Skip to main content

Ο χωρισμός μετά από 10 χρόνια σχέση είναι ένα σενάριο που πρέπει να είναι έτοιμος κάθε άνθρωπος να το αντιμετωπίσει. Διάβασε για ένα σχετικό περιστατικό μου.

Μία σχέση που κρατά 10 χρόνια είναι μία σχέση ζωής. Μέσα στα 10 χρόνια έχεις ζήσει μαζί με έναν άλλο άνθρωπο πολλά και ο χωρισμός είναι πολλές φορές μη διαχειρίσιμος.

Ο χωρισμός της Έλενας με τον επί 10 χρόνια σύντροφο της Πέτρο είναι ένα καλό παράδειγμα για να δεις πως μπορείς να προσαρμοστείς σε μία νέα ζωή. Διάβασε λοιπόν προσεκτικά πως ήταν τα τελευταία 10 χρόνια της Έλενας. 

Μία σχέση ζωής

Κατά την πρώτη μας συνομιλία με την Έλενα ζήτησα να μάθω, όσα περισσότερα μπορούσα για την φύση της σχέσης τους. Όπως μου αφηγήθηκε η Έλενα, γνωρίστηκαν στην Γ’ Λυκείου στο φροντιστήριο όταν έδιναν πανελλήνιες. Στην αρχή δεν ήταν ζευγάρι, όμως έγιναν το καλοκαίρι μετά το τέλος των εξετάσεων τους.

Μαζί πέρασαν στο ίδιο πανεπιστήμιο στην Αθήνα και έτσι ήταν ευκολότερο να κρατήσουν τη σχέση τους. Στα πρώτα 3 χρόνια ο Πέτρος στόχευε να δουλεύει μαζί με τη σχολή και να πάρει το πρώτο του αυτοκίνητο, ενώ η Ελένη αφιερώθηκε στη σχολή της ώστε να γίνει αριστούχος.

Μετά τον 4ο χρόνο που τα μαθήματα έφταναν στο τέλος και είχαν αποφασίσει να καθυστερήσουν τα μεταπτυχιακά τους ένα χρόνο, αποφάσισαν να βρουν σπίτι και να συγκατοικήσουν. Μέσα σε αυτό το χρόνο, κατάφεραν όχι μόνο να κάνουν ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα που μου το έδειξε και σε φωτογραφίες, αλλά και να πάνε μαζί στην Κούβα.

Τα πράγματα κυλούσαν πολύ όμορφα και για τα επόμενα 5 χρόνια τους ταξίδευαν στον κόσμο, ολοκλήρωναν τα όνειρα τους και γινόντουσαν καλύτεροι στην δουλειά τους.

Ο Πέτρος έκανε μεταπτυχιακό πάνω στις δημόσιες σχέσεις και δούλεψε σε μία διαφημιστική εταιρεία, ενώ η Ελένη συνέχισε στην Φιλολογία, ώστε να γίνει καθηγήτρια. Το ζευγάρι είχε τους ρυθμούς του, τα χρήματα του τις κοινές εμπειρίες, όμως ο 9ος χρόνος ήταν αγχωτικός.

Ο εκνευρισμός για καθημερινά πράγματα, οι αποστάσεις στη δουλειά και ο ελάχιστος προσωπικός χρόνος που είχαν τους ανάγκασε να μην βλέπουν τη σχέση τους όπως ήταν. Έτσι ως πολύ ώριμοι, χωρίς την ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου, αποφάσισαν να χωρίσουν.

Και στους δύο στοίχησε πολύ, όμως η Ελένη ξεκίνησε να αναπτύσσει έναν ψυχοσωματικό δερματικό ερεθισμό. Ανάμεσα στους γιατρούς επέλεξε να μιλήσει και μαζί μου.

Το πρόβλημα της Ελένης

Το βασικό της πρόβλημα ήταν πως ο χωρισμός μετά από 10 χρόνια σχέσης, της φαινόταν σαν να ξεκινά μία νέα ζωή και δεν ήξερε αν είναι έτοιμη, με όλα όσα είχε καταφέρει μέσα στο διάστημα που συζούσε με τον Πέτρο.

Αυτό που ουσιαστικά αντιμετώπιζε η Ελένη ήταν η ραγδαία αλλαγή του κόσμου της και η ανάγκη να βρει έναν νέο τρόπο ζωής άμεσα. Η Έλενα δεν ήταν ένας άνθρωπος που θα έβγαινε στο μπαρ και θα γνώριζε κάποιον. Τώρα όμως έπρεπε να γίνει και αυτό.

Έτσι ο χωρισμός της μετά από 10 χρόνια σχέση την έβαζε σε μία νέα εντελώς φάση ζωής που κυρίαρχο ρόλο είχε η μοναξιά, η επίτευξη των προσωπικών στόχων, η επαγγελματική ανέλιξη και η αναζήτηση νέων εμπειριών.

Τι πρότεινα στην Έλενα;

Αυτό που κάναμε μέσα από τις συνεδρίες με την Ελένη, ήταν να αναλύσουμε την ζωή της και τον χωρισμό της. 

Μέσα από την πρώτη φάση, αυτή της ανάλυσης κατάλαβε πως ζούσε μία εφηβική σχέση και δεν είχε εμπειρίες με άλλους άντρες. Έτσι ήταν μία σωματικά και συναισθηματικά έμπειρη γυναίκα, με εφηβική όμως σεξουαλική εμπειρία και βλέψεις για την αισθηματική ζωή της. 

