Skip to main content

Τα τελευταία χρόνια, η αρραβωνιαστικιά μου και εγώ συναντήσαμε πολλούς νέους ανθρώπους. Και είμαστε πραγματικά περίεργοι και μας αρέσει να ανακαλύπτουμε τι κάνει κάθε άνθρωπο ξεχωριστό.

Κάθε φορά που βγαίνουμε μαζί με καινούργιους φίλους, σχεδόν πάντα απολαμβάνουμε να μιλάμε για τα απίθανα πράγματα που μάθαμε από αυτούς.

«Ο Θωμάς κάνει το διδακτορικό του στη Νευροεπιστήμη. Η έρευνα του για το πώς τα ναρκωτικά επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου μας είναι συναρπαστική».

«Ο Δημήτρης μόλις επέστρεψε από την Ισπανία και μας περιέγραψε πώς έτρεξε με τους ταύρους στην Παμπλόνα».

«Η Νικολέτα και η Άννα μαζεύουν χρήματα για να ανοίξουν κομμωτήριο»

Τελικά, και οι δύο καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε «Ποιος απ’ όλους αυτούς ρώτησε κάτι για εμάς;» Δυστυχώς, η απάντηση είναι συχνά «κανείς τους».

Φυσικά, δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι αγνόησαν ηθελημένα τις καλές ιστορίες μας, αλλά όλο αυτό μας διδάσκει πόσο στηρίζεται η συζήτηση στην απλή και στοιχειώδη περιέργεια.

Είμαι άνετος να ρωτήσω πράγματα που ωθούν τους ανθρώπους να λένε προσωπικές ιστορίες. Ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι πώς να το κάνουν αυτό.

Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να μάθω ποιος είναι πρόθυμος να επενδύσει σε μένα, και ποιος αξίζει να οικοδομήσω μια ισχυρότερη φιλία μαζί του. Επειδή όταν κάποιος είναι περίεργος να μάθει περισσότερα για τη ζωή σου, δείχνει ότι… ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ

Το να δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τους ανθρώπους που γνωρίζεις είναι ζωτικής σημασίας για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους. Το να είσαι πραγματικά περίεργος σε κάνει να ξεχωρίζεις από το υπόλοιπο επιφανειακό πλήθος.

Γιατί η περιέργεια είναι τόσο σημαντική

Όταν αποδέχεσαι την περίεργη φύση σου κερδίζεις πολλά περισσότερα στην κοινωνική επαφή απ’ όσα φαντάζεσαι.

Δημιουργείς ουσιαστικές σχέσεις: Οι άνθρωποι μπορούν να αισθανθούν γνήσια περιέργεια και θα αρχίσουν να αισθάνονται άνετα μαζί σας. Στην πραγματικότητα θα μοιραστούν τις αληθινές τους απόψεις, τις αξίες, την προσωπικότητα τους και θα μπουν σε συζητήσεις που προκαλούν σκέψη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κινηθείτε μετά από μικρές συζητήσεις σε σημαντικές, αμοιβαίες σχέσεις.

Σε βγάζει από τον μικρόκοσμο σου. Εάν ενδιαφέρεσαι πραγματικά να γνωρίσεις κάποιον, κάνεις περισσότερες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Αυτό σε αναγκάζει επίσης να είσαι καλός ακροατής και να επικεντρωθείς στο άλλο άτομο και όχι να ανησυχείς για το τι πρέπει να πεις για να φαίνεσαι κουλ.

Εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Όταν είσαι περίεργος για τους άλλους, αυτοί οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν τον αληθινό εαυτό τους. Αυτό σου επιτρέπει να αξιολογήσεις αν το άτομο αυτό έχει τις ιδιότητες που αναζητάς σε μια κοινωνική σχέση. Μόνο τότε μπορείς να επιλέξεις αν είναι κατάλληλο για σένα αντί να προσπαθείς απλώς να πουλήσεις τον εαυτό σου. Έτσι κερδίζεις κάτι ακόμη:

Χτίζεις το ενδιαφέρον σου για ανθρώπους που δεν θα πρόσεχες αλλιώς. Δεν είναι βαρετοί οι άνθρωποι, απλά δεν τους ενθαρρύνεις σωστά να ανοιχτούν, ώστε να δημιουργήσεις βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις μαζί τους και να δεις την συναισθηματική τους πλευρά. Η δική σου προσπάθεια είναι που τους κάνει ενδιαφέροντες.

Γιατί αποτυγχάνει η περιέργεια για πολλούς άνδρες

Όταν παρουσιάζω τη δύναμη της περιέργειας σε μερικούς ανθρώπους, είναι σκεπτικοί ως προς το αποτέλεσμα. Μου λένε ότι έχουν κάνει ερωτήσεις και δε τους έχουν οδηγήσει πουθενά. Ωστόσο στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες τους αφορούν πάντα τα ίδια βαρετά θέματα.

