Skip to main content

Η ύπαρξη ζητημάτων εμπιστοσύνης είναι κοινή, ακόμη και σε υγιείς σχέσεις. Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι τα έχουν. Τι χαρακτηρίζει τα ζητήματα εμπιστοσύνης; Κυρίως η πλήρης έλλειψη εμπιστοσύνης σε άλλους, περιμένοντας συνεχώς κάποιο είδος προδοσίας και έχοντας έναν ανθυγιεινό φόβο εγκατάλειψης.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην έλλειψη ικανότητας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μερικές φορές, οφείλεται σε μια προηγούμενη τοξική σχέση που οδήγησε σε μια σοβαρή προδοσία της εμπιστοσύνης σου, η οποία σε κάνει να υποψιάζεσαι κάθε σύντροφό σου. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά την τρέχουσα σχέση σου, καθώς η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης δεν είναι κάτι που έρχεται φυσικά.

Τα παρακάτω σημάδια θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις γιατί μάλλον δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς τους άλλους και πώς να μην επιτρέπεις σε αυτό που νιώθεις να επηρεάζει τη σχέση σου.

Είσαι εν αναμονή της επόμενης προδοσίας ακόμα και εάν δεν έχεις τέτοια δείγματα

Η έλλειψη εμπιστοσύνης πηγάζει από την αδυναμία σου να χαλαρώσεις το μυαλό σου και να απολαύσεις μια πραγματική σύνδεση. Είσαι μονίμως σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσεις την προδοσία που θα δεχθείς. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνεις είναι ότι αυτό ακριβώς σου  προκαλεί το να προδίδεις τον εαυτό σου και τις πιθανότητές σου για ευτυχία.

Αποφεύγεις τη δέσμευση

Είσαι διστακτική στο να συνάψεις μια σχέση. Όταν τελικά το κάνεις και ενώ συνεχίζεις να λες στον εαυτό σου ότι η τρέχουσα σχέση σου βρίσκεται στο σωστό δρόμο, από κάτω, γνωρίζεις ότι δεν έχεις επενδύσει πλήρως. Έχεις αναπτύξει μια σοβαρή φοβία δέσμευσης που συνεχίζεις να δικαιολογείς στον εαυτό σου. Είναι απλώς κάτι που θέλεις τρομερά να πιστέψεις, ώστε να συνεχίσεις να μένεις σε ρηχές σχέσεις και να αποφύγεις τους κινδύνους που έρχονται με μια βαθύτερη σχέση.

Δεν ”ανοίγεσαι” σε κανέναν

Ποτέ δεν αφήνεις κανέναν να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό σου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μοιράστηκες τους φόβους και τις ανασφάλειες σου με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο; Ξέρεις ότι αυτό δεν είναι υγιές για την ψυχική σου υγεία; Δεν μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς να μοιράζεσαι τίποτα με κανέναν. Μια μέρα, θα συνειδητοποιήσεις τη σοβαρή συνέπεια αυτού του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Είσαι υπερβολικά καχύποπτη με τα νέα άτομα που μπαίνουν στη ζωή σου

Κάθε φορά που ένα νέο άτομο μπαίνει στη ζωή σου, έχεις την επιθυμία να περιηγηθείς στα social media του για να δεις περί τίνος πρόκειται. Εάν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, μπορείς να καταλάβεις πόσο δυσλειτουργικό είναι αυτό, απλά δεν μπορείς να το σταματήσεις. Δεν θα ήθελες τίποτα περισσότερο από το να εμπιστεύεσαι τους άλλους με περισσότερη ευκολία, αλλά σε δυσκολεύει. Έχει αρχίσει να δημιουργεί μια σφήνα μεταξύ εσένα και των αγαπημένων σου προσώπων, που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεπεραστεί.

Δυσκολεύεσαι να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις

Εάν κάποιος σε προδώσει, δεν κάνεις ερωτήσεις. Τον διαγράφεις από τη ζωή σου. Εάν θεωρείς πως κάποιος δεν είναι τέλειος και αλάθητος, δεν αξίζει μια θέση στη ζωή σου. Αυτό υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που έχεις συνηθίσει. Το να αφήσεις τα πράγματα πίσω σου είναι ακόμη πιο δύσκολο. Γνωρίζεις ότι οι σχέσεις απέχουν πολύ από το τέλειο, και ότι η ικανότητα συγχώρεσης είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά για κάποιο λόγο, απλά δεν μπορείς.

featured photo: unsplash.com/@scottbroomephotography