Skip to main content

Άμεσα. Πολλές φορές χωρίς καν να μας προειδοποιήσουν. Επιδρούν στο υποσυνείδητο, στο συνειδητό και στα συναισθήματα. Μας πιέζουν κι όμως εμείς αντιστεκόμαστε με δυσκολία. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό παιχνίδι προτύπων. Καλοφτιαγμένο, μέσα από φίλτρα, εικόνες δήθεν ψαγμένες και φράσεις ετοιματζίδικες που κρύβουν μέσα τους τα συναισθήματα τρίτων. Αστείο; Καθόλου. Και έπεται συνέχεια θα έλεγε κάποια και αυτή η κάποια στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαι εγώ.

Στοιχηματίζεις λοιπόν πως εσύ είσαι έξω από όλο αυτό. Βάζεις μια άνω τελεία στο «που καταντήσαμε», συνεχίζεις το καθιερωμένο scroll down σου μήπως και ανακαλύψεις πόσο πιο ‘down’ μπορείς να φτάσεις και τελικά φτάνεις στο ζητούμενο: Πως επιδρούν τελικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη δική μου σχέση;

Η άποψη του Μ. 

Ο Μ. ας πούμε πως είναι η σχέση μου. Βασικά είναι και έχει ολόκληρο όνομα όμως για ευνόητους λόγους θα αρκεστούμε στο γράμμα Μ. Και επειδή το ζητούμενο εδώ είναι πολύ συγκεκριμένο και επειδή η απάντηση του στο δικό μου προβληματισμό υπήρξε τροφή για σκέψη, ομολογώ πως θέλω να την μοιραστώ μαζί σου. Αυτολεξεί λοιπόν τον ρώτησα: Πως επηρεάζουν τη σχέση μας τα social media; Βασικά τι πιστεύεις για αυτά;

Και μου απάντησε:

«Αποξενώνουν όπως και να το κάνεις. Όχι εμάς αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Δημιουργούν την αίσθηση του ανικανοποίητου, ακόμη και αν αισθάνεσαι πως είσαι ο πιο ικανοποιημένος άνθρωπος. Σε σπρώχνουν να αποδεικνύεις καθημερινά ποιος είσαι, πόσο πιο μπροστά μπορείς να φτάσεις με την βοήθεια της οθόνης. Ουσιαστικά αυτή σε τρέχει και εσύ επάνω της για κάποιο λόγο βιώνεις μια εικονική πραγματικότητα. Έχει πλάκα. Μέχρι να σου γίνει έμμονη ιδέα, μετά δεν έχει καθόλου πλάκα. Όσο για τις σχέσεις, από που να το πιάσεις. Να σκέφτομαι τι κάνουν οι άλλοι που δεν κάνουμε εμείς; Να σκέφτομαι τι κάνουμε εμείς  που δεν έκαναν ακόμα οι άλλοι; Πρωταγωνιστές, αυτή είναι η επιθυμία των περισσότερων, λες και δεν είναι στις ζωές τους. Λες και δεν μας φτάνει η παρουσία της σχέσης μας. Αν στη τελική τα social media είναι εδώ για να διευκολύνουν τις σχέσεις, την επικοινωνία, την έμπνευση, τον πόνο, τότε ο μόνος λόγος που δεν συμβαίνει είναι γιατί είμαστε της υπερβολής.»

Της υπερβολής είπε και αμέσως έγιναν triggered χιλιάδες σκέψεις στο μυαλό μου. Όλα τα λόγια του θα μπορούσαν να συνοψιστούν λοιπόν σε αυτό. Στην υπέρμετρη χρήση των social media. Γιατί εφόσον μιλάμε για  σχέσεις, αν επιζητάς την ευτυχία μέσα από την σχέση σου, τότε το φλερτ οπουδήποτε αλλού και αν βρίσκεται, θεωρητικά θα έπρεπε να σε βρίσκει αδιάφορο. Κι ας πρόκειται καμιά φορά για ένεση αυτοπεποίθησης το like που πήρες. Κι ας σου έκανε κοπλιμέντο εκείνος ο άνθρωπος που οι απόψεις σας διαδικτυακά ταιριάζουν τέλεια. Στο κάτω κάτω, ο ενθουσιασμός είναι υγεία, το αν ο ενθουσιασμός βρει χώρο για να μετατραπεί σε κάτι άλλο όμως είναι θέμα χαρακτήρα. Και εκεί κρίνονται όλα, στο χαρακτήρα.

