Skip to main content

 

Ένας νάρκισσος για κάποιος είναι ένας άνθρωπος που αδυνατεί να ερωτευτεί γιατί αγαπά μόνο τον εαυτό του. Είναι όμως αυτή η αλήθεια;

Ο νάρκισσος είναι ένας τύπος άντρα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ερωτευμένος μόνο με τον εαυτό του. Πρόκειται για άτομα τα οποία βιώνουν μεγάλες ανασφάλειες, πληγώνονται εύκολα και κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους. 

Τις περισσότερες φορές ένας νάρκισσος θεωρείται ως ιδανικός σύντροφος στην αρχή, όμως σταδιακά δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα που οδηγεί στο να πληγωθούν και οι δύο

Τελικά ένας νάρκισσος μπορεί να ερωτευτεί κάτι περισσότερο από το είδωλο του;

Ποιος ήταν ο Νάρκισσος;

Σύμφωνα με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους ο Νάρκισσος ήταν ένας όμορφος νέος από τον Βοιωτία που ερωτεύτηκε το είδωλο του και πέθανε στην προσπάθεια του να το αγγίξει, βιώνοντας το ανολοκλήρωτο

Ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές υπάρχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα, από τον Οβίδιο, κατά την οποία υπήρχε και μία όμορφη νύμφη η Ηχώ που ήταν ερωτευμένη με τον Νάρκισσο. Ο Νάρκισσος κοιτάζοντας τον εαυτό του σε μία λίμνη έλεγε ερωτικά λόγια τα οποία άκουγε η Ηχώ και νόμιζε πως ήταν γι’ αυτήν. Έτσι απαντούσε, όμως οι εξαντλητικές προσπάθειες της να πείσει τον Νάρκισσο να πάει προς αυτή, την οδήγησαν στο να χάσει την φωνή της και να προφέρει μόνο τα τους τελευταίους ήχους, ενώ ο Νάρκισσος πνίγηκε στην προσπάθεια του να αγγίξει τον εαυτό του. 

Γιατί έχει αξία ο μύθος;

Μέσα σε αυτό τον μύθο κρύβεται όλη η μηχανική ενός ναρκισσιστικού έρωτα. Ένας άντρας νάρκισσος αποζητά μία γυναίκα που έχει τον ρόλο της Ηχούς, δηλαδή μία γυναίκα χωρίς ισχυρή προσωπικότητα και θέληση, που εκφράζει τον θαυμασμό της προς αυτόν, ενώ ο ίδιος ο νάρκισσος επικεντρώνεται στην συνεχόμενη βελτίωση του εαυτού του και την επίτευξη των προσωπικών του στόχων. Αυτή η αποξένωση από τον κόσμο και η εμμονή του με την τελειότητα του οδηγεί τον ίδιο στην κατάθλιψη, τον κοινωνικό θάνατο και την ερωτική απομόνωση.

Για την γυναίκα που είναι παθητική σαν την Ηχώ, αυτό την οδηγεί σε ψυχική εξάντληση, χάσιμο χρόνου με έναν άνθρωπο που δεν την προσέχει και λύπη για τον ανεκπλήρωτο, αλλά μονομερή, έρωτα της.

Πώς βιώνει τον έρωτα ο νάρκισσος;

Ο νάρκισσος άντρας είναι ένας άνθρωπος που φαινομενικά αγαπά τον εαυτό του, όμως στην ουσία είναι γεμάτος υπαρξιακό άγχος, απογοητεύσεις και την ανάγκη για προσοχή.

Αυτό σημαίνει πως αναζητά συντρόφους που είναι δοτικές, του προσφέρουν σταθερότητα, ασφάλεια και ικανοποιούν τις επιθυμίες του. Για κάποιους ένας νάρκισσος είναι ανίκανος να αγαπήσει, όμως αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο βιώνει τον ναρκισσισμό και τα εσωτερικευμένα άγχη του.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ανίκανος να ερωτευτεί και να αγαπήσει, αλλά να το εκφράσει. Ο νάρκισσος προσπαθεί απεγνωσμένα να νιώσει ο ίδιος καλύτερα, όμως δεν τα καταφέρνει πάντα και αυτό τον αναγκάζει να προσπαθεί περισσότερο σε τέτοιο σημείο που απλά απομονώνεται. Τις περισσότερες φορές όμως έχει συναισθήματα και προσπαθεί να τα εκφράσει, αλλά το κάνει με λάθος τρόπο.

Ποιος τύπος γυναίκας μπορεί να γοητεύσει έναν νάρκισσο;

Δύο τύποι. Ο πρώτος είναι μία γυναίκα σαν την Ηχώ, η οποία θα του σταθεί με κάθε τρόπο και θα τον ανεβάζει, όμως θα τη θεωρεί δεδομένη, θα την αγαπά, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να της δώσει όλα όσα θέλει. Αυτή η γυναίκα θα βιώνει μία μορφή αγάπης που θα είναι μονομερής και θα πιστεύει πως θα είναι μόνη της στις δύσκολες ώρες. Με άλλα λόγια ένας νάρκισσος μπορεί να είναι με μία τραγική γυναίκα η οποία δεν θα νιώσει την αγάπη.

