Skip to main content

Οι σωστές συζητήσεις θέλουν χρόνο και υπομονή και προσοχή. Θέλουν το σωστό timing τη σωστή ατάκα που θα πυροδοτήσει τον απέναντι να ανοίξει την ψυχούλα του. Να σου μιλήσει για περιπέτειες, για τα ταξίδια του μέχρι τα πιο τρελά όνειρά του. Όχι άλλα διαβάστηκε!

Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα ήθελα να είμαι ένας life coach ή κάποιος φτασμένος ψυχολόγος που βγαίνει πάνω στο stage και επικρατεί σιγή. Να κρέμονται όλοι απ’ τα χείλη μου σα να ήρθα μαζί με νέα ανακάλυψη που θα σώσει τον κόσμο. Μεταξύ μας τις σχέσεις μου θα ήθελα να σώζω. Από τι; Από το διαβάστηκε και τη σιωπή. Α, και από εκείνο το αναθεματισμένο το “οκ” που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Είναι αυτές οι μικρές στιγμές που ξεχνάω πόσο άγγελος είμαι και θέλω να μπω να φάω την οθόνη και τον αποστολέα.

Είναι τότε που δεν ξέρεις αν αρκεί να ρωτήσεις “πώς είναι ο καιρός” ή πιο επίκαιρα “στα πόσα κρούσματα επιστρέφουμε στην κανονικότητα.”

Θα ήθελα να ήξερα πως κρατάς τη φλόγα στη συζήτηση και πώς καταφέρνεις να γλιτώσεις από τη μάστιγα του “Ok”.

Για αρχή:

Μάθε να ακούς

Ένα από τα άπειρα ελαττώματά μου να πετάγομαι και να διακόπτω τον άλλον. Όχι, από αδιαφορία ή κάτι τέτοιο αλλά από ένα ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Λίγο που μιλάμε, λίγο που νιώθω πως έχω κάτι παρόμοιο να αφηγηθώ.

Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Δες το λίγο σαν παιχνίδι. Μη ρωτήσεις ας πούμε αν πεινάς, ή αν έχει φάει. Ρώτησέ τον καλύτερο τι έφαγε ή αν μαγείρεψε ο ίδιος. Έτσι θα ξεκινήσει ένα ερέθισμα και με μια καλή στρατηγική θα έρθει και η πάσα σε σένα. Στο χέρι σου είναι!

Αν κάτι σου είναι άγνωστο ρώτησε τον

Μην θεωρείς πράγματα δεδομένα ή μην νομίζεις πως ο άλλος θα καταλάβει την άγνοιά σου. Δήλωσέ του πως δεν γνωρίζεις τι σημαίνει διαλειμματική προπόνηση και δώσε του ένα πάτημα να σου εξηγήσει. Ενώ εσύ παράλληλα τον παρακολουθείς με ενδιαφέρον.

Όταν έρθει η σειρά σου πρόσεξε να

Είσαι σύντομη

Οι λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Όμως συχνά σε μια συζήτηση κουράζουν και καταλήγεις να φανείς στα μάτια του φλύαρη. Πράγμα που σίγουρα δεν το θέλεις.

Μην επαναλαμβάνεις τα ίδια

Δεν πρόκειται για τις κολλητές σου που μπορεί να γελάσουν αν τους πεις την ίδια ιστορία με εκείνον τον τρελό στο πλοίο για Σπέτσες. Αυτός είναι άντρας και σίγουρα δεν το θέλεις για κολλητό σου. Θέλεις να μιλάτε και να μη σ αφήνει στο… διαβάστηκε.

Να μην αλλάξεις εντελώς το κλίμα της συζήτησης

Αν π.χ πριν μιλούσατε για οutdoor activities  είναι λίγο κόντρα να το γυρίσεις ξαφνικά ότι έφτιαξες φοβερό κορμό σοκολάτας. Πες του για βιντεάκια με Pilates που (θέλεις να) κάνεις μέσα στην καραντίνα ή για το τρέξιμο που ρίχνεις κάθε φορά που βγάζεις τον carlito – σκύλο σου-βόλτα.

Προσπάθησε να καταλάβεις αν έχετε χημεία

Με μερικούς ανθρώπους δε χρειάζεται να το παιδέψουμε πολύ. Βγαίνει από μόνο του, το χιούμορ, το θέμα συζήτησης, η ροή. Όλα μοιάζουν να είναι τοποθετημένα για σας πριν από εσάς. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το επηρεάσεις παρά μόνο να το αισθανθείς, να δεις αν υπάρχει.

Τέλος, καλό είναι να κλείσεις εσύ τη συζήτηση με μια πρόφαση

Καλό είναι να φεύγεις πάντα πρώτη. Δεν είναι παλιομοδίτικη αντίληψη είναι η απλή μετάφραση του-έχω και άλλη ζωή εξίσου ενδιαφέρουσα-. Όσο εντύπωση πρέπει να κάνεις σε μια συζήτηση με αυτά που λες άλλη τόση οφείλεις να κάνεις με τις πράξεις σου. Να είσαι δραστήρια με γεμάτο πρόγραμμα (έστω και fake!) και απλά να δείχνεις πως αφιερώνεις και λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου για να τον γνωρίσεις καλύτερα.

featured photo: @gomobilephotography