Η υπέρμετρη χρήση

Οτιδήποτε κάνουμε σε υπέρμετρο βαθμό, αυτομάτως γίνεται επιβλαβές για την υγεία μας. Είτε αυτό λέγεται κακή διατροφή, είτε υπερκατανάλωση αλκοόλ, είτε οτιδήποτε έχει τη δύναμη να γίνει εθιστικό. Καλά συγγνώμη,  και τα social media τι σχέση έχουν εδώ; Ακριβώς την ίδια. Αν κάνεις υπερβολική, σχεδόν εμμονική χρήση αυτών, τότε βγαίνεις ‘χαμένος’ και φυσικά στη σχέση σου. Γιατί; Για τους 4 παρακάτω λόγους!

Σύγκριση

Θέλοντας και μη μπαίνεις στη διαδικασία να συγκρίνεις και να συγκρίνεσαι με άλλα ζευγάρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλοντας και μη, τα δικά τους #couplegoals μοιάζουν πιο ενδιαφέρον από τα δικά σας. Γιατί; Γιατί έτσι. Απλά επειδή τυχαίνει να μην είναι και δικά σας. Αυτή η σύγκριση όμως όσο και αν φαίνεται αθώα, μόνο αθώα δεν είναι. Το γιατί άσε να το κρίνει ο χρόνος και ιδανικά επέλεξε να το κρίνεις εσύ, πριν προλάβει να πάρει η σχέση σου την κάτω βόλτα.

Έλλειψη ιδιωτικότητας

Εδώ φάγατε, εδώ κοιμηθήκατε και εδώ ανταλλάξετε όμορφα λόγια αγάπης. Και γιατί να μην το μάθει όλος ο κόσμος αναρωτιέσαι, αφού ήταν όμορφα αυτά τα λόγια, μαζί και τα λουλούδια. Να μη το μάθει γιατί μηδενίζεις την ιδιωτικότητα σου και η ιδιωτικότητα σου είναι ότι πιο σπουδαίο έχεις. Μη το παρακάνεις λοιπόν. Βάλε για μια φορά το κινητό σε αθόρυβη λειτουργία. Ζήσε την ζωή σου και εν ανάγκη πέτα το κινητό σου μακριά. Αν σε έλουσε κρύος ιδρώτας μόνο στην σκέψη, αναρωτήσου το γιατί.

Που πήγε το παρόν;

Γιατί δεν ρωτάς το κινητό σου; Άν έχει γίνει προέκταση του χεριού σου τότε θα χρειαστεί να αναρωτηθείς και αυτό: Περνάω πραγματικά καλά όταν βγαίνω με τη σχέση μου; Αν ναι, γιατί έχω μονίμως το νου μου στο κινητό και στις ειδοποιήσεις μου;

Stalking

Πρόκειται για το στενό μαρκάρισμα της οθόνης του συντρόφου μας. Που ήταν; Με ποιον μίλησε; Ποιος τον κάλεσε σήμερα; Και άλλα τέτοια ωραία που καμία σχέση δεν έχουν με την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Αν είσαι ένα από αυτά τα πρόσωπα, πότε σκοπεύεις να καταλάβεις πως αν θέλει να σου κρυφτεί τότε θα βρει τον τρόπο για να το κάνει; Μάλλον όταν καταφέρεις να δεις την αλήθεια, κυρίως της δικής σου συμπεριφοράς και σκέψης.

Να ξέρεις πως η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια χτίζονται εκτός οθόνης ή και εντός, αρκεί να εμπεριέχουν συναίσθημα και αλήθεια. Γιατί αν δεν υπάρχει εχεμύθεια σε ότι κάνουμε και σε ότι υποστηρίζουμε, τότε τα social media θα αποτελούν απλά το κερασάκι στη τούρτα, και όχι ολόκληρη την αιτία που χάλασε η τούρτα.

Σε τι να ελπίζουμε λοιπόν; Να ελπίζουμε πως θα ληφθούν υπόψιν όλα τα παραπάνω; Να ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα καταλάβουμε τελικά πόσο σημαντικό είναι να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο; Ας ελπίσουμε!