Skip to main content

Η ερωτική απογοήτευση είναι μία από τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που περνά κάθε άνθρωπος. Μάθε πως να την ξεπερνάς και να βγαίνεις πιο δυνατός από αυτή.

Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε κατάθλιψη, τοξικές συμπεριφορές, απομόνωση και αλλαγή της ζωής του. Δεν υπάρχουν μάλιστα λίγες φορές που μία ερωτική απογοήτευση έχει καταστρέψει κυριολεκτικά ζωές. 

Όσο δύσκολη και να είναι η διαχείριση μίας ερωτικής απογοήτευσης, εσύ θα πρέπει να θυμάσαι πως η ζωή συνεχίζεται και δεν θα πρέπει να την σπαταλήσεις κοιτάζοντας το παρελθόν, αλλά αντιθέτως να την δεις ως ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Εγώ πιστεύω πως μπορείς να την ξεπεράσεις πολύ εύκολα μόνο αν την δεις και την αναλύσεις. Οτιδήποτε το γνωρίζουμε δεν μπορεί να μας νικήσει, αλλά ούτε και να μας φοβίσει. Πίστεψε στη δύναμη της γνώσης, σε εσένα και προχώρα προς ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο χαρές.

Πριν μάθεις τον τρόπο πρέπει να γνωρίσεις το πρόβλημα σε βάθος.

Τι είναι η ερωτική απογοήτευση;

Θα σου πει κάποιος ένας δεσμός που δεν προχώρησε ή ένας χωρισμός. Σωστά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η ερωτική απογοήτευση, είναι στην πραγματικότητα η εξαπάτηση του εαυτού μας για τα όνειρα που έκανε για ένα κοινό μέλλον με έναν άλλο άνθρωπο. Στην ουσία η ερωτική απογοήτευση είναι μία προσωπική απογοήτευση.

Ο έρωτας είναι το ισχυρότερο συναίσθημα μαζί με τον φόβο, όμως όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται ο άνθρωπος τρελαίνεται κυριολεκτικά. Η ερωτική απογοήτευση είναι έρωτας και φόβος. Η γνώση της απώλειας του έρωτα και ο φόβος της μοναξιάς είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που δομούν αυτό το τόσο έντονο συναισθηματικό πλαίσιο απογοήτευσης.

Έτσι η ερωτική απογοήτευση δεν είναι απλή απογοήτευση, αλλά μία πολύ σύνθετη ψυχοσωματική διαδικασία που βιώνεται ως σοκ. Τώρα που είδες τι είναι θα πρέπει να καταλάβεις τι αίτια έχει.

Γιατί συμβαίνει;

Πόσες φορές έχεις φάει χ στη ζωή σου; Αρκετές, όμως πόσες φορές τα έχεις βιώσει ως ερωτική απογοήτευση; Ελάχιστες. Αυτό λοιπόν λέει πολλά για τον τρόπο λειτουργείας του ανθρώπινου μυαλού και της ψυχής.

Η ερωτική απογοήτευση βιώνεται έντονα γιατί έχουμε κατασκευάσει έντονα συναισθήματα για ένα πρόσωπο. Σίγουρα βλέπεις κάτι το ιδιαίτερο σε αυτό, όπως για παράδειγμα τον άνθρωπο που θα έκανες οικογένεια και παιδιά, ένα πρόσωπο που είναι φίλος και εραστής παράλληλα και πολλά άλλα. Αυτό λοιπόν που είναι η ερωτική απογοήτευση είναι το γκρέμισμα, όλων αυτών των εικόνων και η κυριαρχία του χάους και της μοναξιάς

Έτσι τώρα γνωρίζεις ποια είναι η μηχανική και γιατί σου συμβαίνει να βιώνεις κάποιες αρνήσεις για σχέσεις ως ερωτική απογοήτευση. 

Μπορεί η απάτη να είναι ερωτική απογοήτευση;

Η απάντηση είναι εν μέρει ναι. Μιλώντας για απάτη όμως εννοούμε και τις δύο περιπτώσεις. 