Εάν αισθάνεσαι έτσι, είναι επειδή εκφράζεις την περιέργεια σου με λάθος τρόπο. Συνήθως σαμποτάρεις τον εαυτό σου κάνοντας ένα από αυτά τα τέσσερα πράγματα:

1 . Έχεις κρυφά κίνητρα. Δεν είσαι πραγματικά ενθουσιασμένος για τις ιστορίες των ανθρώπων και τι τους καθιστά μοναδικούς. Αντίθετα, επικεντρώνεσαι στην αναζήτηση της έγκρισης και της συμπάθειας τους. Δεν νοιάζεσαι για την προσωπικότητα της κοπέλας, απλά θέλεις να πάρεις τον αριθμό της και να βγείτε. Ή απλώς κάνεις ερωτήσεις για να φανείς ευγενικός, ενώ στην πραγματικότητα μονοπωλείς την συζήτηση.

Οι άνθρωποι μπορούν να ξεχωρίσουν την γνήσια από την ψεύτικη περιέργεια και δεν θα ανοιχτούν αν δεν είσαι ειλικρινής. Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τη νοοτροπία σου όταν συναντάς ανθρώπους από το «Πώς να τον κάνω να με συμπαθήσει;» και το «Τι όφελος μπορώ να έχω από αυτόν» στο «Ποιοι πραγματικά είναι αυτός;»

Λύση: Βγες έξω και βάλε στόχο σε ένα βράδυ να μάθεις κάτι ενδιαφέρον για κάθε άτομο που συναντάς. Δεν επιτρέπεται να φλερτάρετε ή να προσπαθήσετε να είστε το επίκεντρο της προσοχής. Πρέπει να τους ενθαρρύνετε να μονοπωλήσουν εκείνοι το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας.

Δεν ξέρεις τι να ρωτήσεις. Μερικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους άλλους, αλλά δεν έχουν ιδέα από πού να ξεκινήσουν. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να κάνεις δύο πράγματα: άκου προσεκτικά και βρες τι σε ενθουσιάζει να μάθεις για τον άλλο. Όσο περισσότερο ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το θέμα, τόσο πιο εύκολο είναι να βρεις τις σωστές ερωτήσεις.

Λύση: Επειδή υπάρχουν πολλά που πρέπει να πούμε για την παρουσία σας αυτή τη στιγμή, σας προτείνω να διαβάσετε τα άρθρα μου και το βιβλίο μου για να δείτε πώς ξεκινάει και διατηρείται μία συζήτηση ενδιαφέρουσα.

Όσο για το τι ακριβώς να ρωτήσετε … Καταγράψτε 5-10 θέματα για τα οποία είστε πολύ παθιασμένοι. Με βάση αυτά ως αρχικές ιδέες, ξεκινήστε να δημιουργείτε μια λίστα με ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτά τα θέματα.

Κάνεις ανάκριση στους ανθρώπους. Κάνεις «νεκρές» ερωτήσεις και φυσικά λαμβάνεις ξερό ναι ή όχι ως απαντήσεις.

Το να είσαι περίεργος δεν σημαίνει ότι θα τους τρελάνεις στις ερωτήσεις. Σημαίνει να ζητάς από τους ανθρώπους να ανοιχτούν και στη συνέχεια να κάνουν τις δικές τους δηλώσεις και να μιλήσουν μαζί σου.

Λύση: Ξεκίνα μόνο με ανοιχτές ερωτήσεις που απαιτούν πιο ουσιαστική ανταπόκριση από τους ανθρώπους από ένα ξερό ναι και όχι. Αυτό θα τους κάνει να αποκαλύψουν περισσότερα για τον εαυτό τους και να παρέχουν περισσότερο περιεχόμενο από το οποίο μπορείτε να χτίσετε μία ουσιαστική συζήτηση.

Στη συνέχεια, εξασκήσου περιορίζοντας τον εαυτό σου σε μία ή δύο ερωτήσεις στη σειρά το πολύ. Μόλις κάνεις μια ερώτηση και λάβεις μια απάντηση από το άλλο άτομο, θα πρέπει να απαντήσεις με μια δήλωση. Θα μπορούσες να αναφέρεις κάτι που ξέρεις σχετικά, να κάνεις μια παρατήρηση, να τον συγχαρείς, να πεις τη γνώμη σου ή να κάνεις ένα αστείο.

Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία να χτίσεις σταδιακά τον αυτοσχεδιασμό σου.

Παραμένεις σε επιφανειακό επίπεδο. Μετά τις συνηθισμένες μικρές συζητήσεις για καριέρα, χόμπι, φαγητό, κ.λπ., οι ερωτήσεις σου πρέπει να γίνουν πιο προσωπικές. Διαφορετικά, η συνομιλία παραμένει στάσιμη και δεν περνάς σε συζήτηση επόμενου επιπέδου με τους ανθρώπους.

