Skip to main content

Μου άρεσε και του άρεσα, έτσι μετά από δική του πρόταση αρχίσαμε να βγαίνουμε. Από το πρώτο ραντεβού μου έδειχνε σημάδια χαμηλής αυτοπεποίθησης και κτητικότητας. Στην πορεία κατάλαβα ότι ήταν αρκετά ζηλιάρης και δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Μου ζητούσε να βγάζω συγκεκριμένες φωτογραφίες όταν γύριζα σπίτι (π.χ. με ένα κουτάλι στο χέρι) για να είναι σίγουρος ότι του λέω αλήθεια. Συνεχώς μου ανέφερε ότι θα τον αφήσω για κάποιον άλλον και ζήλευε ακόμα και το αγόρι που είχα στο νηπιαγωγείο. Μετά από δύο μήνες περίπου τον χώρισα γιατί πραγματικά δεν άντεχα. Ένιωθα ότι έβαζε συνεχώς εμπόδια. Τότε γύρισε και μου είπε πως είχε δίκιο από την αρχή ότι θα τον παρατήσω και ότι δεν ήμουν σωστή απέναντί του“.

Ένα τέλειο παράδειγμα ότι εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας

Αυτή την ιστορία άκουσα από μία κοπέλα όταν είχα βρεθεί σε μία κοριτσοπαρέα όπου αποφασίσαμε να μοιραστούμε περίεργες ερωτικές ιστορίες που μας έχουν συμβεί. Ο άνθρωπος αυτός πίστευε τόσο πολύ ότι κάτι θα του συμβεί που το προκάλεσε και μάλιστα δεν κατάλαβε καν ότι εκείνος έκανε σαμποτάζ στον εαυτό του. Η κοπέλα περνούσε ωραία μαζί του αλλά ήταν αυτή η υπερβολική ανασφάλεια του που την απώθησε.

Γιατί να σαμποτάρεις τον εαυτό σου;

Είτε το κάνεις συνειδητά είτε υποσυνείδητα έχεις λόγους να σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Πάρε για παράδειγμα τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Το πιθανότερο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός φοβάται να συνδεθεί συναισθηματικά για να μην πληγωθεί. Έτσι προτιμάει να πιστεύει πως η κοπέλα θα τον αφήσει αργά ή γρήγορα και περιμένει πότε θα βγει αληθινός.

Αυτός είναι ένας κλασικός μηχανισμός άμυνας

Φοβάται ότι αν δεθεί θα πληγωθεί οπότε βρίσκει μία δικαιολογία για να μην επενδύσει σε αυτή τη σχέση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί όλες τις συνθήκες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την πεποίθησή του, ότι δηλαδή η κοπέλα θα τον αφήσει.

Αυτή βέβαια είναι απλώς μία υπόθεση που κάνουμε προκειμένου να εξηγήσουμε πως λειτουργούν οι μηχανισμοί άμυνας. Μπορεί να μη φοβάται ότι θα πληγωθεί. Μπορεί να έχει μία βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι καμία σχέση δεν μπορεί να λειτουργήσει, ή ότι δεν υπάρχουν ποτέ αληθινά συναισθήματα ανάμεσα σε μία γυναίκα και έναν άντρα. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ένα.

Μην προδικάζεις τις καταστάσεις ειδικά αν δεν έχεις κάποια αφορμή

Πρέπει να είσαι πολύ συνειδητή στο τι πιστεύεις για τον άλλον και γιατί το πιστεύεις. Μπορεί όντως να σου έχει δώσει αφορμή για να έχεις αμφιβολίες. Ωστόσο, πολλές φορές οι άνθρωποι προδικάζουν τις καταστάσεις από δικά τους προηγούμενα βιώματα που δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να δημιουργούν τις συνθήκες για να συμβεί αυτό ακριβώς για το οποίο φοβούνται.

Αν λοιπόν βρίσκεις τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, φρόντισε να είσαι πιο συνειδητή ως προς το τι πιστεύεις και τι συνθήκες δημιουργείς. Είναι εύκολο να πέσεις σε παγίδες του μυαλού σου αν δεν είσαι προσεκτική.

featured photo: arthurhidden