Skip to main content

Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Γιατί δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει και πολύ σε κάποιες σχέσεις. Μπορεί να κάνεις μια σχέση και ξαφνικά να βρεθείς αιχμάλωτος. Να μην μπορείς λεπτό να ανασάνεις και να μην καταλαβαίνεις τι συμβαίνει. Που είναι το λάθος.

Τι έγινε ρε παιδιά;

Είσαι σε μια σχέση και αγαπάς. Περνάς καλά και όλα είναι ωραία. Και ξαφνικά αρχίζεις να πνίγεσαι. Σαν να μην έχεις χώρο πια δικό σου. Το εμείς έχει αντικαταστήσει το εγώ κι εσύ δεν μπορείς να το διαχειριστείς.

Απόλυτα λογικό. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι το έτερον ήμισυ έχει αγκιστρωθεί πάνω σου. Έχει προσκολληθεί τόσο πολύ πάνω σου, που ρουφάει ακόμα και τον αέρα που αναπνέεις. Κι αυτό ούτε υγιές είναι, ούτε δείγμα ενδιαφέροντος είναι.

Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι, νιώθει ανασφάλεια. Μπορεί να έχει πληγωθεί και να μην εμπιστεύεται.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση, που απλά να ζηλεύει και να θέλει να σε έχει κάτω από τον έλεγχο τ@. Να θέλει να επεμβαίνει στη ζωή σου και να σε χειρίζεται.

Ότι πραγματικά κι αν συμβαίνει, δεν είναι μια υγιής κατάσταση. Σίγουρα θα βλάψει τη σχέση σας και υπάρχει πιθανότητα να βλάψει κι εσένα προσωπικά.

Τα σημάδια

Αν λοιπόν, νομίζεις ότι ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, αλλά δεν είσαι κι 100% σίγουρ@, παρακάτω σου παραθέτουμε κάποια σημάδια προσκόλλησης, για να δεις αν όντως ταυτίζεσαι με αυτό το σενάριο.

-Συνεχή τηλεφωνήματα.

Εάν χτυπάει το τηλέφωνό σου συνέχεια, άνευ λόγου, έτσι απλά για να σε ακούσει, τότε υπάρχει θεματάκι. Καταρχάς ενοχλεί. Κατά δεύτερον κουράζει και κατά τρίτον Βαριέσαι.

-Απροσδόκητες επισκέψεις.

Το χειρότερο. Εισβάλλει στον ιδιωτικό σου χώρο και μάλιστα ακάλεστ@. Και ναι είναι η χειρότερη εκδοχή γιατί δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και χειριστικές τάσεις.

-Ανάκριση.

Εάν σου κάνει συνεχείς ερωτήσεις για το που ήσουν, με ποιους ήσουν, γιατί ήσουν, τι ώρα γύρισες, τι φορούσες και άλλα τέτοια τραγικά, πρέπει να το δεις αλλιώς το πράγμα. Πολύ απλά δεν γίνεται.

Αν λοιπόν, βρίσκεις τον εαυτό σου να υποφέρει ή τουλάχιστον να ενοχλείται από τέτοιες συμπεριφορές, υπάρχει πρόβλημα. Σύντομα θα αρχίσεις να αποκρύπτεις πράγματα, για να αποφύγεις την ανάκριση. Θα αρχίσεις να βρίσκεις δικαιολογίες και θα τ@ν αποφεύγεις. Και τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Η λύση

Αν λοιπόν, @ σύντροφός σου είναι της προσκολλήσεως, τότε κάπως θα πρέπει να διαχειριστείς αυτή τη συμπεριφορά.

Οι οικογενειακοί σύμβουλοι είναι πάντα μια καλή και ως επί το πλείστον μια επιτυχημένη λύση. Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, τότε η καλύτερη μέθοδος είναι η ειλικρίνεια.

Μίλησε με ειλικρίνεια και ηρεμία στ@ σύντροφό σου. Εξήγησέ τ@ τι σε ενοχλεί και γιατί σε ενοχλεί. Ποιες ακριβώς συμπεριφορές τ@ σε στρεσάρουν και σε κουράζουν. Δεν χρειάζεται να θέσεις απειλές και διλήμματα.

Στάσου τίμια και ακλόνητα στο θέμα και μίλα του όσο πιο ανοιχτά μπορείς. Εννοείται πως θα του επικοινωνήσεις ότι έχεις όρια κι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψεις να παραβιάζονται.

Δείξε του ότι μπορεί να σε εμπιστεύεται, ότι τα αισθήματά σου είναι ειλικρινή κι αυθεντικά. Δώσε εναλλακτικές και βοήθησε τ@ν να διαχειριστεί την παρορμητική αυτή συμπεριφορά.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι, θέλεις να μείνεις σε αυτή τη σχέση κι ότι @ σύντροφός σου αξίζει αυτή την προσπάθεια.

Αν όμως, δεν νιώθεις αρκετά δυνατά αισθήματα ή αν νιώθεις ότι δεν αξίζει τον κόπο να μπεις σε τέτοιες διαδικασίες, τότε ίσως δεν πρέπει να το προσπαθήσεις καν.

Αυτό πάντως που οφείλεις να κάνεις, είναι το καλύτερο για σένα.