Skip to main content

Τι είναι αυτό που βρίσκουμε ελκυστικό στους απαγορευμένους έρωτες; Αν βρίσκεσαι σε αυτό το κείμενο για να γνέψεις ειρωνικά το πρόσωπο σου ή για να μας πεις που καταντήσαμε με τις θεωρίες και την λανθασμένη νοοτροπία μας, θα σε παρακαλούσαμε με συνοπτικές διαδικασίες να αποχωρήσεις μαζί με την δική σου λανθασμένη νοοτροπία, μιας και οι ακόλουθες γραμμές δεν γράφτηκαν για σένα. Γράφτηκαν για εκείνους τους ανθρώπους που αν και νιώθουν καλά με την αυτοεκτίμηση και την συνείδηση τους, δεν παύουν στο βάθος της καρδιάς τους να πιστεύουν με πάθος στα λάθη, πόσο μάλλον στα πάθη που συνέβησαν εξαιτίας του λατρεμένου ‘’απαγορευμένου’’ τους έρωτα.

Λατρεμένο το ‘’απαγορευμένο’’ ή μύθος;

Εσύ θα μας πεις ή μάλλον άσε να σου πω εγώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν όσοι το βίωσαν. Κατά μία έννοια θα λέγαμε πως ναι. Θα λέγαμε πως διαχρονικά η παρανομία ελκύει, είτε πρόκειται για έναν παθιασμένο έρωτα είτε για μια σοκολατίνα κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής δίαιτας.

Όσοι το βίωσαν λοιπόν λένε αυτό: «‘Αν απαγορεύεται κάτι αυτό δεν σημαίνει πως είσαι πιο θαρραλέος από τους υπόλοιπους επειδή επέλεξες να ενδώσεις στον οποιοδήποτε πειρασμό». «Γιατί οι πειρασμοί και οι παρανομίες ποικίλλουν και γιατί υπάρχουν παρανομίες με σοβαρές συνέπειες οι οποίες είναι ικανές να κοστίσουν και την ίδια τη ζωή». Στον έρωτα όμως, ισχύει το ίδιο;

Λένε πως όσο πιο έντονος είναι ένας ‘’απαγορευμένος’’ έρωτας τόσο πιο πολύ πολλαπλασιάζεται και η παράνομη φλόγα του. Λένε επίσης πως το απαγορευμένο είναι απρόσμενο και πως συνήθως δεν είσαι σε θέση για να το αποφασίσεις. Λένε πως δεν γνωρίζεις πως θα έρθει, από ποιόν θα έρθει και πότε τελικά θα σε πετύχει. Απλώς εύχεσαι να μη σε πετύχει. Αυτός ο μυστήριος άνδρας δηλαδή ή αυτή η σαγηνευτική γυναίκα που κατά τύχη ή από επιλογή γνώρισες. Λένε πως νιώθεις σαν να γνωρίζεις αυτόν τον άνθρωπο από πάντα και όλα κάποια στιγμή βγάζουν νόημα κι ας μη βγάζει κανένας από τους δυο σας κανένα απολύτως νόημα.

Λένε πολλά και τι στα αλήθεια να αφήσεις εκτός. Δηλώνουν πως τα μάτια τους τα λένε όλα δίχως να χρειαστεί να μιλήσουν. Λένε πως τα χείλη τους χαμογελούν όλη την ώρα, μέχρι να φτάσει η υπενθύμιση της απαγόρευσης. Λένε πως σκέφτονται και δρουν σαν μικρά παιδιά, κι ας μην είναι πια παιδιά. Λένε πάρα πολλά και εσύ στα αλήθεια δεν έχεις κανέναν απολύτως λόγο να τους πιστέψεις αν δεν το θέλεις ή αν δεν το έχεις βιώσει. Ας μη γελιόμαστε όμως.. Βαθιά μέσα μας το γνωρίζουμε πως από έναν παράνομο έρωτα είτε θα ευλογηθείς, είτε θα καταστραφείς και ίσως να καταστρέψεις και άλλες καρδιές στο πέρασμα σου, οι οποίες μάλιστα δεν σου έφταιξαν σε τίποτα.

