Το να έχεις άγχος όταν πρόκειται να βγεις ένα πρώτο ραντεβού είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν τόσο πολύ άγχος που καταλήγουν να ακυρώνουν το ραντεβού και να αποφεύγουν να γνωρίζουν καινούρια άτομα. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να μη σου επιτρέψει να απολαύσεις το ραντεβού σου όπως θα ήθελες ή να λειτουργήσει τόσο ανασταλτικά που όχι μόνο να μη διασκεδάσεις αλλά και να δώσεις μία πολύ λάθος εικόνα στον άλλον για το τι άνθρωπος είσαι στα αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση σημαίνει πως δεν το διαχειρίζεσαι σωστά.
Το άγχος προκαλείται από τις σκέψεις που κάνουμε
Μέχρι ένα σημείο είναι απόλυτα λογικό να σκέφτεσαι πως θα πάει το ραντεβού σου και αν θα περάσεις ωραία. Να έχεις ένα στοιχειώδες άγχος για τα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά είναι επίσης ok. Από εκεί και πέρα το να κάνεις ένα σορό υποθέσεις για το πόσο λάθος μπορεί να πάει μία γνωριμία είναι υπερβολή. Βγαίνεις ραντεβού με έναν άνθρωπο και έχετε και οι δύο στόχο να περάσετε καλά. Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορεί να μην ταιριάξετε, αλλά από εκεί και πέρα το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να ανακαλύψετε ότι τελικά η ιστορία σας δεν θα προχωρήσει πέρα από το πρώτο ραντεβού και να μείνετε σε αυτό. Δεν είναι και τόσο τραγικό έτσι δεν είναι.
Αγχώνεσαι για κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει
Το άγχος που πραγματικά σε κρατάει πίσω από νέες γνωριμίες προκαλείται από τα υποθετικά σενάρια που φτιάχνεις στο μυαλό σου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να γνωρίσουν νέο κόσμο από φόβο μην καταλήξουν να πληγωθούν. Στις σχέσεις, ιδιαίτερα τις ερωτικές, αυτό είναι πράγματι ένα πιθανό σενάριο. Ωστόσο, έχεις φτάσει στο τέλος της σχέσης ενώ βρίσκεσαι ακόμα στην αφετηρία. Κάνεις υποθέσεις για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, οι οποίες μάλιστα βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες σου. Δεν είναι λοιπόν λίγο άδικο να κρίνεις έναν άνθρωπο βάση του τι συνέβη με κάποιον άλλον στο παρελθόν;
Βάλε τους φόβους σου σε μία σειρά
Κυριολεκτικά γράψε τους σε ένα χαρτί με σειρά, ξεκινώντας από αυτό που σε φοβίζει περισσότερο. Μετά κάθισε να αναρωτηθείς από που προκύπτει αυτός ο φόβος. Είναι πράγματι ένας φόβος που σου έχει προκαλέσει ο άνθρωπος που πρόκειται να γνωρίσεις ή είναι κάτι δικό σου που προβάλεις επάνω του; Στην πρώτη περίπτωση το άγχος σου ίσως να είναι και λίγο δικαιολογημένο. Ωστόσο, η πλειοψηφία τέτοιων περιπτώσεων υπάγεται στη δεύτερη κατηγορία. Αν είσαι και εσύ σε αυτή, τότε ίσως πρέπει να καθίσεις να κάνεις λίγη ενδοσκόπηση. Κάθισε με τον εαυτό σου και προσπάθησε να βρεις τι πραγματικά είναι αυτό που προκαλεί τους φόβους σου και θα ανακαλύψεις πως πρόκειται είτε για προηγούμενες εμπειρίες που σε επηρεάζουν είτε για φόβους που δημιουργείς εσύ στο κεφάλι σου.
Άρχισε να σκέφτεσαι λογικά
Αφού συνειδητοποιήσεις τα εμπόδιά σου, άρχισε να χρησιμοποιείς τη λογική σου. Πόσο πιθανό είναι να συμβούν πράγματι αυτά που νομίζεις ότι θα συμβούν; Το χειρότερο σενάριο είναι να βγεις ένα αποτυχημένο ραντεβού αλλά μεταξύ μας και ποιος δεν έχει βγει ένα τέτοιο στη ζωή του; Όλα είναι εμπειρίες και είναι καλό να τις αποκτήσεις. Άλλωστε αν δεν βγεις από το comfort zone σου, δεν πρόκειται να ξεπεράσεις τους φόβους σου.
featured photo: https://elements.envato.com/ kiraliffe