Ως θύμα της απάτης σίγουρα το σοκ της ερωτικής απογοήτευσης είναι μεγαλύτερο και σε οδηγεί σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις ώστε να το διαχειριστείς. Μέσα σε αυτό το σενάριο βλέπεις την προδοσία από έναν πολύ κοντινό άνθρωπο, για τον οποίο έδινες ακόμα και την ψυχή σου να σου φέρετε με τον χειρότερο τρόπο. 

Η ερωτική απογοήτευση που διαχειρίζεται το θύμα της απάτης είναι από τις δυσκολότερες και εντονότερες περιπτώσεις. Αρκετές φορές μάλιστα όταν δει συνομιλίες, φωτογραφίες ή πιάσει τους εραστές στα πράσα, το σοκ κάνει χρόνια να περάσει.

Όμως δεν είναι μόνο το θύμα που βιώνει την ερωτική απογοήτευση, αλλά και ο θύτης, δηλαδή αυτός που απατά. Αυτός την έχει βιώσει πρώτος και πολλές φορές σιωπηλά. Η ερωτική απογοήτευση ήταν αυτό που τον οδήγησε στο να ρίξει κέρατο. 

Η απογοήτευση για το άτομο που δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει την προσοχή του, απλά από δειλία και προσωπική αδυναμία δεν επιλέγει τον δρόμο του χωρισμού, αλλά τον εύκολο δρόμο της διπλής ζωής.

Όπως βλέπουμε η ερωτική απογοήτευση είναι υπαίτια για πολλές καταστάσεις και τη βιώνουν άθελα τους πολλοί περισσότεροι απ’ όσοι νομίζουμε.

Μάθε να μιλάς γι’ αυτή

Όταν νιώσεις πως είσαι κοντά στην ερωτική απογοήτευση θα πρέπει να μιλήσεις ανοιχτά γι’ αυτή.

Αρχικά θα πρέπει να μιλήσεις με το άτομο το οποίο είναι η πηγή της. Εξέφρασε τα συναισθήματα σου και μετέδωσε του την ψυχική ένταση για να καταλάβει τι βιώνεις. Προσπάθησε να του δημιουργήσεις την ενσυναίσθηση η οποία θα το κάνει να καταλάβει πως κάποιες πράξεις του σε πληγώνουν. 

Στην περίπτωση που βλέπεις πως δεν ενδιαφέρεται, αυτό είναι το πρώτο σοκ που σε οδηγεί όμως σε γρηγορότερη επούλωση των εσωτερικών τραυμάτων σου στο μέλλον. Θα δεις πως ο άνθρωπος που είχες εκεί πάνω, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία απλή εικόνα, ένα είδωλο που θέλησες να το δεις διαφορετικά, όμως η διαδικασία του να ανοιχτείς είναι αναπόφευκτη.

Επιπλέον μίλα στους κοντινούς σου γι’ αυτό που βιώνεις. Θα σε βοηθήσουν δείχνοντας σου πως στέκονται δίπλα σου, όσοι και αν είναι. Το να το συζητάς την ερωτική απογοήτευση σε βοηθά να την κανονικοποιείς στη ζωή σου. Με απλά λόγια να έχει λιγότερη βαρύτητα και λιγότερες επιπτώσεις.

Τι πρέπει να αποφύγεις κατά την ερωτική απογοήτευση

Τις εξαρτήσεις που λειτουργούν ως αναπλήρωση της ικανοποίησης. Είσαι σε μια όχι και τόσο καλή φάση σου. Αυτό σημαίνει πως είσαι ευάλωτος σε διάφορες αρνητικές συμπροφορές. Αυτά που πρέπει να αποφύγεις είναι