Λύση: Πρέπει να είσαι πρόθυμος για οικειότητα. Πρέπει να ασχοληθείς ερωτήματα σχετικά με τα αληθινά πάθη, τους φόβους, τις ασυνήθιστες απόψεις, τα μυστικά, το σκοτεινό χιούμορ και ναι, τη σεξουαλικότητά τους (αν είναι κάποιος που σας ενδιαφέρει). Πρέπει να είσαι τολμηρός.

Αυτό σημαίνει να είσαι ευάλωτος απέναντι τους και να μοιράζεσαι τις προσωπικές σου λεπτομέρειες.

Ας μιλήσουμε για το πώς θα το εφαρμόσουμε.

Κάνοντας την περιέργεια στην πράξη

Γίνε δημιουργικός με αυτό που θέλετε να ανακαλύψεις για τους ανθρώπους. Θα προτιμούσα να ασχολείσαι να ζητάς προοπτικές, εκτός του τείχους ή προκλητικές ερωτήσεις παρά να παραμείνεις δειλός και ποτέ να μην γίνεσαι ουσιαστικός.

Να είσαι περίεργος για…

Τη σχέση τους με την οικογένειά τους. Πώς ήταν να μεγαλώνουν ως μοναχοπαίδια; Πώς περνούσαν με τα αδέρφια τους, πώς είναι η ζωή τους μακριά από το σπίτι αν μετακόμισαν;

Τον καλύτερο φίλο τους: Γιατί είναι αυτός ο καλύτερος φίλος τους; Τι τον κάνει να κατέχει μια τέτοια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους; Πώς συναντήθηκαν; Πώς έχει αλλάξει ο φίλος τους ως άτομο μέσα στα χρόνια; Ποια είναι η πιο σημαντική αξία ή ιδέα που έχουν μάθει από αυτόν

Τις απόψεις τους για την προσωπική ελευθερία. Πώς εκτιμούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής ; Τι πιστεύουν για την κοινωνική δικτύωση, πόσο άνετα νιώθουν με κόσμο.

Την σεξουαλικότητα και τις απόψεις τους για το σεξ. Τι τους ανάβει και δε το λένε εύκολα στον κόσμο; Πόσο σύντομα αποφασίζουν να κάνουν σεξ με κάποιον που σου τους αρέσει; Πώς νιώθουν για κάποιον που επιλέγει το περιστασιακό σεξ;

Την δουλειά τους. Εκτός από το τι ακριβώς κάνουν, τι τους αρέσει στην καριέρα τους; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά; Ποιο είναι το έργο στο οποίο εργάστηκαν πρόσφατα και νιώθουν πραγματικά περήφανοι;

Το πραγματικό τους πάθος. Είναι η καριέρα τους ή κάτι άλλο; Θα δέχονταν λιγότερα χρήματα για κάτι που θα αγαπούσαν; Αγαπούν τη δουλειά τους ή την κάνουν από ανάγκη και το πάθος τους εστιάζει αλλού;

Τα ταξίδια τους. Εξερευνητής, τουρίστας ή άγριος τυχοδιώκτης; Ποια διδάγματα έχουν μάθει από άλλους πολιτισμούς; Υπήρξε κάποιος τόπος με βαθιά επίδραση που τους άλλαξε τη ζωή; Πού θα ξαναπήγαιναν ευχάριστα και γιατί;

Τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά τους. Ποια είναι η ένοχη ευχαρίστησή τους ότι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους; Ποια εκλεκτική τέχνη ή φαγητό απολαμβάνουν; Ποια είναι αυτά που μερικοί άλλοι άνθρωποι έχουν ακούσει;

Τους φόβους και τις ανασφάλειες τους. Τι είναι αυτό που φοβούνται, ακόμα κι αν δεν είναι λογικό; Ποιους φόβους προσπαθούν να ξεπεράσουν;

Τις πεποιθήσεις τους για τον έρωτα και τις σχέσεις. Τι πιστεύουν ότι αποτελεί αληθινή αγάπη; Ο έρωτας με την πρώτη ματιά υπάρχει και το έχουν βιώσει; Η περίοδος του έρωτα σε μια σχέση πότε τελειώνει; Ποιες είναι τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία που επιζητούν σε έναν σύντροφο;

Σκέψου πώς αισθάνεσαι όταν έχεις κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται για σένα. Πώς νομίζεις ότι θα αισθάνονται άλλοι άνθρωποι όταν νιώθουν ότι θέλεις πραγματικά να τους γνωρίσεις;

Αν θέλεις να δημιουργήσεις περισσότερες σχέσεις με περισσότερους ανθρώπους, απλά πρέπει να κάνεις τις σωστές ερωτήσεις. Απόλαυσε την αίσθηση της περιέργειας και τα εποικοδομητικά αποτελέσματα της.