Skip to main content

Ίσως έχεις φανταστεί πολλές φορές τον ιδανικό σύντροφο για εσένα και ίσως άλλες τότες να έχεις πει ότι ένας τόσο υπέροχος άνθρωπος δεν θα γυρνούσε ποτέ να σε κοιτάξει. Η ιδέα που έχεις για την εικόνα σου είναι υπερβολικά αρνητική και είναι εμφανές. Ακόμα και χωρίς να σε γνωρίζω θα σου πω πως το σκεπτικό σου χρίζει βελτίωσης και μάλιστα επειγόντως. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί έχεις τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Ίσως αισθάνεσαι ότι έχεις παραπάνω κιλά ή έντονη ακμή ή ενοχλητική τριχοφυΐα. Ίσως να είσαι ιδιαίτερα εσωστρεφής, να αγχώνεσαι στην ιδέα να μιλάς σε ένα αγόρι ή ακόμα και να πιστεύεις ότι είσαι άχρηστη και ότι δεν κάνεις τίποτα σωστά. Πρέπει να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη. Ειδικά όσον αφορά το θέμα της εξωτερικής εμφάνισης τα γυναικεία κοινωνικά πρότυπα είναι υπερβολικά απαιτητικά και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική μας εικόνα.

Αν ωστόσο, το πρόβλημά σου έγκειται στον χαρακτήρα σου θα σου πω ότι το μόνο ουσιαστικό θέμα που έχεις είναι η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση. Ενδεχομένως να είχες γονείς που δεν σου προσέφεραν την αναγνώριση που ένα παιδί χρειάζεται. Μπορεί ακόμα να είχες και συντρόφους που πίστευαν ότι είσαι λίγη για αυτούς και να έπεισαν και εσένα για αυτή την τελείως απαράδεκτη ιδέα.

Πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι αυτό που εσύ επιλέγεις να είσαι και κανένας δεν σε καθωρίζει

Σαν παιδιά βλέπουμε τον εαυτό μας ακριβώς όπως μας βλέπουν οι γονείς μας. Αν οι γονείς σου προέβαλαν σε εσένα τη δική τους ανεπάρκεια και σε έκαναν να πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανή για πολλά, τότε μεγάλωσες πιστεύοντας σε αυτό. Ήρθε όμως η ώρα να βγάλεις τα γυαλιά που σου “φόρεσαν” οι γονείς σου και να δεις τον εαυτό σου με τα δικά σου μάτια.

Το ίδιο πρέπει να κάνεις και για κάθε σύντροφο που δεν ήταν άξιος να εκτιμήσει έναν άνθρωπο τόσο χαρισματικό όσο εσύ. Βλέπεις ένας πραγματικός άντρας που πιστεύει στον εαυτό του και είναι ανοιχτός συναισθηματικά, δεν έχει καμία ανάγκη να μειώσει καμία κοπέλα και να της πει ότι είναι λίγη. Ίσα ίσα που θα έπρεπε να της θυμίζει όλες τις χάρες που θαυμάζει σε αυτή. Καταλαβαίνεις τώρα πόσο ελλιπείς ήταν αυτοί οι τελείως δυσλειτουργικοί πρώην σύντροφοί σου;

Ήρθε η ώρα να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Όπως αγαπάς εσύ τον εαυτό σου έτσι θα σε αγαπάνε και οι άλλοι. Όπως μιλάς εσύ στον εαυτό σου, έτσι θα σου μιλάνε και οι άλλοι. Αυτό που είσαι, αυτό ελκύεις. Άρχισε λοιπόν να παρατηρείς πως σου συμπεριφέρεσαι. Σε προσέχεις; Σου αναγνωρίζεις όλα τα προσόντα που έχεις; Αν πραγματικά δεν μπορείς να βρεις τίποτα καλό -γιατί πραγματικά η αυτοπεποίθησή σου είναι στα τάρταρα- τότε άρχισε να ρωτάς τους κοντινούς σου ανθρώπους για το ποια πιστεύουν ότι είναι τα όμορφα χαρακτηριστικά σου. Αν υπάρξει άνθρωπος που δεν βρει κανένα, είναι άνθρωπος που πρέπει να βγάλεις από τη ζωή σου χτες. Όλοι έχουμε θετικά χαρακτηριστικά, ψάξε λοιπόν και βρες τα δικά σου.

Στην αρχή θα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να αλλάξεις τελείως τον τρόπο σκέψης σου. Ωστόσο, ξεκίνα με το να βρίσκεις ένα θετικό για κάθε αρνητικό σου. Μπορεί να έχεις όντως πολύ μεγάλη περιφέρεια αλλά θα έχεις μία λεπτή μέση. Μπορεί να είσαι υπερβολικά εσωστρεφής αλλά είσαι ευγενική και γλυκιά όταν μιλάς. Φρόντισε να γράψεις όλα σου τα θετικά χαρακτηριστικά και να εστιάζεις σε αυτά. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι η εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα.

Υπενθύμιζε συχνά (δηλαδή καθημερινά) στον εαυτό σου πως η αρνητική εικόνα που έχεις τώρα για τον εαυτό σου δεν είναι πραγματική. Είναι απλώς η προβολή ανθρώπων που ήταν ανίκανοι να αγαπήσουν και εκείνοι τον εαυτό τους και ένιωθαν την ανάγκη να μειώσουν τους άλλους για να αισθανθούν καλά. Μην ακολουθείς το ίδιο παράδειγμα. Εσύ ξέφυγε απ’ όλα όσα σε έκαναν να πιστεύεις μέχρι τώρα και άρχισε να βλέπεις την πραγματικότητα.

Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος με όμορφα χαρακτηριστικά και ικανή να πετύχεις κάθε σου επιθυμία

featured photo: romankosolapov