Skip to main content

Το κάνουμε όλοι μας. Βγαίνουμε ένα ραντεβού και μετά κάνουμε 1000 σκέψεις για κάθε δευτερόλεπτο που περάσαμε με τον άλλον. Υπεραναλύουμε τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του, το πριν και το μετά. Και όσο το κάνουμε αυτό νομίζουμε πως μας βοηθάει. Πως μας ξεμπερδεύει, πως έτσι συλλέγουμε περισσότερα στοιχεία για το πως μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση. Και πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να το κάνουμε στην ίδια συχνότητα και ένταση και αφού προχωρήσει η σχέση, όσος καιρός και εάν έχει περάσει.

Η αλήθεια είναι όπως πως η υπερανάλυση στις σχέσεις δεν βοηθάει ιδιαίτερα. Ίσα ίσα, πολλές φορές μας αγχώνει σε τέτοιο σημείο που μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και σε καυγάδες. Πως όμως να σταματήσεις να υπεραναλύεις τα πάντα στις σχέσεις σου;

Στείλε το μήνυμα και προχώρα τη ζωή σου

Πρέπει να στείλω “γεια”, “γεια σου” ή “καλημέρα”; Το emoji με το φιλί είναι υπερβολικό για καληνύχτα ή φαίνεται πολύ απλό; Να περιμένω πέντε ή 15 λεπτά αφότου στείλει για να απαντήσω; Εντάξει, έχει συμβεί σε όλους μας και καθόλου δεν το κοροϊδεύουμε. Είναι λογικό, ειδικά στα πρώτα ραντεβού, να αναλύουμε τόσο πολύ τα πάντα. Αλλά η τόση σκέψη θα σε κουράσει. Πάρε μια βαθιά ανάσα, στείλε το μήνυμα και συνέχισε ό,τι έκανες.

Έχεις καταλάβει το μήνυμα του άλλου με την πρώτη φορά που το διάβασες

Αυτό σημαίνει πως δεν θα αλλάξει το νόημα ούτε θα μεταμορφωθεί το sms σε κάτι άλλο εάν το διαβάσεις ακόμη 35 φορές. Δεν είναι επαγγελματικό e-mail για να πρέπει να σκεφτείς και να δομήσεις στο μυαλό σου την τέλεια απάντηση. Ούτε χρειάζεται να ψάχνεις πίσω από τις λέξεις για κρυφά νοήματα. Σου είπε αυτό που ήθελε να πει, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Μην σπαταλάς άλλο τον χρόνο σου διαβάζοντας το ίδιο μήνυμα.

Μην υπεραναλύεις τις κινήσεις

Ναι, έχουμε διαβάσει χιλιάδες άρθρα για τη γλώσσα του σώματος, πώς φέρεται κάποιον όταν ενδιαφέρεται, όταν κάτι κρύβει, όταν βαριέται. Αλλά κάποιες φορές απλά αυτοί οι κανόνες δεν δουλεύουν. Μπορεί ο άλλος απλά να είναι κουρασμένος ή να έχει ένα συγκεκριμένο στιλ που κάθεται στο μπαρ, γιατί έτσι τον βολεύει! Μην βασανίζεσαι άλλο κοιτώντας τον σκεπτόμενη τι σκέφτεται το κάθε δευτερόλεπτο.

Να απολαμβάνεις την παρούσα φάση της σχέσης σας

Αυτό ισχύει είτε έχετε βγει τρία ραντεβού είτε είστε μαζί έξι μήνες. Όταν επικεντρωνόμαστε πολύ στο μέλλον και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια, χάνουμε το τώρα. Επικεντρώσου στο πως νιώθεις τώρα με αυτόν τον άνθρωπο. Περνάς όμορφα; Σου αρέσει; Τον θέλεις; Ανυπομονείς να τον ξαναδείς; Αυτό έχει σημασία.

Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου

Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Αν αισθανθείς διαισθητικά ότι κάτι δεν πάει καλά, μην το αναλύσεις υπερβολικά. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο και ενέργεια που θα έχανες.

Μην ζητάς από τους άλλους να αναλύσουν ότι δεν μπορείς εσύ

Το κάνουμε πολύ συχνά, ειδικά με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για μια συμπεριφορά ή για ένα μήνυμα, ρωτάμε τη γνώμη τους. Φυσικά δεν είναι κακό να παίρνεις συμβουλές από άλλους, απλά κάποιες φορές μόνο εσύ ξέρεις την πραγματικότητα. Και έτσι σου διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δυσκολεύεσαι ακόμα περισσότερο να σκεφτείς καθαρά.

featured photo: @s_madeleine_2006