Skip to main content

Κι όμως αν το σκεφτείς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να χωρίσεις.

Αν ζούσε η γιαγιά μου θα μου λέγε αυτό που έλεγαν οι παλιοί. Θα μου έλεγε πως στη γενιά τους ότι χαλούσε το έφτιαχναν γι’ αυτό και δε χώριζαν συχνά. Εμείς πάλι έχουμε το χωρισμό στο τσεπάκι μας. Έχουμε συμβούλους σχέσεων, διαζύγια που βγαίνουν πριν ανοίξεις φύλο για πίτα κλπ.

Μπορεί να προλαβαίνεις να σώσεις τη σχέση σου από ένα άδικο χωρισμό. Αρκεί πριν ξεστομίσεις το τέλος να έχεις δοκιμάσει πρώτα κάποια πράγματα.

Να έχεις πει συγνώμη (αν φταις)

Ναι μωρέ να αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό και να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. Πως ήσουν απούσα, πως γκρίνιαζες, πως τέλος πάντων παραδέχεσαι πως έχεις μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό. Δύσκολο το ξέρω, αλλά μπορεί όντως να αξίζει.

Να έχεις πει σ’ αγαπώ (αρκεί να το νιώθεις)

Ή ότι άλλο ένιωσες και δεν τόλμησες να πεις. Γιατί σας έφαγαν οι εγωισμοί και οι κόντρες. Και κοντεύεις να ρίξεις αυλαία σε μια σχέση χωρίς να έχεις παραδεχτεί τα συναισθήματά σου. Τον ερωτεύτηκες, τον αγάπησες, τον βαρέθηκες, τον μίσησες; Ότι και να ισχύει δικαιούται να το ξέρει.

Να πάρεις χρόνο για να σκεφτείς

Και τα βουνά αν χρειαστεί. Να μετρήσεις ως το 1000, να πάρεις ανάσες. Να σκεφτείς τι θέλεις και αν θέλεις. Μπορεί όντως να είναι το τέλος ή απλά η αφορμή για να δεις καθαρά. Και όταν δεις καθαρά, θα δεις μακριά από  νεύρα και εντάσεις. Ίσως βρεις περισσότερους λόγους για να γυρίσεις πίσω, να μείνεις και να προσπαθήσεις.

Να φορέσεις τα παπούτσια του άλλου

Μεταφορικά ελπίζω και μόνο. Να μπεις τέλος πάντων στη θέση του. Να προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα από την απέναντι όχθη σα να είσαι ο τρίτος, ο παρατηρητής. Κάποιος που σου αφηγείται τους τσακωμούς και τις διαφορές αυτής της σχέσης. Θα έδινες ελαφρυντικά σε εκείνον ή θα τον καταδίκαζες;

Να μην κάνεις πράγματα που δε διορθώνονται

Να έχεις πάει σε δικηγόρο, να έχεις σπάσει το μισό σπίτι απ’ τα νεύρα σου. Να κατηγορείς χωρίς αποδείξεις τον άλλον. Και γενικά να παραβλέψεις όλο το νούμερο 3 -που σε προστάζει να σκεφτείς- και να δράσεις παρορμητικά.

Να έχεις αποδεχτεί πως δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις

Ούτε άνθρωποι που θα κάνουν πάντα ΟΛΑ όσα θέλουμε και θα περπατάμε παράλληλα χωρίς τσακωμούς, εντάσεις και τριβές. Ακόμα και στα πιο όμορφα παραμύθια το χάπι έντ περνάει από μέσα από δοκιμασίες και εμπόδια. Γιατί δηλαδή να διαφέρει η πραγματική ζωή…

Να μη  χτυπάς τα λάθη του άλλου

Με χρονολογίες που ξεπερνούν τα όρια του επιτρεπτού θυμού και είτε παραγράφονται, είτε στη χειρότερη δημιουργούν επιπλέον εντάσεις. Μάθε να μιλάς για  όσα πράγματα  δε σου αρέσουν, αντέχεις, θέλεις να γίνονται αλλιώς. Αλλά τη στιγμή που συμβαίνουν. Ποτέ ετεροχρονισμένα.

Να σκεφτείς αν είσαι ευτυχισμένη σ’ αυτή τη σχέση

Έτσι ακριβώς όπως είναι. Με το Μήτσο να βλέπει το Θρύλο και να γεμίζει πατατάκια το ριχτάρι- γιατί το θεωρεί γούρι- και να σου φοράει κόκκινο κασκόλ για να μη φάνε γκολ. Με τα πρωινά άγαρμπα ξυπνήματα που τρέχετε αλαφιασμένοι για τις δουλειές σας χωρίς χολιγουντιανά φιλιά και πρωινά στο κρεβάτι.

Αλλά με ένα μειδίαμα ευτυχίας όταν τον βλέπεις να σε περιμένει έξω από το γραφείο τα απογεύματα. -Κινέζικο; -Πάντα. Και ένα φιλί από αυτά που έχουν λίγο από -το ξέρω- τα θαλασσώσαμε αλλά μου έλειψες και σε θέλω-.

Να έχεις κάνει κάποιες υποχωρήσεις

Όχι καταναγκαστικά, αλλά γιατί το θέλεις. Και γιατί οκ δεν είναι τρομερό που παίζει fifa με τον Ηλία τα Σάββατα. Έχει και τα καλά του σου αφήνει χρόνο για #metime πράγματα και σου σου και shopping. Γενικά χρόνο για όλα εκείνα τα μικρά που δεν θέλεις να κάνεις παρά μόνο όταν είσαι μόνη ή με τις φίλες σου.

Και τέλος πάντων (όπως μου έχει κολλήσει λόγων των καιρών της κατάστασης -να λέω συχνά) λύσεις υπάρχουν παιδιά. (Έτσι κι αλλιώς όλοι για δέσιμο είμαστε. #διπλής)