Skip to main content

Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε το χωρισμό με τη συμπεριφορά της στρουθοκαμήλου. Κρύβουμε το κεφάλι μας κάτω από την άμμο πιστεύοντας ότι αν αποφύγουμε να δούμε την πραγματικότητα ή την αλήθεια αυτή δεν πρόκειται να έρθει κατά πάνω μας. Κοιτάζοντάς το με την καθαρή ματιά κάποιου που είναι έξω από τα πράγματα μία τέτοια πρακτική φαντάζει ανόητη. Αντίθετα κάποιος που βιώνει την απώλεια το βρίσκει μία κίνηση λογική. Αυτό ωστόσο, αν και δικαιολογημένο, δεν την κάνει να είναι λιγότερο ανόητη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι έχουμε σαφώς την τάση να αγκιστρωνόμαστε σε πρόσωπα ή σε συνήθειες του παρελθόντος κάτι το οποίο δεν έχουμε καμία διάθεση να αλλάξουμε. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τον οποίο είναι πραγματικά τόσοι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν ένα χωρισμό.

διάβασε το άρθρο: κάποιες φορές πρέπει να φεύγεις ακόμα και αν αγαπάς

Ταυτόχρονα ένα μεγάλο λάθος το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει συχνά είναι ότι οι ενέργειες για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό στρέφονται πολλές φορές προς τα έξω χάνοντας τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ίσως αυτό να γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο αν το μέσα και το έξω αντικατασταθούν από το πίσω και το μπροστά.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ακόμα και ο πιο επώδυνος χωρισμός μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πρόκληση; Κι όμως αν το σκεφτείς ίσως τελικά να μην ακούγεται τόσο παράξενο. Η όλη φιλοσοφία άλλωστε πίσω από οποιαδήποτε τεχνική για να ξεπεράσεις το χωρισμό βασίζεται κατά κάποιο τρόπο ακριβώς στο παραπάνω.

Πριν προχωρήσω στο απόλυτο πλάνο για να ξεπεράσεις το χωρισμό θα πρέπει να σου κάνω μία ερώτηση. Μπορείς να δεις τη διαδικασία αυτή με δύο τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση μπορείς να δεις τον εαυτό σου να αγωνίζεται για να ξεπεράσει το χωρισμό. Και θα τον ξεπεράσεις τελικά. Ο αγώνας ωστόσο έχει και τραύματα. Κάποια από αυτά επουλώνονται αμέσως. Κάποια άλλα ωστόσο αργούν να κλείσουν. Ακόμα κι αν γίνει αυτό το κλείσιμο είναι επιφανειακό καθώς ανοίγουν εύκολα αν κάποιος μας χτυπήσει στο ίδιο σημείο.

διάβασε το άρθρο: χώρισα αλλά τον θέλω πίσω. τι να κάνω; 

Και ο δεύτερος τρόπος;

Αυτός μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις τα σχοινιά του παρελθόντος ώστε χωρίς βαρίδια να είσαι ελεύθερος να προχωρήσεις μπροστά. Αυτός ο τρόπος μπορεί να μοιάζει πιο δύσκολος. Στη δυσκολία ωστόσο δεν βρίσκεται η πρόκληση;

Το ζήτημα λοιπόν είναι εσύ τι πραγματικά επιλέγεις; Αυτή είναι μία απάντηση την οποία δεν μπορεί κανείς άλλος να τη δώσει για εσένα.

Μπορούμε να συνοψίσουμε το απόλυτο πλάνο για να τον ξεπεράσεις σε τρία πράγματα:

  • Αποδέξου το γεγονός ότι χώρισες.
  • Αγάπησε τον εαυτό σου
  • Βελτίωσε τον εαυτό σου
  1. Το γεγονός της αποδοχής είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι εύκολο πάντα ωστόσο μπορείς να το κάνεις. Σκέψου κάποιον εθισμένο που προσπαθεί να απεξαρτηθεί. Το να είναι συνειδητή η απόφαση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την επιτυχία ή την αποτυχία. Το να αποδεχθείς ότι χώρισες σημαίνει:
  • Δεν θα προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί του
  • Δεν θα προσπαθήσεις να μάθεις νέα του
  • Δεν υπάρχει λόγος να συζητάς για αυτόν

Ίσως τώρα είναι δύσκολο να το καταλάβεις αλλά η ανακούφιση που θα νοιώσεις αν η αποδοχή γίνει συνειδητά είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

  1. Σταμάτα να σκέφτεσαι αυτόν. Σκέψου εσένα. Δεν χρειάζεσαι κανέναν δίπλα σου ως δεκανίκι για να σου δώσει αξία ή να σου πει ποιος είσαι. Αυτό είναι κάτι το οποίο το καθορίζεις εσύ και κανένας άλλος. Μόνο αν καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου, αν αγαπήσεις τον εαυτό σου θα σε σεβαστούν πραγματικά οι άλλοι. Το σεβασμό δε θες; Όχι τη λύπηση.
  2. Το να αποδεχθείς ποιος είσαι και να αγαπήσεις τον εαυτό σου δε σημαίνει ότι δεν κάνεις λάθη. Κάποια από αυτά είναι πιθανό να συνέβαλλαν στο να φτάσεις στο χωρισμό. Αναγνώρισε τα λάθη σου όμως κυρίως αποφάσισε ποιος θέλεις γίνεις. Βάση αυτού βάλε στόχους και ξεκίνησε να τους υλοποιείς.

διάβασε το άρθρο: Αληθινές ιστορίες επανασύνδεσης μετά από χωρισμό