Η χημεία του έρωτα

Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε; Υπάρχει άραγε κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός αγάπης;

Είναι ο έρωτας μία αλυσιδωτή χημική αντίδραση; Αν το δούμε από την επιστημονική πλευρά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι απλά ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Είναι η χημεία του εγκεφάλου και του ενδοκρινικού συστήματος.

Είναι οι φερομόνες, οι «ορμόνες της ερωτικής έλξης». Χημικές ουσίες που βρίσκονται στο δέρμα και τις τρίχες και εκκρίνονται από διάφορα σημεία του σώματος. Όταν δύο άνθρωποι έρχονται κοντά, καταφέρνουν και φτάνουν οι φερομόνες του ενός στον εγκέφαλο του άλλου μέσω του οσφρητικού συστήματος, καθιστώντας τον ελκυστικό ή όχι και προκαλώντας το γνωστό σπινθίρισμα.

Είναι η ντοπαμίνη, η «ορμόνη της απόλαυσης», που παίρνει τη σκυτάλη, φέρνοντας στη ζωή μας τον απόλυτο έρωτα, την τρέλα, την αγωνία να δούμε τον εκλεκτό της καρδιάς μας.

Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία, της οποίας ο ρόλος είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου. Για αυτό το λόγο είναι γνωστή και ως ο «νευροδιαβιβαστής της ευφορίας». Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη στον οργανισμό, προκαλώντας έκρηξη απόλαυσης. Η ευφορία που νιώθουμε από αυτήν είναι τόσο εθιστική, που μας κάνει να την αναζητάμε ξανά και ξανά.

Είναι η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, οι «ορμόνες της αγάπης», που μετά την εκτίναξη των επιπέδων της ντοπαμίνης και όσο αρχίζει η συναισθηματική σύνδεση με τον αγαπημένο μας, έχουν εκείνες πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ωκυτοκίνη παράγεται κατά τη διάρκεια κάποιων τρυφερών προσωπικών στιγμών, όπως είναι η αγκαλιά ή ακόμη και η οπτική σύνδεση μεταξύ των ερωτευμένων. Η βαζοπρεσίνη είναι μία ορμόνη, που έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο, ενώ μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ορισμένες γενετικές μεταλάξεις στον υποδοχέα της σχετίζονται με την απιστία και τον φόβο της δέσμευσης.

Πρέπει να διαβάσεις  Σχέση από απόσταση: Σημάδια που δείχνουν ότι σε απατά!

Είναι η σεροτονίνη, η «ορμόνη της χαράς», είναι οι ενδορφίνες, τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, είναι η αδρεναλίνη και η σωματοτροπίνη.

Κι ίσως να είναι και άλλες ορμόνες. Και ναι, μπορεί να είναι λογικό, το μυστήριο του έρωτα να έχει ιντριγκάρει και την επιστημονική κοινότητα. Για αυτό άλλωστε προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει και να τον κλείσει σε φυαλίδια και αναλυτικές τεχνικές.

Αλλά, ο έρωτας δεν είναι μόνο χημεία. Είναι ζωή. Καταφτάνει στην πόρτα μας χωρίς να μας προειδοποιήσει. Και εισβάλλει χωρίς καν να μας ρωτήσει. Μας παρασέρνει, μας κόβει την ανάσα, μας καθηλώνει, μας μεταμορφώνει, μας επανατοποθετεί στο χάρτη της ζωής. Είναι ενέργεια, είναι πηγή ζωής. Είναι άπιαστος, διάφανος, αέρινος. Κι ίσως… έτσι καθαρά επιστημονικά… θα έλεγα, πως ίσως καλύτερα να μην χρειάζεται να τον τιθασεύσουμε και να τον περιορίσουμε σε νόμους και κανόνες.

Danai Gerasi
Danai Gerasi
Από μικρό κοριτσάκι το γράψιμο αποτελούσε πάντα για εμένα μία διέξοδο…. ένα καταφύγιο για να κρυφτώ, αλλά και να εκφράσω τις σκέψεις μου. Λατρεύω τις απλές καθημερινές στιγμές, τρελαίνομαι να περνάω χρόνο με μικρά παιδιά και να γίνομαι ένα με αυτά και θεωρώ ότι είμαι ζωντανή όταν χορεύω. Θα ήθελα να ζω σε ένα σπίτι με τεράστιο κήπο, πολλά λουλούδια και έναν μικρό αμπελώνα, κάπου στην επαρχία της Ιταλίας. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις για τον ουρανίσκο μου, λατρεύω την αίσθηση της θάλασσας όταν με αγκαλιάζει, μπορώ να ερωτευτώ παράφορα ένα ζευγάρι παπούτσια και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία, μουσική και αρώματα.

15 ερωτήσεις για να κάνεις στο πρώτο ραντεβού εάν θες να μάθεις για το παρελθόν του

Έχουμε πει πολλές φορές πόσο άβολα είναι μερικές φορές τα ραντεβού, και ακόμα περισσότερο το πρώτο ραντεβού. Δεν ξέρεις τόσο καλά τον άλλον ώστε...

Ραντεβού με κάποιον μικρότερό σου

Ερωτεύτηκες έναν μικρότερό σου και ανησυχείς για το πρώτο σας ραντεβού και για το τι θα πει ο κόσμος; Θέλω να σου πω για αρχή...

Tελικά το γυαλί στις πόσες φορές σπάει;

Για αυτό το κείμενο ευθύνεται ξεκάθαρα το ποτήρι με το κρασί που έπεσε όσο κάναμε ένα zoom meeting την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγάλο RIP στο...

Τι ψάχνεις τελικά σε μια σχέση;

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που ψάχνουμε εμείς σε μια σχέση ή τι είναι αυτό που ψάχνουν οι άλλοι σε μια σχέση; Πολλές...

Γιατί πρέπει να γνωρίσεις ένα ζώδιο της φωτιάς μετά τον χωρισμό σου;

Κανένας -ή σχεδόν κανένας- χωρισμός δεν είναι εύκολος. Έχουμε πει πολλές φορές για τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνεις μια νέα γνωριμία μετά...

Πώς μπορείς να τον κάνεις να διαλέξει εσένα;

Πολλές φορές όταν θέλουμε κάποιον κάνουμε τα πάντα για να τον αποκτήσουμε ή για να μας προσέξει. Κάποιες φορές ξεπερνάμε τον εαυτό μας και...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]