Skip to main content

Σε πολλά ζευγάρια συμβαίνει να μαλώνουν για πράγματα τα οποία είναι φαινομενικά ασήμαντα. Ωστόσο, όταν αυτά τα μικρό-καυγαδάκια γίνονται πολλά, τότε αρχίζουν να είναι σημαντικό πρόβλημα στη σχέση. Κανείς δεν θέλει δίπλα του έναν άνθρωπο που να του δημιουργεί εκνευρισμό για το τίποτα όμως είναι και αυτό κομμάτι της σχέσης. Ειδικά εν μέσω καραντίνας τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν αυξηθεί πολύ. Αν συγκατοικείτε και δεν έχετε τον απαραίτητο προσωπικό χώρο και χρόνο ο καθένας είναι απόλυτα λογικό να εκφράζετε παραπάνω εκνευρισμό.

Αντιδράς υπερβολικά για πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία;

Πρόσφατα μία φίλη μου μου είπε ότι κάνει ακριβώς αυτό. Συγκατοικεί με τον σύντροφό της και κάθε τι που μπορεί παλιά να μην το παρατηρούσε καν, πλέον της δημιουργεί εκνευρισμό. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους αντιδράσεις σε ασήμαντα θέματα το πιθανότερο είναι πως δεν φταίει ούτε ο σύντροφος, ούτε η σχέση αλλά εσύ.

Έχεις γεμίσει με ένταση και αρνητικά συναισθήματα και πρέπει όλα αυτά να εκφραστούν κάπου. Το να τα εκφράσεις στον σύντροφό σου είναι ίσως η “εύκολη λύση” αλλά για να το κάνεις πρέπει να έχεις και κάποια αφορμή. Έτσι με το παραμικρό που θα κάνει εκείνος εσύ θα βρεις ευκαιρία να εκφράσεις την ένταση που καταπιέζεις μέσα σου.

Ό,τι είναι υστερικό, είναι ιστορικό

Υπερβολικές αντιδράσεις σε ασήμαντα πράγματα προέρχονται από δικά σου άλυτα θέματα. Μάλιστα είναι αρκετά πιθανό να μην αντιλαμβάνεσαι καν ότι τα κουβαλάς. Ωστόσο, στα αλήθεια αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχεις εσωτερικευμένη ένταση την οποία ξεσπάς στον σύντροφό σου. Φαντάσου κάτι σαν σινεμά. Εσύ είσαι ο προτζέκτορας που περιέχεις ένα φιλμ με την ιστορία και τα βιώματά σου και ψάχνεις μία οθόνη για να προβάλεις την ταινία σου. Οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά σου, φίλοι, συνεργάτες, ερωτικοί σύντροφοι είναι οι πιο πιθανές “οθόνες”. Ωστόσο, είναι κάπως άδικο και σίγουρα δυσλειτουργικό να τους φορτώνεις τα δικά σου θέματα.

Μπορεί όντως να σου δίνουν αφορμές

Το να ζητήσεις προσοχή από τον σύντροφό σου και εκείνος να μη σου τη δώσει επειδή για παράδειγμα δουλεύει, είναι πράγματι μία αφορμή. Ωστόσο, το να σου τεντώσει τα νεύρα σε σημείο που να τον κατηγορείς για αμέλεια και να αρχίσεις να φωνάζεις δεν είναι δικαιολογημένο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όντως μπορεί οι άνθρωποι γύρω σου να σου δίνουν αφορμές για να ξεσπάσεις. Ωστόσο, η αντίδρασή σου θα πρέπει να είναι ανάλογη του ερεθίσματος.

Αν η αντίδρασή σου είναι υπερβολική το πρόβλημα είναι δικό σου

Για αυτό πρέπει να βρεις τρόπους να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Κάθισε και σκέψου από που προέρχεται όλος αυτός ο θυμός και η ένταση. Γιατί συνεχίζεις να τα κουβαλάς μαζί σου; Όταν το βρεις θα σου είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου στην επόμενη αφορμή που θα σου παρουσιαστεί.

Επιπλέον, μία καλή ιδέα είναι να κάνεις δραστηριότητες όπου μπορείς να εκτονώνεσαι. Η γυμναστική, το σεξ, η yoga, ο διαλογισμός ή ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού είναι πράγματα που μπορούν να ξεκουράσουν και το μυαλό αλλά και το συναίσθημά σου.

featured photo: nd3000