Ο δεύτερος τύπος είναι μία εξαιρετικά δυναμική γυναίκα που θα κάνει τον νάρκισσο να νιώθει κατώτερος. Αυτή η γυναίκα δεν θα έχει απαραίτητα έναν εραστή σύντροφο, αλλά και έναν ανταγωνιστή που βιώνει άγχος να την ξεπεράσει. Έτσι ο νάρκισσος την βλέπει ως μία μορφή πρόκλησης που στην περίπτωση της καταπίεσης θα την απατήσει ή θα φύγει μακριά της, ενώ όταν την κατακτήσει θα την βαρεθεί.

Τελικά μπορεί να ερωτευτεί ο νάρκισσος; 

Η απάντηση είναι ναι. Είναι ήδη ερωτευμένος με το είδωλο του και μπορεί να ερωτευτεί άλλες γυναίκες, όμως με τον δικό του τρόπο. Έτσι είναι καταδικασμένος να βιώνει τον έρωτα και να τον χάνει. Ο άντρας νάρκισσος είναι γοητευτικός, εντυπωσιακός, έξυπνος και τοξικός.

Ο έρωτας του είναι ένα πάθος που κατασπαράζει ότι αγαπά για να συντηρήσει την ύπαρξη του και που λειτουργεί ως δηλητήριο για κάθε γυναίκα που θα την αποδυναμώσει ψυχικά. Το μεγαλύτερο θύμα όμως είναι ο ίδιος ο νάρκισσός γιατί δεν τα βλέπει όλα αυτά ή δεν μπορεί να τα διαχειριστεί και συνεχίζει την αυτοκαταστροφική του πορεία. Ο νάρκισσός βιώνει τον έρωτα ως μαρτύριο. 

Πώς αντιμετωπίζεται ο νάρκισσος σε μία σχέση;

Δυστυχώς είναι μία δύσκολη σχέση. Ο άντρας νάρκισσος είναι αυτός που θα δημιουργήσει τα άμεσα ή έμμεσα προβλήματα στη σχέση. Η σύντροφος του θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί κάθε ξέσπασμα, αδιαφορία ή παραξενιά του και να συμβιβαστεί πως με την εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία αλλαγής του.

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι ο νάρκισσος να μην την αλλάξει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να θέσει τα όρια της, να είναι ξεκάθαρη με το τι συμβαίνει ανάμεσα τους, πόσο μπορεί να τον στηρίξει και πάνω απ’ όλα να μην του αφήσει περιθώριο να ξεπεράσει αυτά τα όρια. 
  • Το δεύτερο στοιχείο είναι να γνωρίζει πως το τέλος είναι πιθανό. Πόσο μπορείς να μείνεις σε μία σχέση με έναν άνθρωπο που μόνο παίρνει και δεν δίνει; Άρα να είσαι έτοιμη για όλα από τη στιγμή που θα καταλάβεις πως ο σύντροφος σου είναι ένας νάρκισσος. 
  • Το τρίτο είναι να του μιλήσεις. Πες του πως είναι ένας νάρκισσος και οφείλει να δουλέψει με τον εαυτό του σταδιακά. Θα πρέπει να του εξηγήσεις πως αυτό σκοτώνει την σχέση σας και πως αν σε αγαπά τόσο θα πρέπει να το αλλάξει. Πολλοί νάρκισσοι ξεκινούν ψυχανάλυση ή προσπαθούν πολύ σκληρά μόνοι τους εάν βρουν τον πραγματικό έρωτα και αλλάζουν. Μπορεί να είναι ακόμα λίγο ψώνια με τους γύρω τους, όμως βρίσκουν τις ισορροπίες  με το ταίρι τους και μαθαίνουν να εκφράζουν την αγάπη τους προς αυτό. 

Τελικά ο νάρκισσος είναι ικανός να αγαπήσει

Όπως είδες μπορεί να το κάνει, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια. Εάν αποφασίσεις πως ο σύντροφος νάρκισσος είναι αυτός που θες, προσπάθησε να του δείξεις το ποιος είναι πραγματικά.

Εάν σε αγαπά πραγματικά θα αλλάξει για χάρη σου, γιατί ο έρωτας είναι η ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση να είσαι δίπλα του, να προσπαθήσεις να τον στηρίξεις, γιατί θα γίνει άλλος μόνο για εσένα. 

Το να αφήσει ένας νάρκισσος το είδωλο του και να κοιτάξει εσένα, σημαίνει πολλά που δεν θα τα καταλάβεις ποτέ. Είναι μία μεταμόρφωση που δεν θα δεις ποτέ να λαμβάνει τόπο, όμως θα δεις τα μοναδικά αποτελέσματα της αν είσαι υπομονετική.