Skip to main content

Λίγο ή πολύ, αν υπάρχει «λίγο» σε αυτό, όλοι μας έχουμε βιώσει με κάποιον τρόπο την απιστία. Και είναι εύκολο να καταλάβουμε καλύτερα τα άτομα που έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο αν το έχουμε περάσει κι εμείς.

Αν όμως δεν το έχουμε περάσει (ή έτσι νομίζουμε) και μπούμε σε μία σχέση με ένα άτομο που έχει απατηθεί κι έχει πονέσει γι’ αυτό, τότε τι κάνουμε;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζεις πως αν αυτό έχει συμβεί στην πιο πρόσφατη σχέση του ατόμου με το οποίο βγαίνεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει και την δική σου σχέση. Επομένως, οπλίζεις την φαρέτρα σου με υπομονή και μερικές σκέψεις για μικρές κινήσεις που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις.

Μην απατήσεις κι εσύ αυτόν τον άνθρωπο

Το πιο προφανές, αλλά ακόμη κι αν βρίσκεστε στην αρχή της σχέσης κι εσύ ακόμη ψάχνεσαι ή έχετε μια ανοιχτή σχέση, φρόντισε να καθορίσετε από κοινού τα όρια της σχέσης κι αν μπορείτε ή όχι να βλέπετε κι άλλα άτομα ταυτόχρονα. Το άτομο που απατήθηκε είναι ευαίσθητο σε θέματα αποκλειστικότητας και προκειμένου να μην χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του στις σχέσεις, θα πρέπει να το κάνεις να νιώσει έξτρα ασφάλεια.

Θα πρέπει να εμπνέεις στον/ην σύντροφό σου, εμπιστοσύνη

Μη δίνεις αφορμές για να αμφισβητεί τον ρόλο σου στην ζωή του φλερτάροντας άλλα άτομα εφόσον βρίσκεστε σε αποκλειστική σχέση ή κάνοντας σχόλια που θα του εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πίστη σου. Θέλεις να προσφέρεις χαρά κι όχι αγωνία, επομένως πρόσεξε πώς κινείσαι όταν υπάρχουν άτομα του ενδιαφέροντός σου τριγύρω.

Μπορεί να έχεις πολλούς φίλους του αντίθετου (ή και ίδιου) φύλου που πιθανώς ο/η σύντροφός σου βλέπει με μισό μάτι

Αν αρχίσει να νιώθει απειλή επειδή περνάς πολύ χρόνο με την/τον κολλητή/το τότε καλό είναι να κάνεις μία ανοιχτή συζήτηση και να διασκεδάσεις όλους τους φόβους που τυχόν υπάρχουν χωρίς όμως να θυσιάσεις τις μακροχρόνιες φιλίες σου. Είναι λάθος να κάνουμε στην άκρη καρδιακούς φίλους για μία οποιαδήποτε σχέση. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση κι από τα δύο μέρη για προσωπική ζωή κι ελευθερία.

Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με οτιδήποτε καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην ζωή σου είτε πρόκειται για δουλειά, κάποιο χόμπυ ή δραστηριότητα

Εγκαταλείποντας αυτά που σε γεμίζουν στο τέλος θα αδειάσουν τα συναισθήματα σου για τον/την σύντροφό σου και σε γεμίσει πικρία όλη η διαδικασία. Αν για παράδειγμα αγαπάς τους λάτιν χορούς και χορεύεις χρόνια αλλά ο/η σύντροφός σου ζηλεύει που αγγίζεις άλλα άτομα, τότε αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψετε μαζί ως ζευγάρι.

Μπορείς για παράδειγμα να τον/την προσκαλέσεις να έρθει σε ένα μάθημα ή συνάντηση να χορέψετε μαζί ή και με άλλα άτομα ώστε να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την σχέση σας. Και πού ξέρεις, ίσως καταλήξει το χόμπυ να γίνει κοινό και να σας φέρει και πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, οι συχνές ανοιχτές συζητήσεις για όσα σας απασχολούν και αισθάνεστε, είναι απαραίτητες

Δείξε ευαισθησία σε όσα απασχολούν το ταίρι σου και προσπάθησε να καλύπτεις τις συναισθηματικές ανάγκες του χωρίς, όμως, να βάζεις σε δεύτερη μοίρα τις δικές σου. Δεν θες να καταλήξεις εξουθενωμένος/η από την υπερπροσπάθεια προσπαθώντας να προλάβεις κάθε κατάσταση που ίσως πυροδοτήσει ανασφάλεια στον/ην σύντροφο σου.

Μίλα ανοιχτά για όσα σε απασχολούν τονίζοντας πως αγαπάς και νοιάζεσαι αυτόν/ήν που έχεις απέναντί σου και πως θα καταβάλεις κάθε προσπάθεια για να δουλέψει η σχέση σας, αρκεί η προσπάθεια να είναι αμοιβαία.

Κι όλα αυτά επειδή δεν μπορείς και δεν πρέπει να αναλάβεις στους ώμους σου τον εξαγνισμό του/ της συντρόφου σου από την απιστία που δέχθηκε κατά το παρελθόν

Εσύ είσαι ένα καινούριο άτομο και δικαιούσαι μία ευκαιρία να δείξεις τις ποιότητές σου στην σχέση χωρίς να συγκρίνεσαι συνεχώς με το παρελθόν. Σε περίπτωση που το τραύμα της απιστίας είναι μεγάλο κι επιμένει, δόκιμο θα ήταν ο/η σύντροφός σου να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να θέσει τα θεμέλια για μια καινούρια υγιή σχέση.

Όλοι μας, σε κάθε καινούρια σχέση σέρνουμε τα μπαγκάζια από τις προηγούμενες. Στην περίπτωση της απιστίας ειδικότερα, θα πρέπει να επιδεικνύουμε περισσότερη υπομονή διώχνοντας το άγχος του/της συντρόφου μας και αποδεικνύοντας με κάθε πρόσφορο τρόπο πως είμαστε αξιόπιστοι κι έτοιμοι να παλέψουμε για την σχέση εφόσον ικανοποιούνται και οι δικές μας συναισθηματικές ανάγκες με σεβασμό στην προσωπικότητά μας.