Η ‘’νόμιμη’’ αλήθεια για τους απαγορευμένους έρωτες

Άντε να περιγράψεις εν συντομία ένα ολόκληρο αδικημένο κεφάλαιο ή αν θες ένα κεφάλαιο κρυφής ζωής που κάποιος κάποτε δεν κατάφερε να ζήσει όπως θα ήθελε. Θα πω αυτό λοιπόν που μια φίλη μου είπε και ίσως και να τα συνοψίζει όλα τελικά: «Τα μάτια, η ομιλία και η αύρα του, αυτά με έκαναν να βουτήξω στο ‘’απαγορευμένο’’ λάθος μου και το πληρώνω ακόμα. Κι όμως ποτέ δεν θα ξεχάσω τίποτα από όλα όσα έζησα μαζί του».

Θα το πάω ένα βήμα παρακάτω λοιπόν και θα υπογραμμίσω πως αυτό που μας ελκύει στους ‘’απαγορευμένους’’ έρωτες είναι τα βιβλία που δεν γράψαμε. Τα βιβλία που διαβάσαμε μόνο το εξώφυλλο ή και το οπισθόφυλλο τους. Ίσως να πήραμε και μια μικρή γεύση από το περιεχόμενο, ποτέ δεν μάθαμε όμως αν η ιστορία αυτού του βιβλίου κατάφερε τελικά να γνωρίσει ένα happy end.

Ένα ακόμα βιβλίο λοιπόν είναι και οι ‘’απαγορευμένοι’’ έρωτες. Μια θάλασσα φουρτουνιασμένη και διαφορετική στο χρώμα από όλες τις άλλες. Ένας διαφορετικός κόσμος ή και ένας τρομακτικά ολόιδιος με τον δικό μας. Τα μεγάλα ταξίδια, αυτό είναι ρε παιδιά. Τα ταξίδια που κράτησαν φαινομενικά λίγο αλλά στο μυαλό θα μπορούσαν να διαρκέσουν για μια ζωή. Και οι πιο τυχεροί ‘’απαγορευμένοι’’ έρωτες μέσα στην ατυχία τους; Όσοι κατάφεραν να βιώσουν το λάθος τους εγκεφαλικά, σωματικά αλλά και ψυχικά!

Επιστημονικά μιλώντας για τους απαγορευμένους έρωτες

Σου οφείλουμε και μια μια εμπεριστατωμένη εξήγηση επί του θέματος. Έχε υπόψιν σου πως η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ο έρωτας και ο κίνδυνος είναι δυο στενά συνδεδεμένα συναισθήματα. Και αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι συνήθως θέλουν αυτό που δεν μπορούν να έχουν. Εξάλλου, ο έρωτας πολλές φορές συνδέεται με την έννοια της ενοχής. Και τότε οι μαρτυρίες λένε πως αποκτά το όλο κεφάλαιο της παρανομίας, άλλο νόημα. Εσύ τι λες; Τα θεωρείς όλα αυτά λογικά; Eγώ θα έλεγα πως αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι δυο άνθρωποι μπορούν εύκολα να είναι μαζί, τότε άλλο τόσο εύκολα μπορούν και να μην είναι. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε όσον αφορά τους απαγορευμένους έρωτες.

Όσο για σένα, αν η φλόγα του ‘’απαγορευμένου’’ σου έρωτα δεν λέει να σβήσει ούτε με αυτόματο πυροσβεστήρα ταχείας λειτουργίας, τότε τα λόγια του Ελισσαίου Βγενόπουλου νομίζω πως σου ταιριάζουν τέλεια. Ή και όχι. Όπως και να έχει, σου αξίζουν πανηγυρικά:

Θα ‘ρθει η μέρα που γύρω από μια μεγάλη φωτιά,

θα καίμε κούτσουρα από υπερθετικούς, θαυμαστικά και υπερβολές,

θα μιλάμε για την ανθρώπινη περιπέτεια

και θα απορούμε με το κουράγιο,

τις αντοχές και την αφέλεια του είδους.