Skip to main content

Η σημερινή ερώτηση έρχεται από την Μαρίνα, η οποία μου έστειλε μήνυμα τις προάλλες, αναζητώντας την βοήθειά μου. Η Μαρίνα ήταν εμφανώς προβληματισμένη και πολύ σκεπτική, γύρω από την σχέση της και τον τρόπο που επικοινωνούσε με τον σύντροφό της.

Παρακάτω σου παραθέτω ένα απόσπασμα από το μήνυμά της:

Καλησπέρα Γιώργο. Χρειάζομαι την βοήθειά σου. Βρίσκομαι σε μια σχέση τα τελευταία 2 χρόνια και τον τελευταίο καιρό το μόνο που κάνουμε με τον σύντροφό μου είναι να βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαφωνία. Φαίνεται λες και καβγαδίζουμε πρακτικά για τα πάντα. Από το μικρότερο, μέχρι το μεγαλύτερο πράγμα. Όλα έχουν γίνει πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι πως βλέπω στην συμπεριφορά του πως έχει κουραστεί από τους καβγάδες μας και το ίδιο βέβαια ισχύει και για μένα. Αλλά φοβάμαι πως ίσως χειρίζομαι καταστάσεις με λάθος τρόπο και μπορεί να καταλήξω να τον χάνω. Είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να είμαι εγώ ο λόγος που θα τον κάνει να απομακρυνθεί.

Απλά πολλές φορές, νιώθω σαν να μπορούμε καθόλου να συνεννοηθούμε. Μπορεί να είναι ο τρόπος που μου απαντάει και με στεναχωρεί ή  το ότι εγώ δεν μπορώ να χαλαρώσω και να φερθώ λογικά όταν πρέπει. Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ παρορμητική και πολλές φορές αντιδρώ υπερβολικά. Αυτό δεν είναι κάτι που είχα καταλάβει ότι κάνω. Πάνω σε μια πρόσφατη κουβέντα που είχαμε με τον σύντροφό μου όμως, μου το είπε ο ίδιος ανοιχτά.

Θέλω να καταλάβω τι κάνω λάθος και πολύ φοβάμαι πως έχει να κάνει με τον τρόπο που επικοινωνώ. Θα ήταν τεράστια βοήθεια για μένα, αν θα μπορούσες να απαντήσεις στην ερώτησή μου και να μου δώσεις να καταλάβω ίσως, πως πρέπει να διαχειρίζομαι καταστάσεις.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και περιμένω ανυπόμονα την απάντησή σου,

Μαρίνα.

Είναι η πρώτη φορά που μου λέει κάποια φίλη κάτι αντίστοιχο; 

Η περίπτωση της Μαρίνας, σίγουρα δεν μου είναι άγνωστη. Πολλές γυναίκες μου έχουν στείλει μήνυμα, λέγοντάς μου πως δεν ξέρουν τι κάνουν λάθος και καταλήγουν σε μόνιμες διαφωνίες με την σχέση τους. Αυτές οι καθημερινές συμπεριφορές είναι τόσο μικρές και αυτοματοποιημένες, που σπάνια τους δίνουμε σημασία.

Η πραγματικότητα όμως είναι, πως αυτές οι μικρές καθημερινές συμπεριφορές, μπορούν να σταθούν η αφορμή για να καταστραφεί, μια κατά τα άλλα υπέροχη σχέση. Όλοι έχουμε τις στιγμές αδυναμίας μας, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν καταλαβαίνουμε πόσα μπορεί να μας κοστίσουν αυτά τα μικρά καθημερινά ξεσπάσματα.

Αν αντιμετωπίζεις κι εσύ ένα παρόμοιο πρόβλημα με αυτό της Μαρίνας, τότε θα σου δείξω αμέσως τις 6 λάθος συμπεριφορές που έχεις και μπορεί να καταστρέφουν την σχέση σου, ακόμα και αυτή την στιγμή που μιλάμε.

  • Είσαι υπερβολικά επικριτική και διαρκώς παραπονιέσαι

Πρέπει να καταλάβεις πως αυτός είναι ίσως ο Νο.1 λόγος που καταστρέφονται οι περισσότερες σχέσεις και οι γάμοι. Είναι πολύ σπάνιο και όμορφο πράγμα να έχεις δίπλα σου έναν σύντροφο ο οποίος σε αποδέχεται πραγματικά όπως είσαι. Με τα καλά και τα κακά σου. Τα θετικά και τα αρνητικά.

Σταμάτα λοιπόν αυτή την στιγμή να παραπονιέσαι διαρκώς και να επικρίνεις κάθε συμπεριφορά και κίνηση του συντρόφου σου. Μάθε να δέχεσαι τον άλλο με τα ελαττώματά του, όπως πρέπει να αποδεχτεί και ο άλλος αντίστοιχα, τα δικά σου.

Γιατί μην ξεχνάς πως ούτε εσύ είσαι τέλεια.

 

  • Σταμάτα να περιμένεις να καταλάβει ο σύντροφός σου τι σκέφτεσαι

Αυτό το κλασσικό αστείο που έχουν οι άντρες ότι πρέπει να μαντέψουν τι σκέφτεται μια γυναίκα, είναι μια πραγματικότητα. Αυτό το αναφέρω για όλες τις γυναίκες που μπορεί αυτή την στιγμή να διαβάζουν αυτό το άρθρο. Και θέλω να το ακούσεις προσεκτικά.

