Skip to main content

Οι σχέσεις έχουν, μεταξύ άλλων, τη βασική αρχή του παίρνω-δίνω. Μπορεί και οι δύο να δίνετε και να λαμβάνετε εξίσου ο ένας από τον άλλον. Τι γίνεται όμως όταν εσύ αισθάνεσαι ότι δίνεις πολύ περισσότερα από εκείνον στη σχέση; Ίσως αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετή εσύ για να αξίζεις περισσότερα ή ότι εκείνος αδυνατεί να δώσει για τους δικούς του λόγους. Μπορεί να είναι εγωιστής ή τσιγκούνης ή απλώς να βρίσκεται σε μία περίοδο που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Σε κάθε περίπτωση εσύ αισθάνεσαι πως συρρικνώνεσαι για να χωρέσεις στη σχέση και φυσικά μία τέτοια κατάσταση δεν σε καλύπτει. Πριν κάνεις οποιαδήποτε βεβιασμένη κίνηση, καλύτερα απάντησε στις παρακάτω τρεις ερωτήσεις.

1. Μήπως δίνει αλλά όχι με τον τρόπο που εσύ παίρνεις;

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι δίνουν και παίρνουν.

  1. Αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στον σύντροφό τους
  2. Προσφέρουν υλικά αγαθά όπως π.χ. δώρα
  3. Εκφράζουν λεκτικά τα συναισθήματά τους
  4. Χρησιμοποιούν την σωματική επαφή ή και το σεξ
  5. Κάνουν πράξεις βοηθητικές προς τον άλλον

Κάθε άνθρωπος παίρνει με τον τρόπο που δίνει αλλά σκοπός για μία λειτουργική σχέση είναι να δώσει με τον τρόπο που ο σύντροφός του θα πάρει. Μπορεί για παράδειγμα εσύ να θέλεις να σου εκφράζει την αγάπη του με λόγια. Εκείνος, αντί αυτού, σε παίρνει συνεχώς αγκαλιές και σου κάνει δώρα αλλά δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις λέξεις. Αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν σου δίνει. Είναι απλώς ένας άνθρωπος που έχει διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από εσένα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μία ανοιχτή συζήτηση μαζί του. Αναγνώρισε αυτά που σου δίνει αλλά μίλα και για το τι χρειάζεσαι εσύ να λάβεις. Αντίστοιχα άκου και τις δικές του ανάγκες και φέρσου ανάλογα.

2. Είσαι ειλικρινής απέναντι του ως προς το τι θέλεις;

Πολλές φορές -ειδικά εμείς οι γυναίκες- άλλο θέλουμε και άλλο λέμε ότι θέλουμε. Το πιο παρανοϊκό βέβαια είναι ότι ανεξάρτητα από το τι λέμε, περιμένουμε από τον άλλον να καταλάβει τι πραγματικά θέλουμε και να μας το φέρει. Ωστόσο, έτσι δεν δημιουργούμε κάτι λειτουργικό. Δεν μπορείς να θέλεις σοκολάτα, να του ζητάς να σου φέρει πατατάκια, να σου φέρνει πατατάκια και μετά εσύ να κάνεις παράπονα που δεν σου έφερε σοκολάτα. Φρόντισε λοιπόν πριν τον κατηγορήσεις ότι δεν σου δίνει αυτό που θες να έχεις κάνει ξεκάθαρο σε εκείνον το τι είναι αυτό που θες.

3. Αν ήσουν στη θέση του πως θα αντιδρούσες απέναντί σου;

Μερικές φορές κοιτάμε μόνο το τι θέλουμε εμείς και σε τι κατάσταση είναι η δική μας ζωή, αγνοώντας το τι ανάγκες μπορεί να έχει ο άλλος. Για τη δημιουργία μίας υγιούς σχέσης είναι απαραίτητο και τα δύο άτομα να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να προσπαθούν να αντιληφθούν λίγο πιο ολοκληρωμένα την κατάσταση. Μήπως εκείνος είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιεσμένος από την δουλειά του και δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτά που θέλεις; Μήπως λαμβάνει με διαφορετικό τρόπο από ότι εσύ δίνεις (επιστροφή στην ερώτηση 1) και αισθάνεται παραμελημένος; Μήπως κάνεις κάτι που τον έχει ενοχλήσει και ενώ σου το έχει πει δεν λες να κάνεις κάτι για αυτό; Μπες στην δική του θέση και προσπάθησε να δεις την κατάσταση με τα δικά του μάτια. Αυτή η διαδικασία θα σε βοηθήσει να βρεις τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

featured photo: romankosolapov