  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι το χειρότερο πράγμα. Ενισχύει τις ψυχικές διαθέσεις και θα σε ρίξει σταδιακά σε κατάθλιψη. Μείνε μακριά από την κατάχρηση του και μην το δεις ποτέ ως λύση για να ξεχάσεις. Δες το ως ευκαιρία όμως να βγεις με φίλους για 1-2 ποτά και ποτέ παραπάνω. 
  • Τζόγος: Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως εφόσον χάνουν στον έρωτα θα κερδίσουν στα χαρτιά. Λάθος. Ο τζόγος είναι μια εξάρτηση που σε οδηγεί σε χειρότερα μονοπάτια.  
  • Περιστασιακό σεξ με αγνώστους: Πολλοί άνθρωποι μετά από την ερωτική απογοήτευση ξεκινούν να κάνουν περιστασιακό σεξ. Αυτό δεν είναι κακό, όμως όταν γίνεται αυτοσκοπός και χωρίς αυτό δεν νιώθεις καλά, τότε είναι εξάρτηση. Επιπλέον μετά ενισχύεται ένα αίσθημα κενού μέσα στο άτομο το οποίο ζητά περισσότερη αναπλήρωση.  
  • Απομόνωση: Αυτό που είναι ίσως το χειρότερο απ’ όλα είναι η απομόνωση. Όσο περισσότερο χρόνο μένεις σε αυτή σκέφτεσαι περισσότερο την ερωτική απογοήτευση και φτάνεις σε σημείο να θυματοποιείς τον εαυτό σου. Λάθος!

Τι πρέπει να κάνεις

Αυτά που πρέπει να κάνεις μετά από μία ερωτική απογοήτευση είναι πέρα του να σκεφτείς και να μιλάς με τους δικού σου δραστηριότητες. Δες μερικές. 

  • Γυμναστική: Η γυμναστική θα σε βοηθήσει σε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να φτιάξεις ένα σώμα που θα σε γεμίσει αυτοπεποίθηση. Το δεύτερο πως θα κρατάει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σε υψηλά επίπεδα και θα νιώθεις καλύτερα. 
  • Διασκέδαση: Μην απαγορεύσεις στον εαυτό σου να διασκεδάζει. Εάν αυτό είναι να πας γήπεδο, για ψώνια, στο κομμωτήριο, σε συναυλία, να βγεις για ποτά ή απλά να κάτσει και να παίξεις επιτραπέζια με φίλους κάνε το. Θα ενεργοποιήσει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο σου την ορμόνη της χαράς! 
  • Βόλτα στη φύση: Η αλλαγή παραστάσεων θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς καλύτερα την ερωτική απογοήτευση. Η βόλτα στη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις την ομορφιά του κόσμου. 
  • Νέες γνωριμίες: Να είσαι τολμηρός και να μιλάς σε κόσμο. Έτσι μπορεί να γνωρίσεις έναν νέο σύντροφο σύντομα ή άτομα που έχουν να σου δώσουν πολλά πράγματα. Τα νέα πρόσωπα είναι ο αέρας ανανέωσης που θα σε κάνει να δεις τα πράγματα διαφορετικά και δεν θα μιζεριάσεις.

Τελικά πόσο χρόνο θα πάρει;

Κάποιοι λένε πως η ερωτική απογοήτευση κρατά στο μισό χρόνο απ’ όσο το διάστημα που ξέραμε το άτομο. Εγώ θα σου πω πως αυτό δεν ισχύει απόλυτα καθώς, όσο πιο γρήγορα νιώσεις χαρά ξανά, τόσο γρηγορότερα θα ξεπεράσεις την ερωτική απογοήτευση.

Όπως είπαμε δεν είναι η απώλεια του έρωτα, αλλά η προβληματική εικόνα που είδες στα όνειρα σου. Όταν βρεις ξανά όρεξη για τη ζωή και θέσεις νέους στόχους, θα καταλάβεις πως η ερωτική απογοήτευση ήταν απλά μία δύσκολη φάση την οποία ξεπέρασες και βγήκες νικητής

Ο χρόνος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία σχετική συνθήκη που σε κρατάει σε άγχος για τις ανθρώπινες σχέσεις. Μάθε να ζεις τη στιγμή και να εκτιμάς όλα όσα έχεις. Ακόμα και στην απώλεια ενός έρωτα, τα πράγματα που σου μένουν είναι αυτά που πρέπει να δεις πως σου ανήκουν πραγματικά.

Η ερωτική απογοήτευση δεν είναι τόσο δύσκολη, εμείς οι άνθρωποι την κάνουμε γιατί φοβόμαστε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. 

Μάθε να ξεπερνάς τα πάντα και να βγαίνεις πιο δυνατός από κάθε κατάσταση και θα δεις πως όλα ήταν απλά ένα κακό όνειρο.