Skip to main content

Και να ‘μαι λοιπόν σε ένα επαρχιακό μπαρ Παρασκευή βράδυ. Δίπλα μου είναι ένας νέος πελάτης και αρχίζει να νιώθει νευρικός. Έχουμε εντοπίσει τρία πανέμορφα κορίτσια που κάθονται στο τραπέζι που χαζογελάνε και κοιτάζουν γύρω τους.

«Προχώρα προς το μέρος τους και να είσαι ευθύς και άμεσος», του λέω. «Πες τους ότι τις παρατηρείς και σου φάνηκαν διασκεδαστικές και να μπορούμε να καθίσουμε στην παρέα τους»

Με κοιτάζει με δυσπιστία. Είναι η πρώτη αντίδραση που λαμβάνω όταν εξηγώ για πρώτη φορά στους πελάτες μου την «απλή προσέγγιση»

«Μα…. αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Χρειάζομαι κάτι πιο ενδιαφέρον από αυτό. Όλες οι συμβουλές που έχω διαβάσει αναφέρουν ότι πρέπει να κάνω ή να πω κάτι πολύ κουλ» μου λέει διστακτικά.

«Όχι δεν πρέπει! Αυτά είναι βλακείες! Πρέπει να παραμείνεις απλός και άνετος. Δεν χρειάζεσαι κάποια εξωπραγματική ατάκα γνωριμίας. Αντιθέτως, η ειλικρίνεια και η αμεσότητα υποδεικνύουν θάρρος και άνεση και τα κορίτσια το αναγνωρίζουν και το εκτιμούν αυτό. Πας, δοκιμάζεις την άμεση προσέγγιση και αν είναι θετική απλώς κάθεσαι μαζί της» του απάντησα

Συνεχίζει ωστόσο να διστάζει και αισθάνομαι ότι το άγχος του να αυξάνεται. Με κοιτάζει και λέει: «Δεν μπορώ. Δεν μου φαίνεται σωστό… άστο καλύτερα»

Βλέπω ότι έρχεται η ώρα να αναλάβω δράση: «Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει πίεση. Θέλεις να σου δείξω πώς γίνεται;» ρωτάω και γνέφει καταφατικά.

Περπατώ προς την μία κοπέλα με χαμόγελο και επαναλαμβάνω ακριβώς αυτό που είπα στον πελάτη μου να πει. Τα μάτια της αστράφτουν και αμέσως απαντάει «Φυσικά!» Κάθομαι, του κάνω νόημα και συνεχίζω την συζήτηση. Μισή ώρα αργότερα, είχαν ήδη ανταλλάξει αριθμούς και κανονίσει ραντεβού.

Την επόμενη μέρα λαμβάνω mail από τον πελάτη:

«Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι πήγες σε εκείνα τα κορίτσια του μπαρ και τους μίλησες έτσι απλά… και λειτούργησε κιόλας. Μπορώ να πω ειλικρινά ότι ήταν η πιο διασκεδαστική βραδιά που είχα εδώ και πολύ καιρό»

Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω τέτοια e-mail. Είναι δική μου δουλειά να αποβάλλω τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να δείξω στους πελάτες μου πόσο εύκολο μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να είναι.

Δεν σε κατηγορώ που θεωρείς περίπλοκα πλάσματα τις γυναίκες. Πιθανότατα έχεις διαβάσει τόσες πολλές συμβουλές φλερτ στο διαδίκτυο από αυτοαποκαλούμενους γκουρού που δεν συνειδητοποιείτε πόσο έχουν εξωραϊστεί οι ιστορίες τους.

Πρέπει να θυμάσαι ότι αυτοί οι γκουρού τρέχουν πρωτίστως μία επιχείρηση και βασικό τους κόλπο marketing είναι να σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής και ότι στερείσαι δυνατοτήτων, τις οποίες υπόσχονται να σου πουλήσουν πανάκριβα.

Έτσι δημιουργούν την ιδέα ότι ένας PUA είναι ένας μυθικός υπερήρωας. Ότι μπαίνει  σε ένα δωμάτιο όπως ο Τζέιμς Μποντ, λέει όλα τα σωστά πράγματα και κάθε κορίτσι πέφτει ξερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απογοητεύεσαι και να κατηγορείς τον εαυτό σου που δεν είσαι όπως αυτοί.

Αισθάνεσαι μουδιασμένος και φοβάσαι να πλησιάσεις ωραίες γυναίκες και να τους μιλήσεις. Σκέφτεσαι: «Πρέπει να μάθω τις ρουτίνες τους. Πρέπει να σκεφτώ την επόμενη τακτική. Πρέπει να μιλήσω όπως θέλουν. Αν μόνο ήξερα μία φράση κλειδί… Πρέπει να είμαι τέλειος. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτύχει.»

Επέτρεψε μου να σου χαλάσω το όνειρο: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΕΙΟ ΦΛΕΡΤ. Το πιστεύεις ή όχι, οι PUAs είναι άνθρωποι όπως εσύ και με το να τους εξιδανικεύεις σαν θεούς καταστρέφεις την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία σου χωρίς λόγο.

Ξέρεις πόσες φορές έχω απορριφθεί; Ή πόσες βλακείες έχω πει; Πόσες χυλόπιτες έχω φάει και πόσες αμήχανες στιγμές ακολούθησαν τα κρύα ανέκδοτα μου;

Και ξέρεις κάτι; Ακόμα κι αυτό είναι επιτυχία. Με τα χρόνια έχω συνειδητοποιήσει ότι με το να είσαι ο εαυτός σου έχεις ακόμα περισσότερες πιθανότητες. Τα κορίτσια θα σου δώσουν πολλαπλές ευκαιρίες, παραβλέποντας τις γκάφες σου.

Φυσικά, είναι λογικό να θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες σου. Εξακολουθείς να θες να εξασκήσεις τη γλώσσα του σώματος και την οπτική επαφή. Θέλεις να κερδίζεις χαμόγελα και να πάνε όλα τέλεια.

Αλλά να θυμάσαι ότι ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να είναι ατελής. Σταμάτα να προσπαθείς να βρεις τις σωστές ατάκες. Σταμάτα να υπεραναλύεις κάθε πιθανό αποτέλεσμα πριν μιλήσεις και κυρίως σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την ιδανική εικόνα του Καζανόβα που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου.

Βγες, πειραματίσου, κάνε λάθη και βελτιώσου μέσα από αυτά! Η μόνη πραγματική διαφορά ανάμεσα σε σένα και αυτούς τους “τέλειους PUAs” είναι η εμπειρία.