Σίγουρα έχει ακούσει ή και έχεις βιώσει το το “it’s complicated” status στην προσωπική σου ζωή. Αυτός ο όρος συνήθως αναφέρεται σε σχέσεις οι οποίες δεν έχουν την κλασική δομή των σχέσεων. Για παράδειγμα, η αποκλειστικότητα είναι αμφισβητήσιμη ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που την καθιστούν μπερδεμένη. Μήπως όμως τελικά δεν είναι το είδος της σχέσης μπερδεμένο αλλά οι άνθρωποι που την αποτελούν; Και αν τελικά αυτό συμβαίνει, γιατί κάνουμε τις καταστάσεις περίπλοκες από μόνοι μας;
Ο ορισμός μας για τη σχέση διαφέρει
Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια της σχέσης καθώς και τους τρόπους με τους οποίους δείνει και λαμβάνει αγάπη. Αυτές οι διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους διότι ο καθένας μιλά και δρα βάση των δικών του αντιλήψεων χωρίς να αντιλαμβάνεται τη θέση του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται παρεξηγήσεις και κενά και αισθανόμαστε περισσότερο την απόσταση παρά την επαφή με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας.
Θεωρούμε την αγάπη ανιδιοτελή
Αυτό σημαίνει ότι αγαπάμε τον άλλον όπως είναι, ακόμα και αν δεν μας συμπεριφέρεται σωστά. Είναι αλήθεια πως πρέπει να αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι χωρίς να προσπαθούμε να τους αλλάξουμε. Ωστόσο, το να ανεχόμαστε συμπεριφορές που δεν μας αξίζουν καθιστά τη σχέση ψευδή και ανισότιμη. Αυτό συμβαίνει διότι στα αλήθεια ο ένας (που έχει λάθος στάση) φαινομενικά έχει το πάνω χέρι, ενώ ο άλλος είναι το θύμα που τα υπομένει όλα στο όνομα της αγάπης που νιώθει.
Η αγάπη δεν είναι ανιδιοτελής. Πάντοτε όλοι έχουν κάτι να κερδίσουν για αυτό και κάθονται σε μία κατάσταση ακόμα και αν δεν τους κάνει. Ακόμα και το υποτιθέμενο θύμα του παραδείγματος έχει κάτι να κερδίσει. Για παράδειγμα, μπορεί μένοντας σε αυτή την κατάσταση να καλύπτει τη μοναξιά του ή να κερδίζει μία οικονομική ασφάλεια. Αποκλείεται όμως να υπομένει ψυχοφθόρες καταστάσεις χωρίς να κερδίζει κάτι. Αυτό σημαίνει πως στα αλήθεια δεν υπάρχει θύμα όπως δεν υπάρχει και ανιδιοτελής αγάπη.
Αρνούμαστε να παραδεχτούμε πως δεν υπάρχει συμβατότητα
Μπορεί να είστε πολύ ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για μία υγιή σχέση. Απαραίτητο συστατικό είναι να υπάρχει και συμβατότητα. Αν, για παράδειγμα, ο ένας θέλει παιδιά και ο άλλος όχι τότε δεν υπάρχει συμβατότητα. Αυτό σημαίνει πως είτε ο ένας πρέπει να αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τα θέλω του άλλου είτε αργά ή γρήγορα καθένας θα επιλέξει τα θέλω του και θα επέλθει χωρισμός. Σε καταστάσεις λοιπόν που δεν υπάρχει συμβατότητα αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, μένουμε σε μία σχέση μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Ξέρουμε εξ’ αρχής ότι δεν θα δουλέψει αλλά ως γνωστών η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Μέχρι να πεθάνει λοιπόν παραμένουμε σε μία “it’s complicated” κατάσταση ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει και θα αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε.
Καταλήγουμε λοιπόν στο γεγονός ότι τελικά δεν είναι οι σχέσεις από μόνες τους περίπλοκες αλλά οι άνθρωποι τις κάνουμε. Αν βρεθείς σε μία “it’s complicated” κατάσταση θα πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά ποια είναι τα καταστήσεις σαφές στον άλλον -με τον δικό σου τρόπο- τι σημαίνει για εσένα σχέση και πως αντιλαμβάνεσαι την αγάπη. Μην αφήσεις τις καταστάσεις να παρεξηγηθούν από απλή έλλειψη επικοινωνίας. Επίσης να είσαι πολύ ξεκάθαρος με τα θέλω σου και με το πόσο ρεαλιστικά είναι πάντα σε σχέση με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Έτσι θα αποφύγεις τις μπερδεμένες καταστάσεις.
featured photo: www.unsplash.com / @armedshutter