Skip to main content

Όταν είσαι σε μια σχέση είναι πολύ λογικό να μην κυλάνε πάντα όλα ομαλά και να υπάρχουν καυγάδες και στιγμές έντασης. Υπάρχουν μέρες που νιώθεις πως τα πράγματα που σε χωρίζουν από τον σύντροφό σου είναι πολλά περισσότερα από αυτά που σας ενώνουν. Που μιλάς αλλά δεν νιώθεις πως ακούγεσαι. Που θεωρείς πιο πιθανό να σου απαντήσει το ψυγείο σου στις σκέψεις σου παρά να βρείτε μια κοινή λύση με τον αγαπημένο σου.

Είναι κάποιες στιγμές λοιπόν που οι ασυμφωνία μεταξύ σας είναι τόσο μεγάλη που αναρωτιέσαι και εσύ η ίδια πως γίνεται να είστε μαζί. Δεν χρειάζεται όμως να ντρέπεσαι για αυτές σου τις σκέψεις. Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν κατά καιρούς και καταλήγουν σε ομηρικούς καυγάδες. Το πρόβλημα είναι πως πολλές φορές κατά τη διάρκεια τέτοιων καυγάδων καταλήγεις να λες πράγματα που δεν τα πιστεύεις. Που είτε το επόμενο δευτερόλεπτο είτε λίγο αργότερα έχεις μετανιώσει που τα είπες. Ο χρόνος όμως δεν γυρνάει πίσω για να μπορέσεις να αλλάξεις ή να διαγράψεις εκείνη τη στιγμή. Και μπορεί ο σύντροφός σου να πληγώθηκε βαθιά από τις λέξεις σου. Τόσο που δεν τον νοιάζει πια ο λόγος του αρχικού σας τσακωμού, αλλά τα λόγια που του είπες.

Πώς μπορείς όμως να αποφύγεις να πεις πράγματα που αργότερα θα τα μετανιώσεις;

Πάρε μια μεγάλη, βαθιά αναπνοή

Πολλές φορές λέμε πράγματα που ξέρουμε από πριν πως θα πληγώσουν τον άλλον. Αλλά είναι τόσο μεγάλος ο θυμός μας που εκείνη τη στιγμή βάζουμε τη δική μας ικανοποίηση πάνω από τα αισθήματα του άλλου. Επειδή όμως ξέρεις πως μετά θα το μετανιώσεις πρέπει να το αποφύγεις. Στάσου ακίνητη, πάρε μια μεγάλη ανάσα και μέτρα αργά μέχρι το πέντε από μέσα σου. Είναι απλά μια ανεπαίσθητη παύση η οποία όμως θα σας επιτρέψει να εξετάσεις το σχόλιό σου προτού το κάνεις. Όχι μόνο σου δίνει χώρο για μια δεύτερη σκέψη, αλλά μπορεί κάπως μαγικά να διαμορφώσει από την αρχή αυτόν τον καυγά.

Απάντησε, αλλά μην αντιδράς σπασμωδικά

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ μιας απλής απάντησης και του να απαντήσεις κλείνοντας πίσω σου με δύναμη την πόρτα. Κάποια πράγματα δεν διορθώνονται. Συχνά το να αντιδράς σπασμωδικά πάνω σε έναν τσακωμό δείχνει άλλες υποσυνείδητες ανησυχίες σου και δεν σε βοηθάει να μείνεις ήρεμη και λογική. Επέτρεψε στον εαυτό σου να σκέφτεται δύο φορές πριν απαντήσει και μην φέρεσαι παρορμητικά, όσο δύσκολο και εάν είναι κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού.

Μπες στη θέση του

Είναι το πιο απλό παράδειγμα που το μαθαίνουν ακόμα και σε παιδιά δημοτικού. Θα ήθελες να σου πει ο σύντροφός σου αυτό που του είπες εσύ; Εάν το έκανε, θα το παράβλεπες μετά με ένα απλό ”συγνώμη, δεν ήθελα να το πω αυτό”;. Σε κάποιους καυγάδες που θεωρούμε αυτονόητο πως έχουμε δίκιο νιώθουμε και πως έχουμε το ”πάνω χέρι”. Πως το δίκιο μας μας δίνει το ελεύθερο να εκφραστούμε όπως θέλουμε, ακόμα και μειώνοντας τον άλλον. Αλλά δεν είναι έτσι. Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, σκέψου δύο φορές πριν πας να πεις κάτι που θεωρείς σκληρό.

Γίνε ο καθρέπτης σου

Μπορεί να είπες κάτι που τώρα έχεις μετανιώσει. Σίγουρα όλοι μας το έχουμε κάνει. Το θέμα είναι να μην το ξανακάνεις. Σκέψου γιατί το είπες; Τι διαφορετικό θα μπορούσες να πεις; Τι σε ώθησε στο να διαλέξεις αυτές ακριβώς τις λέξεις; Επεξεργάσου εις βάθος τη συμπεριφορά σου και τις αντιδράσεις σου και μάθε από αυτό σου το λάθος, εάν θες να μην το επαναλάβεις.

featured photo: @mjose.tintore