Skip to main content

Η ιδέα τη συντροφικότητας είναι κάτι που αναζητάμε από αρκετά νεαρή ηλικία στη ζωή μας.

Με μικρές εφηβικές σχέσεις στα μαθηματικά χρόνια, αργότερα στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι περισσότερες από εμάς, έχουμε μεγαλώσει με τη φράση ή την ιδέα του άντρα – στήριγμα, με την ερώτηση σε μεγαλύτερες ξαδέρφες ή ακόμα και σε εμάς τις ίδιες για το «Πότε με το κάλο θα παντρευτείς;» «Πότε θα γίνεις μάνα» και ένα σορό άλλα τέτοια.

Πέραν του ότι όλα αυτά αποτελούν λεπτά προσωπικά ζητήματα και απαγορεύεται να αφήνεις χώρο για ερωτήσεις που ενδέχεται να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, καλό θα ήταν να σκεφτείς πως τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία είσαι μόνη είναι πολύ σημαντικά, περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Αν ανατρέξεις στο παρελθόν σου – όπως όλοι- θα συναντήσεις σχέσεις και περιόδους κατά τις οποίες είχες αλλάξει πάρα πολλά στον εαυτό σου, προκειμένου να παραμείνεις μέσα σε μια σχέση.

Πιθανότατα να είχες αλλάξει συνήθειες, να είχες σταματήσει να κάνεις πράγματα που αγαπάς ή ακόμη και να είχες αποκοπεί από την παρέα σου.

Είναι πολύ σημαντικό για τη δική σου ψυχική υγεία να τα έχεις εσύ καλά με εσένα. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να έχεις εκτιμήσει τις περιόδους της ζωής που ήσουν μόνη. Να έχεις δουλέψει με αυτό και να έχεις βρει τις προσωπικές σου σταθερές και ισορροπίες. Να απολαμβάνεις τις ώρες που αφιερώνεις στον εαυτό σου.

Μια τέτοια περίοδος στη ζωή, θα σου μάθει δεκάδες πράγματα, που και εσύ αγνοούσες.

Θα ανακαλύψεις πως είσαι πιο ανεξάρτητη από όσο πίστευες, θα σε βοηθήσει να πατήσεις στα πόδια σου.

Έπειτα από 3 χρόνια σχέσης και συγκατοίκησης και ενός περίεργου χωρισμού, ήρθε πολύ γρήγορα στη ζωή μου ένας νέος άνθρωπος με τον οποίο επιδίωξα το κάτι παραπάνω. Αρκετά αργότερα, και έχοντας περάσει έναν χρόνο μόνη μου, βλέπω την αλλαγή σε εμένα.

Ο χρόνος αυτός, βοήθησε να συνειδητοποιήσω μερικά πράγματα, μου έδωσε κίνητρα να ασχοληθώ με εμένα, με εξέλιξε. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να έχεις καταλάβει γιατί σημαντικό να μείνεις μόνη, γιατί ο χρόνος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία σου και γιατί μπορεί να σε επηρεάσει καθοριστικά.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, προσωπικά, εκτίμησα τα βράδια που μπορούσα να καθίσω, να διαβάσω ένα βιβλίο, να ακούσω μουσική, να χαθώ μέσα σε δικές μου σκέψεις. Πήγα τις περισσότερες εκδρομές με φίλους, που έχω πάει ποτέ και πέρασα ένα καλοκαίρι γεμάτο εξόδους με τις κολλητές μου, κατάλαβα πως μπορείς να ερωτευτείς πολλά πράγματα στη ζωή και χωρίς την παρουσία συντρόφου. Έκανα πράγματα που ήθελα εγώ χωρίς να σκέφτομαι συνέχεια κάποιον άλλον και χωρίς να ψάχνω την άλλη συγκατάθεση. Γέμισα το πρόγραμμα μου με υπέροχα πράγματα που κατά καιρούς σκεφτόμουν πως θέλω να ασχοληθώ, αλλά διαρκώς αμελούσα.

Κι όλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν μπορείς ή δεν πρέπει να τα κάνεις στη συνθήκη μιας σχέσης, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να τα έχεις εκτιμήσει, στην περίοδο απόλυτης προσωπικής ελευθερίας.

Είναι εξίσου βασικό να έχεις εκτιμήσει τον ίδιο σου τον εαυτό, να τον έχεις αγαπήσει και να μην χρειάζεσαι διαρκώς κάποιον άλλον να το κάνει ή να σου δώσει την επιβεβαίωση. Να μπορείς εσύ να κάνεις χαρούμενη εσένα.

Μέσα από μια τέτοια περίοδο στη ζωή και σκεπτόμενη πως αυτή είναι μια στιγμή για τον εαυτό σου, σίγουρα έχεις να μάθεις πολλά και σιγουρότατα η επόμενη σχέση που θα κάνεις, δεν θα μοιάζει με καμία άλλη… γιατί πολύ απλά, δεν θα μοιάζει εσύ με το πώς ήσουν πριν από αυτό.