Αυτό είχε ως ανάγκη να την πάω στη δεύτερη φάση και να καταλάβει γιατί χώρισε. Η ανάγκη της για εξέλιξη και οι αλλαγές της ζωής της και του Πέτρου τους έκαναν διαφορετικούς ανθρώπους, που απλά μοιραζόντουσαν την ίδια στέγη και κοινές αναμνήσεις.

Ο χωρισμός μετά από 10 χρόνια σχέσης ήταν αναγκαίος και έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουν ως άνθρωποι και να εξελιχθούν. Παρά την σκληρή αλήθεια, η Ελένη δεν δάκρυσε ούτε στιγμή σε όλα αυτά γιατί είναι ρεαλίστρια. 

Κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει και έτσι προχώρησε όλα όσα της πρότεινα.

Νέες γνωριμίες

Το πρώτο που ήθελα, ήταν η Ελένη να βρει νέες γνωριμίες και παρέες. Αυτό την οδήγησε να γραφτεί σε τμήμα Latin χορού. Έτσι έκανε έναν νέο κύκλο γνωριμιών και ανέπτυξε το πάθος της για τον χορό που είχε από μικρή. Κατάλαβε πως το να γνωρίσει νέα άτομα δεν είναι δύσκολο και πως παίρνει πιο πολλά απ’ όσα πίστευε.

Να γίνει δεκτική στο φλερτ

Για μήνες η Ελένη φοβόταν το φλερτ γιατί ένιωθε ενοχές. Πίστευε πως ο χωρισμός της μπορεί να ήταν παροδικός. Έτσι ήταν συγκρατημένη με τους νέους άντρες που την ήθελαν. Αυτό που άλλαξε ήταν τα ναι στα ραντεβού. Η Ελένη δεν έπρεπε να κάνει σχέση, αλλά να γνωρίσει κόσμο. Έτσι ξεκίνησε να βγαίνει με άντρες, χωρίς απαραίτητα να κάνει σεξ. Αυτό που αποκτούσε ήταν εμπειρία στο να φλερτάρει και να συζητά. Έτσι ξεπέρασε τις ενοχές που της προκάλεσε ο χωρισμός με τον Πέτρο.

Ανακαίνιση 

Μιας και η Ελένη έμεινε στο σπίτι, έπρεπε να αλλάξει τον εσωτερικό χώρο. Αυτό που της είπα λοιπόν, ήταν να κάνει όλες τις αισθητικές παρεμβάσεις που ήθελε. Έτσι έκανε ένα νέο σπίτι το οποίο δεν είχε σχέση με το παρελθόν. Αυτό την βοήθησε να μη σκέφτεται, ούτε να αναπολεί. Ο εσωτερικός χώρος είναι εξαιρετικά σημαντικός να αλλάζει μετά από έναν χωρισμό.

Να κάνει ένα ταξίδι με φίλους

Τα ταξίδια που έκανε ήταν πάντα με τον Πέτρο. Το επόμενο έπρεπε να το κάνει με φίλους και όχι μόνη της. Αυτό ήταν μία νέα εμπειρία που δεν θα της επέτρεψε να αναπολήσει το παρελθόν. Και όπως μου είπε μετά το ταξίδι της στο Βερολίνο, η εμπειρία με τους φίλους ήταν εντελώς διαφορετική και εξίσου ευχάριστη.

Αποφυγή συγκρίσεων

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό πράγμα, ήταν να μην κάνει συγκρίσεις του Πέτρου με άλλους άντρες σε κανένα επίπεδο. Έπρεπε να καταλάβει πως ο χωρισμός μετά από 10 χρόνια σχέση τη βάζει σε μία νέα κατάσταση. Τίποτα δεν υπάρχει από το παρελθόν. Και έτσι σήμερα η Έλενα ζει στο παρόν. 

Τι κατάφερε η Ελένη τελικά;

Ξεπέρασε τον χωρισμό της χωρίς κόστος στην ψυχική υγεία της. Μερικές φορές μιλάμε ακόμα, όμως για να λύσω προβλήματα σχετικά με άλλα θέματα στη ζωή της. Ο χωρισμός της μετά από 10 χρόνια, είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει και σήμερα η Ελένη ετοιμάζεται να κάνει τα δικά της επαγγελματικά βήματα, ως μία νέα μελλοντική ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου που έχει πολλές επιτυχίες στους άντρες, αρκετούς φίλους και φυσικά περνάει όμορφα χωρίς δάκρυα για το παρελθόν.

Η Ελένη ζει στο σήμερα και είναι χαρούμενη, ώριμη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, σε ότι έχει σχέση με την προσωπική ζωή της. Αυτό που κέρδισε από τα βήματα ήταν η σιγουριά και η αισιοδοξία.

Δεν σκέφτεται πλέον έναν γάμο που ίσως και να είχε αποτύχει, αλλά στρέφει το βλέμμα της στο να φτιάξει τη δική της εκπαιδευτική μονάδα, να προετοιμάζει το μέλλον των παιδιών και ίσως αν βρει κάποιον που την ενδιαφέρει τόσο να κάνει το επόμενο βήμα. 

Μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε σχέση και το απολαμβάνει, γιατί της δίνει κίνητρα και δυναμικότητα να εκπληρώνει τα όνειρα της. Ο χωρισμός της Ελένης μετά από 10 χρόνια, δεν ήταν αιτία κατάθλιψης, αλλά ένα δώρο για μία νέα ζωή.