Skip to main content

Ποιες είναι οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη  χωρισμός;

Αν ρωτήσεις τον περισσότερο κόσμο θα σου απαντήσει λίγο πολύ τα ίδια, θλίψη, στενοχώρια, κλάμα… και λοιπές παρεμφερείς λέξεις που παραπέμπουν σε κάθε λογής δυσάρεστο συναίσθημα.

Βλέπεις όπως εγώ πολλές φορές έχω πει και εσύ σίγουρα ακούσει, ο χωρισμός- ως έννοια τουλάχιστον είναι κάτι αναπόφευκτο και συνήθως τουλάχιστον όχι ευχάριστο.

Πριν από μερικές ημέρες βρισκόμουν με μία  παρέα και προκειμένου να ξοδέψουμε ένα μέρος από το χρόνο μας εποικοδομητικά, είπαμε να το ρίξουμε στο παιχνίδι. Λέγαμε λοιπόν μια τυχαία λέξη και προσπαθούσαμε να βρούμε τις πρώτες λέξεις που μας έρχονταν στο μυαλό και συνδέονταν με αυτή.

Μπορεί λοιπόν κανείς να καταλάβει τη έκπληξή μου όταν η λέξη χωρισμός, συνδυάστηκε με τις παρακάτω λέξεις : χορός, ψώνια, φίλοι, διασκέδαση.

Ήταν μία κοπέλα που δεν ήξερα πολύ καλά, την είχα δει άλλη μία φορά σε αυτήν την παρέα, φίλη φίλης. Αργότερα κάθισα και συζήτησα μαζί της. Μου είπε πως αν η συγκεκριμένη ερώτηση είχε γίνει μερικούς μήνες νωρίτερα, θα είχε δώσει την ίδια ακριβώς απάντηση με αυτή που περίμενα να ακούσω.

Για να μην πολυλογώ λοιπόν, η Έλενα, αυτό ήταν το όνομά της, είχε περάσει ένα πολύ δύσκολο χωρισμό μετά από μία πολύχρονη σχέση, στην οποία είχε επενδύσει πολύ μεγάλο μέρος, αν όχι το μεγαλύτερο, του προσωπικού της χρόνου και της ενέργειας. Ο χωρισμός μου είπε η Έλενα ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, ακριβώς για τον παραπάνω λόγο. Βλέπεις βάζοντας τη σχέση της ως βασική προτεραιότητα στη ζωή της, είχε απομακρυνθεί από πολλά άλλα πράγματα…

Τη λύση τη βρήκε όταν αποφάσισε πως κάτι πρέπει να αλλάξει στη ζωή της καθώς κανένας δεν είναι δυνατόν να ζει σε μόνιμη βάση με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Συνειδητοποίησε πως ήταν πολλά αυτά τα οποία ήθελε να κάνει και τα είχε βάλλει στο pause, έχοντας τη σχέση της σε απόλυτη προτεραιότητα. Έτσι ξεκίνησε χορό και ξαναβρήκε φίλους και παρέες που είχε χάσει.

Η περίπτωση τη Έλενας είναι απλά ένα περιστατικό που συνέβει και τη βοήθησε να θυμηθεί πράγματα που είχε ξεχάσει. Ωστόσο μέσα από αυτή την ιστορία μπορεί να δει κανείς όλα αυτά τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τον χωτισμό.

Το μόνο λοιπόν βέβαιο είναι πως δεν κερδίζεις τίποτα με το να κάθεσαι άπραγος/η αναμοχλεύοντας το παρελθόν και ξύνοντας παλιές πληγές.

Είτε λοιπόν έχεις σκοπό να βάλεις ένα οριστικό τέλος, είτε να επιδιώξεις την επανασύνδεση, βάλε τέλος στην παθητική αντίδραση που έχει την τάση να σε παρασύρει και ξεκίνα να πράττεις. Ας δούμε μερικές συμβουλές αντιμετώπισης

ΒΗΜΑ 1 : Ξέσκασε και Εκτονώσου

Βρες κάτι στο οποίο στο οποίο μπορείς να ξεσπάσεις. Τι είναι αυτό; Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Κάθε τι λειτουργεί διαφορετικά στον καθένα. Τι μπορεί να είναι; Βγες για ψώνια και μην τσιγκουνευτείς τα χρήματα για την μπλούζα έχεις βάλλει εδώ και καιρό στο μάτι(προσοχή, φρόντισε να σου μείνουν χρήματα για το ενοίκιο). Βγες έξω και διασκέδασε περισσότερο από το συνηθισμένο(συγχώρησε αν πας μια μέρα στη δουλεία με μαύρους κύκλους). Βρες ένα σπορ( απλά ένας σάκος του μποξ μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά), με το οποίο θα βγάλεις όλη τη συσσωρευμένη ένταση.

ΒΗΜΑ 2 : Βρες κάποιο χόμπι

Ξεκίνα χορό, γυμναστήριο, διάβασε βιβλία, γράψου σε κάποιο σύλλογο. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για  να γεμίσεις μια μέρα που μέχρι πρότινος ήταν πάντα γεμάτη. Πειραματίσου ακόμα και με πράγματα που μπορεί μέχρι τώρα σου φαίνονταν αδιάφορα ή και βαρετά. Ποτέ δεν ξέρεις μέσα σε πιο λάκκο είναι κρυμμένο το χρυσάφι. Ψάξε. Απέρριψε ότι δεν σου κάνει κράτα αυτό το οποία ταιριάζει σε εσένα.

ΒΗΜΑ 3 : Ξαναβρές τους φίλους σου

Μην φοβάσαι. Οι πραγματικοί φίλοι θα καταλάβουν γιατί μπορεί να χάθηκες τόσο καιρό και θα σε στηρίξουν. Δεν χρειάζεται να περνάς κάτι μόνος/η σου. Ψάξε ανθρώπους να το μοιραστείς. Να είσαι σίγουρος/η πως όλο και κάποιο θα βρεθούν.

Διάβασε τa άρθρα της κατηγορίας:

Συμβουλές χωρισμού