Skip to main content

Η ζήλεια και η ανασφάλεια είναι δύο συναισθήματα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι και βασίζονται στις εμπειρίες τους. Μάθε γι’ αυτά και πώς να τα διαχειριστείς.

Οι ψυχικές διαθέσεις δεν γνωρίζουν φύλα ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Είναι συναισθηματικές καταστάσεις που τις βιώνουν όλοι οι άνθρωποι συνειδητά ή ασυνείδητα και πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεφύγουν από αυτές. 

Η ζήλεια και η ανασφάλεια, είναι δύο πανίσχυρα συναισθήματα τα οποία έχουν να κάνουν σε πρώτη ανάλυση με τους «Άλλους», αλλά βασίζονται περισσότερο στο «Εγώ» του ατόμου. 

Εγώ και οι Άλλοι

Ένα άτομα συγκροτείται από το Εγώ, δηλαδή τον χαρακτήρα του που όμως έχει άμεση σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή τους Άλλους. Η ζήλεια και η ανασφάλεια είναι προσωπικές καταστάσεις, που σχετίζονται όμως με τους Άλλους, αλλά δεν πηγάζουν από αυτούς, όπως νομίζεις.

Οι Άλλοι, δηλαδή η οικογένεια, οι φίλοι, οι γνωστοί και οι σύντροφοι, ασκούν πιέσεις και οδηγούν στην εκδήλωση συναισθημάτων. Ανάλογα τον βαθμό συσχετισμού, έχουν διαφορετικό ρόλο στο κατά πόσο είναι υπαίτιοι για τα συναισθήματα, όμως ο τελευταίος λόγος βρίσκεται στο άτομο που τα νιώθει, δηλαδή το Εγώ.

Αυτά είναι βασικές ψυχολογικές γνώσεις που θα χρειαστείς για να καταλάβεις λίγα περισσότερα πράγματα για τη ζήλεια και την ανασφάλεια.

Τι είναι η ζήλεια;

Η ζήλεια είναι ένα αρκετά σύνθετο συναίσθημα. Βασίζεται στον φόβο και την ανασφάλεια και συνδέεται με πρόσωπα, καταστάσεις και ηθικές διαθέσεις. Σκέψου λίγο πως νιώθεις τη ζήλεια, ως τον φόβο για την απογοήτευση που θα έχεις όταν χάσεις κάτι που είναι σημαντικό για σένα ή ως κάτι που θες και δεν έχεις.

Η δεύτερη έκφραση της ζήλειας, είναι ο πόθος για κάτι που σου δημιουργεί φόβο πως δεν είσαι ικανός ή ικανή για να κατακτήσεις και στην πραγματικότητα τα βάζεις με κάποιον άλλον και όχι με τον εαυτό σου.

Αυτό είναι όμως ένα λάθος, γιατί η ζήλεια ξεκινά από εσένα και είναι καθαρά προσωπική. Είναι θέμα του Εγώ που το ρίχνεις στους Άλλους.

Ανασφάλεια 

Ίσως είναι η πηγή όλων των αρνητικών συναισθημάτων και η παραδοχή του φόβου πως δεν είσαι αρκετά ικανός / ή, καλός / ή και άξιος / ά για κάτι. 

Η ανασφάλεια είναι ένα πολύ περίεργο συναίσθημα που οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα για τα οποία δεν είναι περήφανοι ή δεν είναι ορθολογικά. Η ανασφάλεια είναι η πηγή των τοξικών επιλογών.

Πρόκειται για μία κατάσταση παραδοχής ανικανότητας που κλονίζει το Εγώ και τον κόσμο γύρω σου. Μέσω της ανασφάλειας κάνεις εφιαλτικές εικόνες για το μέλλον και βλέπεις πως η αδυναμία σου είναι η πηγή της δυστυχίας.

Επειδή δεν μπορείς όμως να αποδεχτείς πως φταις εσύ, ξεκινάς να ανασυνθέτεις την ανασφάλεια σε άλλα συναισθήματα και βρίσκεις άτομα τα οποία υποτίθεται πως ευθύνονται για την κακή ποιότητα της ζωής σου.

Έτσι η ανασφάλεια είναι ένα συναίσθημα που σε απομονώνει σταδιακά πρώτα από τον εαυτό σου και στη συνέχεια από το περιβάλλον γύρω σου.

