγοι σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα δεν είναι ωστόσο οι μόνοι που καθορίζουν την επιτυχία της προσπάθειας.

Μπορούμε να πούμε πάντως ότι αυτό είναι κάτι που καθορίζεται από τρεις κυρίως παράγοντες – οι οποίοι δεν είναι πάντα ανεξάρτητοι μεταξύ τους.

Έτσι το πριν καθορίζει την γενικότερη ποιότητα της σχέσης αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό. Το ενδιάμεσο στάδιο σχετίζεται με την πορεία προς την επανασύνδεση και τη «δουλειά» που έχει κάνει κάθε ένας από τους δύο πρώην συντρόφους σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στο χωρισμό. Τέλος φυσικά είναι οι λόγοι για τους οποίους και οι δύο επιδιώκουν την επανασύνδεση κάτι το οποίο δεν είναι άσχετο με τα δύο προηγούμενα.

Η πορεία προς τον στόχο δεν είναι πάντοτε εύκολη.

Ορισμένες φορές ωστόσο η δυσκολία της πορείας μπορεί και να κρίνει πιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι η προσπάθεια για μία επανασύνδεση δεν είναι πάντα καταδικασμένη στην αποτυχία.

Αρκεί να γίνεται για τους σωστούς λόγους και με το σωστό τρόπο!

 

Διάβασε το άρθρο: Τα στάδια ενός χωρισμού. Πλήρης οδηγός

Διάβασε το άρθρο: Οι 10 σημαντικότεροι λόγοι ενός χωρισμού