Η χημεία του έρωτα

Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε; Υπάρχει άραγε κάποιος συγκεκριμένος μηχανισμός αγάπης;

Είναι ο έρωτας μία αλυσιδωτή χημική αντίδραση; Αν το δούμε από την επιστημονική πλευρά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι απλά ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Είναι η χημεία του εγκεφάλου και του ενδοκρινικού συστήματος.

Είναι οι φερομόνες, οι «ορμόνες της ερωτικής έλξης». Χημικές ουσίες που βρίσκονται στο δέρμα και τις τρίχες και εκκρίνονται από διάφορα σημεία του σώματος. Όταν δύο άνθρωποι έρχονται κοντά, καταφέρνουν και φτάνουν οι φερομόνες του ενός στον εγκέφαλο του άλλου μέσω του οσφρητικού συστήματος, καθιστώντας τον ελκυστικό ή όχι και προκαλώντας το γνωστό σπινθίρισμα.

Είναι η ντοπαμίνη, η «ορμόνη της απόλαυσης», που παίρνει τη σκυτάλη, φέρνοντας στη ζωή μας τον απόλυτο έρωτα, την τρέλα, την αγωνία να δούμε τον εκλεκτό της καρδιάς μας.

Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία, της οποίας ο ρόλος είναι να μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου. Για αυτό το λόγο είναι γνωστή και ως ο «νευροδιαβιβαστής της ευφορίας». Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη στον οργανισμό, προκαλώντας έκρηξη απόλαυσης. Η ευφορία που νιώθουμε από αυτήν είναι τόσο εθιστική, που μας κάνει να την αναζητάμε ξανά και ξανά.

Είναι η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, οι «ορμόνες της αγάπης», που μετά την εκτίναξη των επιπέδων της ντοπαμίνης και όσο αρχίζει η συναισθηματική σύνδεση με τον αγαπημένο μας, έχουν εκείνες πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ωκυτοκίνη παράγεται κατά τη διάρκεια κάποιων τρυφερών προσωπικών στιγμών, όπως είναι η αγκαλιά ή ακόμη και η οπτική σύνδεση μεταξύ των ερωτευμένων. Η βαζοπρεσίνη είναι μία ορμόνη, που έχει αποδειχθεί πως σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο, ενώ μία πρόσφατη μελέτη έδειξε πως ορισμένες γενετικές μεταλάξεις στον υποδοχέα της σχετίζονται με την απιστία και τον φόβο της δέσμευσης.

Πρέπει να διαβάσεις  Τελικά υπάρχει χημεία στον έρωτα;

Είναι η σεροτονίνη, η «ορμόνη της χαράς», είναι οι ενδορφίνες, τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου, είναι η αδρεναλίνη και η σωματοτροπίνη.

Κι ίσως να είναι και άλλες ορμόνες. Και ναι, μπορεί να είναι λογικό, το μυστήριο του έρωτα να έχει ιντριγκάρει και την επιστημονική κοινότητα. Για αυτό άλλωστε προσπαθεί να τον αποκωδικοποιήσει και να τον κλείσει σε φυαλίδια και αναλυτικές τεχνικές.

Αλλά, ο έρωτας δεν είναι μόνο χημεία. Είναι ζωή. Καταφτάνει στην πόρτα μας χωρίς να μας προειδοποιήσει. Και εισβάλλει χωρίς καν να μας ρωτήσει. Μας παρασέρνει, μας κόβει την ανάσα, μας καθηλώνει, μας μεταμορφώνει, μας επανατοποθετεί στο χάρτη της ζωής. Είναι ενέργεια, είναι πηγή ζωής. Είναι άπιαστος, διάφανος, αέρινος. Κι ίσως… έτσι καθαρά επιστημονικά… θα έλεγα, πως ίσως καλύτερα να μην χρειάζεται να τον τιθασεύσουμε και να τον περιορίσουμε σε νόμους και κανόνες.

Danai Gerasi
Danai Gerasi
Από μικρό κοριτσάκι το γράψιμο αποτελούσε πάντα για εμένα μία διέξοδο…. ένα καταφύγιο για να κρυφτώ, αλλά και να εκφράσω τις σκέψεις μου. Λατρεύω τις απλές καθημερινές στιγμές, τρελαίνομαι να περνάω χρόνο με μικρά παιδιά και να γίνομαι ένα με αυτά και θεωρώ ότι είμαι ζωντανή όταν χορεύω. Θα ήθελα να ζω σε ένα σπίτι με τεράστιο κήπο, πολλά λουλούδια και έναν μικρό αμπελώνα, κάπου στην επαρχία της Ιταλίας. Ψάχνω συνεχώς νέες προκλήσεις για τον ουρανίσκο μου, λατρεύω την αίσθηση της θάλασσας όταν με αγκαλιάζει, μπορώ να ερωτευτώ παράφορα ένα ζευγάρι παπούτσια και δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς βιβλία, μουσική και αρώματα.

Έχουμε χωρίσει πρόσφατα πρέπει να στείλω ευχές για τη γιορτή του;

Έχουμε χωρίσει 2 εβδομάδες και σύντομα έχει γιορτή. Η σχέση μας ήταν 3 χρόνια και είναι η 3η φορά που χωρίζουμε. Αυτός με χώριζε,...

Τι έμαθα ψάχνοντας για soulmate

Με μια φράση να αποσαφηνίζει και φέτος δυνατά την όποια ερωτική μας ζωή. "Εverybody in this town except us". Κοινώς για όλους υπάρχει κάτι...

Το κόκκινο χάπι είναι η λύση στο dating

Θα μπορούσε να είναι τίτλος από πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα του σεξ. Αλλά όχι το κόκκινο χάπι είναι μια νέα οπτική γωνία που προστάζει να...

3 πράγματα που θέλει ένας Τοξότης από τη σχέση του

Ο Τοξότης ερωτεύεται εύκολα και γρήγορα, αλλά τα συναισθήματά του είναι συχνά αναξιόπιστα. Ωστόσο, δεν είναι ότι ο Τοξότης είναι ανίκανος να έχει μια...

Θέλω να πάω παρακάτω τη γραπτή μας επικοινωνία. Τι να κάνω;

Μου αρέσει κάποιος, είναι 23 ετών και μένει αρκετά μακριά. Δεν μιλάμε έτσι όπως θέλω αλλά μου αρέσει πάρα πολύ. Πως μπορώ να τον...

Σύμφωνα με νέες έρευνες αυτές οι 3 κινήσεις εγγυώνται πιο απολαυστικό σεξ για τις γυναίκες

Μάλλον έχετε ήδη δοκιμάσει με τον σύντροφό σου να κάνετε πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα στο κρεβάτι σας προσθέτοντας ένα sex toy, δοκιμάζοντας κάποιες στάσεις...
Mini Cart 0

Το καλάθι είναι άδειο.

Wishlist 0
Continue Shopping
[index]
[index]