Δεν είναι καθόλου κακό να διαφωνείς ή να μην σου αρέσει μια συμπεριφορά από τον σύντροφό σου.

Η απάντηση λοιπόν, δεν είναι να τα κρατάς όλα μέσα σου και όταν σε ρωτάει τι έχεις, να του απαντάς το κλασσικό και αγαπημένοΤίποτα’. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να εκφράζεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου και να το κάνεις με έναν τρόπο, που είναι εποικοδομητικός. Τον τρόπο που θα σε κάνει να ξεκινήσεις έναν ουσιαστικό διάλογο με τον σύντροφό σου.

  • Σταμάτα να είσαι κολλημένη στο κινητό σου όταν είστε μαζί

Το ξέρω πως ζούμε σε μία εποχή, όπου η τεχνολογία είναι η βασική σχέση όλων μας. Όλοι είμαστε ένοχοι για τις άπειρες ώρες που ξοδεύουμε μπροστά στην οθόνη του κινητού μας και σκρολάρουμε χωρίς σταματημό.

Η αλήθεια όμως είναι πως αν είσαι μονίμως στο κινητό σου, ενώ βρίσκεσαι με τον σύντροφό σου και υποτίθεται πως περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, τότε το μόνο που καταφέρνεις είναι να του δείχνεις πως δεν ενδιαφέρεσαι ουσιαστικά για αυτό που κάνετε και προτιμάς απλά να είσαι μόνη σου και να χαζεύεις στο κινητό σου.

  • Μην αποφεύγεις τις δύσκολες συζητήσεις

Ξέρω πως όλα αυτά που σου λέω μπορεί να σου φαίνονται δύσκολα και να απαιτούν προσπάθεια. Αλλά πρέπει να καταλάβεις πως χωρίς προσπάθεια, δεν μπορείς να κρατήσεις μια σχέση.

Όλα έχουν να κάνουν με τον τόνο και το ύφος σου.

Αν κάνεις ακόμα και το πιο μικρό πράγμα, τεράστιο ζήτημα και τα κρατάς όλα μέσα σου, τότε το μόνο που θα καταφέρεις είναι να συνηθίσεις σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς και αναπόφευκτα, θα φτάσεις στο σημείο να φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου.

Είναι βασικό λοιπόν να μάθεις πως θα επικοινωνείς ουσιαστικά με τον σύντροφό σου και πως θα κάνεις συζητήσεις μαζί του για πράγματα που σε απασχολούν, με ήρεμο και όμορφο τρόπο, χωρίς να νιώθει πως του επιτίθεσαι.

  • Μην αφήνεις τις ανασφάλειές σου να σε κυριεύουν

Δεν υπάρχει γυναίκα που να έχω μιλήσει μαζί της και να μην κουβαλούσε κάποιου είδους ανασφάλεια, η οποία έκανε μόνο κακό στον εαυτό της.

Μήπως μένεις με έναν άντρα και δεν είσαι σίγουρη αν θέλεις να χωρίσετε;

Δεν σου δίνει όλα όσα θέλεις, αλλά φοβάσαι να τον αφήσεις και να προχωρήσεις;

Φοβάσαι πως μπορεί να σε απατήσει, επειδή σου έχει ξανατύχει στο παρελθόν;

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι σημάδια πως επιτρέπεις στις ανασφάλειές σου να σε ορίζουν. Τόσο εσένα, όσο και τις συμπεριφορές και τις αποφάσεις σου.

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να σταματήσεις να επιτρέπεις στις ανασφάλειές σου να σε καθορίζουν και να αποκτήσεις εμπιστοσύνη και πίστη στον εαυτό σου. Γιατί πολύ απλά, σου αξίζει να είσαι πραγματικά ευτυχισμένη και σου αξίζει ένας υπέροχος άντρας.

  • Σταμάτα να γίνεσαι τόσο αμυντική συνέχεια

Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Δεν είσαι τέλεια. Ούτε ο σύντροφός σου είναι τέλειος.

Ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστείς λοιπόν, είναι να παραδεχτείς τις αδυναμίες σου, να σταματήσεις να παίρνεις τον εαυτό σου τόσο σοβαρά. Να σταματήσεις να τα παίρνεις όλα προσωπικά και να προσπαθείς κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερη.

Μην αρνείσαι λοιπόν πως έχεις ψεγάδια. Αποδέξου τα και προσπάθησε να τα δουλέψεις.

Θέλεις μια πραγματικά καλύτερη επικοινωνία με τον σύντροφό σου; Μια πιο χαρούμενη και ουσιαστική σχέση και μια καλύτερη εκδοχή του ίδιου σου του εαυτού;

Τότε το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να  κάνεις σήμερα κιόλας την εγγραφή σου στα δωρεάν μαθήματά του φίλου και συνεργάτη μου Νίκου Ανδρέου:

 

 ‘Πως να έχετε όποιον άνδρα θέλετε’

 

Μέσα από πολύ απλές αλλαγές στην συμπεριφορά σου, θα καταφέρεις να τρυπώσεις στο μυαλό του και να έχετε την πιο ουσιαστική και όμορφη επικοινωνία, που πάντα ήθελες να έχεις στην σχέση σου.

Κάνε λοιπόν τώρα την εγγραφή σου και μάθε εντελώς δωρεάν όλα όσα χρειάζεσαι για να αποκτήσεις την σχέση των ονείρων σου.