Πως μπορείς να τα αντιμετωπίσεις;

Αρχικά θα πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Για να πολεμήσεις τη ζήλεια, θα πρέπει να ξεπεράσεις την ανασφάλεια για τον εαυτό και τις επιλογές σου και να μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους. 

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις να ξεπερνάς τα τοξικά συναισθήματα και να βελτιώσεις το Εγώ σου. Η πίστη στον εαυτό και τις δυνάμεις σου είναι οι τα σημαντικότερα πράγματα για να έχεις επιτυχίες σε επαγγελματικό, ερωτικό και κοινωνικό επίπεδο

Εάν θες να πας μπροστά θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσεις με τα παρακάτω:

  • Απέβαλε τον αρνητισμό και τις μαύρες σκέψεις
  • Κάνε πράγματα που αγαπάς και δεν νιώθεις πίεση
  • Κυνήγησε τα όνειρα σου με κάθε κόστος
  • Ξέκοψε από άτομα που σου σε αποθαρρύνουν
  • Μίλα με έναν ειδικό
  • Κάνε ένα πλάνο ζωής και υλοποίησε το

Γιατί είναι σημαντικό για σένα;

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής θα δεις πως θα σου προσφέρει ικανοποίηση και χαρά, ακόμα και στα μικρότερα πράγματα.

Πλέον δεν θα φοβάσαι πως ένας παλιός ή ένας νέος άνθρωπος μπορεί να είναι αιτία να σου κλέψει φίλους ή σύντροφο. Αντιθέτως, θα καλωσορίζεις ανθρώπους στον κύκλο σου και θα τον αυξάνεις συνεχώς. 

Επιπλέον αυτό θα σου προσφέρει καλύτερη ποιότητα στις υπάρχουσες σχέσεις σου. Θα μειωθούν οι καβγάδες, οι απογοητεύσεις και σίγουρα θα είναι δυσκολότεροι οι χωρισμοί. 

Να ξέρεις ένας σύντροφος που βλέπει έναν άνθρωπο χωρίς ζήλεια και ανασφάλεια, νιώθει περισσότερη ασφάλεια και δεν φοβάται να μοιραστεί πράγματα μαζί του.

Κατακτώντας την ειλικρίνεια

Η ζωή και οι σχέσεις σου δίχως ζήλεια και ανασφάλεια οδηγούν στην κατάκτηση της ειλικρίνειας, του μεγαλύτερου δώρου που έχουν να σου προσφέρουν οι άνθρωποι.

Ξέρεις, η ειλικρίνεια είναι κάτι που δεν βρίσκεις σε όλες τις σχέσεις. Τα γνωστά «λευκά ψέματα», δηλαδή μικρά ψέματα ή αποκρύψεις μερικές φορές είναι απαραίτητα για την διατήρηση μίας ανθρώπινης σχέσης. Όμως η σχέση δίχως αυτά είναι δυνατότερη και ουσιαστική.

Εάν θες μία τέτοια σχέση, αξίζει να δεις τον σύντροφο ή τους φίλους με άλλο μάτι. Να τους αποδείξεις πως είσαι εκεί και πως δεν φοβάσαι ότι μπορεί να σε αφήσουν.

Αυτό θα δημιουργήσει μία σταθερά στη ζωή τους, εσένα και θα σε έχουν κοντά τους όχι από λύπη, αλλά από ανάγκη γιατί τους προσφέρεις δύναμη, συναισθηματική σιγουριά και πολλά άλλα.

Η ζήλεια και η ανασφάλεια είναι τα στοιχεία που νιώθουν και οι Άλλοι και ίσως δεν το μάθεις ποτέ. Είναι πράγματα ανθρώπινα που καθορίζουν και επηρεάζουν κάθε πλευρά.

Γίνεσαι εσύ λοιπόν η δυνατή πλευρά και βοήθησε και τους άλλους να τα αποβάλλουν για να χτίσετε ουσιαστικές, ποιοτικές και εξαιρετικά δυνατές σχέσεις. 

Θα δεις πως ο κόσμος και η καθημερινότητα σου θα είναι διαφορετικά σε μία ζωή με περισσότερη αγάπη και εμπιστοσύνη.