Όταν κάποιος σε χειραγωγεί στην ουσία σε εξαναγκάζει ψυχολογικά να κάνεις κάτι που μάλλον δεν θέλεις να κάνεις. Μπορεί να αισθάνεσαι υποχρεωμένη να το κάνεις ή να φοβάσαι και να αισθάνεσαι ένοχη στην περίπτωση που δεν το κάνεις. Αν βρίσκεις τον εαυτό σου σε μία τέτοια θέση, τότε μόλις κατάλαβες ότι βρίσκεσαι σε μία χειριστική σχέση.
Αν δεν είσαι σίγουρη για το αν είναι όντως χειριστικός μπορείς να διαβάσεις πρώτα: Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια μιας χειριστικής σχέσης. Αν πάλι δεν είσαι σίγουρη για το πως πρέπει να συμπεριφερθείς εσύ, διάβασε παρακάτω.
Η χειραγώγηση χρησιμοποιεί τρία βασικά αισθήματα: φόβο, υποχρέωση και ενοχή
Οποιοσδήποτε χειριστικός σύντροφος θα σε πείσει πως ό,τι κάνει το κάνει επειδή σε θέλει και θα πατήσει σε αυτό για να σε γεμίσει με ενοχές. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ενοχές για να σε κάνει να κάνεις αυτό που θέλει. Παράλληλα θα σε κάνει να φοβάσαι την αντίδραση που εκείνος θα έχει αν δεν κάνεις αυτό που θέλει.
Σιγά σιγά θα αρχίσει όλη αυτή η ψυχοφθόρα κατάσταση να σου φαίνεται φυσιολογική. Φυσικά ο τρόπος του είναι τόσο ύπουλος που δεν θα καταλάβεις καν πως από ένα ονειρεμένο πρώτο ραντεβού έχεις καταλήξει να νιώθεις άβολα με τον υποτιθέμενο άνθρωπό σου.
Οι χειριστικές συμπεριφορές είναι απαγορευτικές σε μία λειτουργική και υγιή σχέση
Για αυτό αν ταυτίζεσαι με τα παραπάνω πάρε απόφαση ότι πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου και να αλλάξεις τα πράγματα γιατί ο χειριστικός άνθρωπος είναι τόσο βολεμένος μέσα σε αυτή που δεν θα κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι. Αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις διάβασε τα παρακάτω.
Σταμάτα να κάνεις τη μαριονέτα στα χέρια του και παρατήρησε
Όταν είσαι εμπλεκόμενη σε μία κατάσταση είναι δύσκολο να δεις με καθαρά μάτια. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν μπορείς να καταλάβεις τι και για αυτό συνεχίζεις να παίζεις το παιχνίδι του. Αντί να συνεχίζεις να παίζεις, σταμάτα. Μην απαντήσεις σε αυτό το μήνυμα που σου λέει ότι εσύ φταις. Μην κάνεις το χατίρι του επειδή φοβάσαι τις συνέπειες. Μείνε ακίνητη και παρατήρησε τι ακριβώς συμβαίνει. Που βρίσκεται αυτός και που εσύ. Πώς νιώθει αυτός και πως εσύ. Πόσο υγιές είναι όλο αυτό για μία σχέση; Καθόλου ίσως;
Πάρε απόφαση ότι δεν είσαι εσύ υπεύθυνη για τα συναισθήματα κάποιου άλλου
Αν εκείνος δεν αισθάνεται καλά είναι επειδή εκείνος το προκάλεσε. Ακόμη και αν εσύ του έδωσες αφορμή για να σε κατηγορήσει, στοιχηματίζω ότι αυτή η αφορμή δεν είναι αρκετή για να γίνει ο άλλος επιθετικός (ή και αμυντικά επιθετικός) απέναντί σου. Αν εκείνος δεν αισθάνεται καλά είναι επειδή έχει πολλές ανασφάλειες (αν δεν είχε δεν θα ήταν χειριστικός) και είναι κάτι που πρέπει να λύσει με τον εαυτό του. Σταμάτα λοιπόν να προσπαθείς να τον κάνεις να αισθανθεί καλά γιατί ό,τι και να κάνεις δεν θα είναι ποτέ αρκετό.
Κάνε ξεκάθαρα τα όριά σου
Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν άθλια όρια και δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν που τελειώνουν τα δικά τους όρια και που ξεκινάει η δική σου ελευθερία. Εκτός αυτού, τις περισσότερες φορές είναι κτητικοί και αντί να σε αντιλαμβάνονται ως ένα ελεύθερο άτομο που επιλέγει να είναι μαζί τους, σε αντιλαμβάνονται ως κτήμα τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να θέλεις και να κάνεις ό,τι θέλουν εκείνοι να κάνεις. Καταλαβαίνεις ελπίζω ότι αυτό είναι ο ορισμός της δυσλειτουργίας. Μην μπεις στην ιδιοκτησία τους. Δεν είσαι αντικείμενο, είσαι ελεύθερος άνθρωπος και οφείλεις -πρώτα απ’ όλους στον εαυτό σου- να θέτεις τα όριά σου. Άλλωστε ο θεσμός των ορίων είναι ο πρώτος και βασικός κανόνας για λειτουργικές σχέσεις. Αν πάλι τα όρια είναι ένα λεπτό θέμα για εσένα, αξίζει να διαβάσεις αυτό το κείμενο: Όταν θα ορίσεις τα όρια στη σχέση σου θα ανακαλύψεις και τις δυνατότητές της.
Άκου τα συναισθήματά σου
Είμαι σίγουρη πως ακόμα και όταν δεν μπορείς να βάλεις σε λέξεις τι ακριβώς συμβαίνει υπάρχουν μέσα σου αρνητικά συναισθήματα που δεν μπορείς να εξηγήσεις γιατί τα αισθάνεσαι. Τα συναισθήματα είναι οι οδηγοί μας στη ζωή. Αν αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι επειδή όντως κάτι δεν πάει καλά. Μήπως εκείνος έκανε κάτι άσχημο και φορτώνει την ευθύνη σε εσένα; Μήπως σε κατηγορεί άδικα; Μήπως σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι ιδιοκτησία του χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι θέλεις εσύ; Μπορεί κάτι απ’ αυτά, μπορεί και κάτι άλλο. Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να μάθεις να σε ακούς. Πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τα συναισθήματά σου και να επικεντρώνεσαι σε αυτά ειδικά όταν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά.
Μη συμπεριφέρεσαι “σαν να μην έγινε τίποτα”, η χειραγώγηση είναι από τις χειρότερες συμπεριφορές μέσα σε μία σχέση
Δεν πρέπει να ανέχεσαι τέτοιες συμπεριφορές από όποιον και αν προέρχονται. Αν θέλεις λοιπόν τα πράγματα να αλλάξουν πρέπει πρώτα εσύ να αλλάξεις θέση. Άλλαξε λοιπόν τη στάση σου απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σώσεις τον εαυτό σου από μία ψυχοφθόρα κατάσταση.
Επίσης, είναι ο μόνος τρόπος να σώσεις τη σχέση σου αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν συμμορφωθεί και ο απέναντι με τη νέα σου στάση. Αν πάλι δεν συμμορφωθεί, θα έχεις ήδη φτάσει στο σημείο να καταλάβεις πόσο λίγο είναι αυτό το άτομο για εσένα.
featured photo: nd3000